August von Kreling

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
August von Kreling
August von Kreling
August von Kreling

Született 1819. május 23.
Osnabrück
Meghalt 1876. április 22. (56 évesen)
Nürnberg
Nemzetisége német
Mestere(i) Ernst von Bandel
Peter von Cornelius
Ludwig Michael von Schwanthaler
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz August von Kreling témájú médiaállományokat.
A víz géniusza (Tyler Davidson szökőkút, Cincinnati)

August von Kreling, (Osnabrück, 1819. május 23.Nürnberg, 1876. április 22.) német festő és szobrász.

Életpályája[szerkesztés]

Iskolai tanulmányai után péknek tanult apja pékségében. 16 évesen beiratkozott Hannoverben a Műszaki Főiskolára, és Ernst von Bandel szobrász tanítványa lett. A következő évben mestere tanácsára Münchenben kezdett tanulni a Képzőművészeti Akadémián. Tanárai Peter von Cornelius és Ludwig Michael von Schwanthaler voltak. Ezekben az években szinte teljesen felhagyott a szobrászattal, festészetet tanult. A hannoveri Udvari Színházban festett kilenc mennyezetfreskójával debütált.

1847-48-ban Észak-Itáliában járt tanulmányúton, sokat időzött Velencében, ahol Veronese festményeit másolta. 1853-ban II. Miksa bajor király felkérésére a nürnbergi Képzőművészeti Akadémia igazgatója lett. Újjászervezte az akadémiát, amely Németország valamennyi hasonló intézményének példaképe lett. Kreling 1874-ig állt az Akadémia élén. Nürnbergi évei elején festette I. Lajos bajor király koronázása című képét a müncheni Maximilianeum számára. A berlini Művészeti Akadémia vezetését is felajánlották neki, de nem fogadta el.

1850-ben Kreling készítette el a Tyler Davidson szökőkút női szoboralakját Henry Probasco üzletember, Cincinnati később polgármesterének kérésére. A bajor királyi ércöntödében öntötték a bronzszobrot. 1854-ben a nürnbergi Kaiserburg restaurálását vezette és a hiányzó bútorok terveit készítette el.

Lichtenstein hercege 1858-ban megbízta Krelinget az eisgrubi (Csehország) kastélyának átépítésével és a kastély parkjának átalakításával. 1858-ban a hannoveri Marktkirche templom ablakainak üvegfestményeit ő tervezte. 1870-ben a Weil der Stadt város számára készítette el Kepler szobrát. Még ugyanabban az évben a filozófia tiszteletbeli doktorává avatta a tübingeni egyetem. Szintén ekkor készült II. (Utószülött) Reuss Henrik herceg nagy bronzszobra Gerában. Goethe Faustjához is készített illusztrációkat. 1873-ban II. Lajos nemesi rangra emelte.

Irodalom[szerkesztés]

  • Ulrich Thieme, Felix Becker: August von Kreling (Allgemeines Lexikon der Bildenden Künstler von der Antike bis zur Gegenwart), E. A. Seemann, Leipzig, 1927, 21. kötet, 489. o.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az August von Kreling című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés]