Ayahuasca

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ayahuasca előkészítése főzés előtt

Az ayahuasca (kecsua: [a.ja.ˈwa.ska]) különböző pszichoaktív főzetek összefoglaló neve, melyeket alapvetően a dél-amerikai őserdőben honos Banisteriopsis caapi (ayahuasca) indáiból készítenek a bennszülöttek.

Az így készült ital farmakológiailag összetett, amit vallási és sámánszertartások alkalmával, valamint a népi gyógyászatban használnak. Az elkészített tea erősen csersavas, rozsdabarna színű, illatát tekintve a zöld teára emlékeztet. Ízét tekintve a savasítás miatt savanyú, sárhoz hasonló elegy, nem túl kellemes zamattal.

Leírása[szerkesztés]

Az ayahuasca egy amazóniai növényi készítmény, amelyet az Amazonas-medencében valószínűleg több ezer éve használnak vallási és sámánisztikus célokra, bár az első európai felfedezők jelentései a felhasználásáról csak a 19. század közepéről származnak. Az ayahuasca többféle néven ismert: caapi, natema, mihi, yage, la purga, vagy Santo Daime, a kulturális környezettől függően, amelyben felhasználják.

A kecsua szó jelentése kb. szellemi inda, amely jól kifejezi hagyományos célját és használatát az amazonas-i kultúrákban.

Készítése[szerkesztés]

Banisteriopsis caapi főzés közben

Az ayahuascát különböző növények általában lassú tűzön való főzésével állítják elő, ami által koncentrálják a növényi kivonatokat, amelyet a felhasználók megisznak, hogy átéljék a hatásait.

Készítése eltérő a különböző kulturális környezetekben, de fontos megjegyezni, hogy a főzet mindig tartalmazza a Banister-iopsis caapi indáját, és általában egy olyan növényt, ami dimetiltriptamint (DMT) tartalmaz (ez legtöbbször a Psychotria viridis).

Fogyasztása[szerkesztés]

Uranin sámán (Dél-Amerika, 1988)

Általában egy sámán irányítása alatt fogyasztják, aki gyakran énekkel segíti a tapasztalatok elérését, amihez a gyenge megvilágítás is hozzájárul.

A fogyasztása után több órás mély hallucinációs élmények következnek, melyben kapcsolatba kerülnek a szellemvilággal és ennek során lehetővé válik a testi és lelki gyógyulás. A hallucinációk gyakran tartalmaznak azonos elemeket az összes felhasználónál, a kígyók és a különböző fajta szellemi lények elég gyakoriak. Látomások a halálról is előfordulnak, ami bizonyos felhasználóknál heves félelmet okoz, ráadásul a kezdeti stádium erős szédüléssel, hányingerrel és sokaknál hasmenéssel jár, amit a ayahuasca idéz elő, ezért valószínűleg nem fogják felhasználni rituális és terápiás kezelésen kívül.

Hatásmechanizmusa[szerkesztés]

Az ayahuasca összetett jellege miatt az egyik legfejlettebb és leghatékonyabb termék bármely hagyományos gyógyszerkönyvben a világon. Ahhoz, hogy megértsük az őskori sámánok farmakológiai kifinomultságát, akik az ayahuascát létrehozták, meg kell értenünk a két pszichoaktív növényi összetevőt, amelyekből készül. A Banisteriopsis caapi jelentős mennyiségben tartalmaz b-carbolin harmalint és harmint, mindkettő erős monoamin-oxidáz gátló enzim (MAO), valamint jelentős hatást gyakorolnak az idegrendszerre.

A Psychotria viridis gazdag az erősen hallucinogén DMT-ben (DMT=dimetiltriptamin). A DMT azonban hamar lebomlik a belekben és a véráramban a MAO által, ami hatástalanná teszi, ha önmagában nyelik le. Azonban a két növény együttes kivonatában a Banisteriopsis caapi-ban lévő alkaloidok által biztosított MAO gátlás lehetővé teszi, hogy a DMT először bejusson a véráramba, majd az agyba, ahol kifejti hatását a tudatra és az érzékelésre. Érdekes módon mind a DMT, mind a b-carbolin jelen van endogén módon az emberi szervezetben. A DMT szerepet játszik az álmok létrejöttében, a b-carbolin pedig a szorongásban és a depresszióban.

Számos ayahuasca készítmény létezik a fejlett világban: néhányuk tartalmaz más pszichoaktív növényeket, mint a dohány vagy a kakaólevelek, mások, mint például a „pharmahuasca” csupán tisztított DMT és harmin, tabletta formájában.

Hatásai[szerkesztés]

A lelki egészségre vonatkozóan a kevés pszichológiai tanulmány szerint azok, akik az ayahuascát rendszeresen rituális környezetben fogyasztják, csökkentett pánikszintet és reménytelenséget mutattak, és általában véve bizakodóak voltak. Fizikai hatását tekintve az akut hányinger mellett a kábítószernek nincs negatív hatása. Az elvégzett kutatások, amit az ayahuascára és a főbb összetevőkre (DMT és a harmala alkaloidok) végeztek, arra utalnak, hogy a szer kedvező hatása a lelki állapotra nagyban függ az egyén találkozási módjával a kábítószerrel. Azok, akik az ayahuascát a hagyományos kulturális környezetben fogyasztják, gyakran tesznek szert megerősítő tapasztalatokra, míg a turisták és izgalmat keresők nagyobb valószínűséggel semleges vagy negatív pszichológiai eredményeket tapasztaltak sámán hiányában, aki segítette volna őket az ayahuasca élményhez vezető úton.

A hagyományos környezetben és az újabb ayahuasca-használó egyházak esetén az ayahuasca úgy tűnik, hogy hasznos lehet más pszichoaktív drogok használatának csökkentésében. Ezen okok miatt az ayahuasca valószínűtlen, hogy mindennapos kábítószer lesz (valójában nincsenek megbízható jelentések ayahuascával való visszaélésekről), bár használata gyakoribbá válhat, ahogy a fejlett világban egyre inkább megszokottá válik az ősi spirituális technológia, amit az ayahuasca is képvisel.

Jogállás[szerkesztés]

Bizonyos országok tiltják, jelen szabályozás szerint a főzéssel avagy egyéb eljárással kivont DMT fogyasztása Magyarországon illegális.

Forrás[szerkesztés]

  • Pamela Korsmeyer, Henry R. Kranzler (editors in chief): Encyclopedia of Drugs, Alcohol and Addictive Behavior (2009, 3rd ed., Vol. 1)

Irodalom[szerkesztés]

  • Metzner, R. (Ed.). (2006). Sacred vine of spirits: Ayahuasca. Rochester, VT: Park Street Press.
  • Rätsch, C., & Hofmann, A. (Eds.). (2005). Encyclopedia of psychoactive plants: Ethnopharmacology and its applications. Rochester, VT: Park Street Press.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Ayahuasca
A Wikimédia Commons tartalmaz Ayahuasca témájú médiaállományokat.