Furnér

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Furnérlapok feldolgozás előtt.

A furnér vékony falemez, amely az előállítás módja szerint lehet fűrész-, kés- vagy hántoltfurnér. A furnér szó a 16. századból ered és francia eredetű (fournir: ellátni valamit valamivel). Azt a folyamatot jelentette, amikor kevésbé értékes fát jobb minőségű fával burkoltak be.

A furnértechnikát Kr. e. 2900-ban Egyiptomban találták fel. Egyiptomban rendkívül szerették a nemes fát, ami azonban igen ritka volt. Ez kényszerítette az egyiptomiakat ennek a gazdaságosabb feldolgozási módnak a kifejlesztésére. A fát finom lapocskákra vágták. 1922-ben találtak furnérozott bútordarabokat Tutanhamon sírkamrájában, melyek tanúi egy régi furnértechnikának.

Fűrészfurnér[szerkesztés]

Furnérlap

A furnér legrégibb előállítási módja a fűrészelés. A törzsről fűrészelik le a furnérlapokat. Ezt régen gyakran egy gödör felett csinálták. Egy személy állt a gödörben, egy második állt egy szerkezeten a törzs felett, a fűrészeléshez pedig egy keretes fűrészt használtak. A 19. század elején aztán kifejlesztették a gőzmeghajtáson alapuló furnérfűrészt. Amíg Angliában és Amerikában hatalmas, mintegy 4 méter átmérőjű speciális körfűrészeket alkalmaztak, addig Európában inga- vagy lengőfűrészeket használtak.

Mivel a furnér fűrészelésénél 50% hulladék is felléphet, ezért ez a módszer kissé elavult. Mégis jó okok szólnak amellett, hogy még ma is alkalmazzák ezt a módszert 1,2-2,5 mm vastag lapok előállításához:

  • A fűrészelt furnér megtartja a természetes, világos színét és nem színeződik úgy el, mint a késsel előállított furnérlap, ahol a fát a megmunkálás előtt akár napokig is forralják.
  • A késsel előállított furnérlapokkal szemben a fűrészelt furnérban nem keletkeznek hasadások, felszakadások.
  • Egyes fafajtákat keménységük miatt csak a fűrészes módszerrel lehet megmunkálni.
  • Jó minőségű, finom asztalosmunkákhoz a mai napig szívesen használják a nagyméretű, fűrészelt furnérlapokat. Régi, antik bútorok javításához is előszeretettel alkalmazzák. Napjainkban lépcsők, parketták, ajtók vagy egyedi bútordarabok készítéséhez is használják. Mindez a furnérlap vastagságának és hosszú életének köszönhető.

A fűrészfurnér lapokat azért is alkalmazzák egyedi darabok előállításához, mert a késfurnér lapokból készült pl. asztallap túl vékony és károsodás esetén nem javítható és nem dolgozható fel másra. A fűrészfurnér tehát gyakran generációkon át megőrizhető és használható.

Késfurnér[szerkesztés]

Furnérlap

A késes feldolgozás előtt a farönköket először gőzölik vagy főzik. Ennél a kezelésnél a fa természetes színe olykor nagymértékben megváltozik. Ezt követően a rönköket vízszintesen rögzítik és egy kés irányában mozgatják le és fel. Minden lefelé végzett mozgásnál egy 0,3–3 mm vastag szeletet vágnak le.

Úgynevezett mikrofurnérokat is előállítanak 0,1–0,3 mm vastagságban.

Hántoltfurnér (furnérhámozás)[szerkesztés]

A hántolás előtt a rönköket 48 óráig forralják, majd lekérgezik és rögzítik. A rönköt általában a saját tengelye körül nagy gyorsasággal forgatják (a központosítás nem feltétlenül esik egybe a fabél vonalával), miközben egy nagy kés egyetlen furnérlapot vág belőle. Jól összehasonlítható azzal, mint amikor egy konyhai papírrolnit letekerünk. Ezt a furnérlapot aztán feldarabolják a kívánt méretekre.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Wood veneer
A Wikimédia Commons tartalmaz Furnér témájú médiaállományokat.