Aucoumea klaineana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Aucoumea klaineana
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
iucn2.3
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szappanfavirágúak (Sapindales)
Család: Balzsamfafélék (Burseraceae)
Nemzetség: Aucoumea
Faj: A. klaineana
Tudományos név
Aucoumea klaineana
Pierre
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Aucoumea klaineana témájú rendszertani információt.

Az Aucoumea klaineana (ismert még mint okoumé vagy okumé) a balzsamfafélék családjába tartozó növényfaj. Nyugat-Afrika egyenlítői területein őshonos: Gabonban, a Kongói Köztársaságban és Ríó Muniban (Egyenlítői-Guinea). Közepes méretű keményfa, 30-40 méter magasra nő, néha magasabbra. Törzsének átmérője az alsó részen 1-2,5 méter között van.

Felhasználása[szerkesztés]

Faanyagként általánosan gyenge, nem tartós, ellenálló képessége igen csekély, ezért leginkább furnérként hasznosítják. Vonzó külleme miatt gyakran bútorpanelek borítólemezeként, vagy tömör formában luxuscikkek (például szivartárca) dobozának elkészítéséhez használják.

Az okoumé furnérből a francia repülőgépgyárakban könnyűsúlyú repülőgépeket készítenek. Az Európában népszerű, ám már nem gyártott Jodel kisgépekhez kizárólagosan ezt használták fel. A fát hajlékonysága, könnyű súlya továbbra is népszerűvé teszi a Jodel modellek amatőr gyártói körében.

Források[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aucoumea klaineana című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.