Austrobaileyales

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Austrobaileyales
Evolúciós időszak: Triász - jelen
Kadsura japonica – Schisandraceae család
Kadsura japonica – Schisandraceae család
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: besorolatlan
Rend: Austrobaileyales
Takht. ex Reveal (1992)
Család
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Austrobaileyales témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Austrobaileyales témájú kategóriát.

Az Austrobaileyales a zárvatermők törzsének egyik ősi jellegű rendje. A szélesebb körben elfogadott rendszerezők közül csak az örmény Tahtadzsján határozta meg rendként a csoportot és a Magnolianae főrendben helyezte el. Egyetlen családot sorolt ide, az Austrobaileyaceae-t. Ebbe a családba egy nemzetség tartozik (Austrobaileya) két fajjal. Az Austrobaileya fajok Ausztrália északkeleti részén élő kúszónövények, leveleik egyszerűek, átellenes állásúak, a virágok nagyok, lehajlók. A lepellevelek halványzöld színűek, a porzók sötéten pettyezettek, levélszerűen kiszélesedők.

Rendszerezésük[szerkesztés]

Újabb rendszerezés[szerkesztés]

Az APG I (Angiosperm Phylogeny Group) osztályozása nem tesz említést a rendről, az APG II-t azonban kibővítették a renddel, amit az alapi helyzetű zárvatermők közé helyeztek el. 3 család tartozik ide:

Bár az APG II nem ismeri el az Illiciaceae-t külön családként, de megengedi leválasztását a Schisandraceae-ről, ekkor az Illiciaceae egyetlen nemzetséget, az Illiciumot tartalmazza. Az APG III-rendszerben az Illiciaceae-t már beolvasztják a Schisandraceae családba.

Angiospermae

Amborella



Nymphaeaceae



Austrobaileyales

Austrobaileyaceae




Trimeniaceae



Schisandraceae






Mesangiospermae

Chloranthaceae



magnoliids



Ceratophyllum



monocots



eudicots





Hagyományos rendszerezés[szerkesztés]

Cronquist az Austrobaileyaceae családot a liliomfa-virágúak (Magnoliales) rendbe, a Trimeniaceae családot a babérvirágúak (Laurales) rendbe a Schisandra és Kadsura nemzetségeket az Illiciales rend Schisandraceae családjába, az Illiciumot ugyanezen rend Illiciaceae családjába sorolta. Dahlgren ugyanezt a besorolást alkalmazta, azzal a kis különbséggel, hogy ő az Austrobaileyaceae és a Trimeniaceae családokat egyaránt a babérvirágúak (Laurales) rendben helyezte el.

Források[szerkesztés]