Aucoumea klaineana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Aucoumea szócikkből átirányítva)
Aucoumea klaineana
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
      
iucn2.3
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szappanfavirágúak (Sapindales)
Család: Balzsamfafélék (Burseraceae)
Nemzetség: Aucoumea
Faj: A. klaineana
Tudományos név
Aucoumea klaineana
Pierre
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Aucoumea klaineana témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Aucoumea klaineana témájú kategóriát.

Az Aucoumea klaineana (ismert még mint okoumé vagy okumé) a balzsamfafélék családjába tartozó növényfaj. Nyugat-Afrika egyenlítői területein őshonos: Gabonban, a Kongói Köztársaságban és Ríó Muniban (Egyenlítői-Guinea). Közepes méretű keményfa, 30-40 méter magasra nő, néha magasabbra. Törzsének átmérője az alsó részen 1-2,5 méter között van.

Felhasználása[szerkesztés]

Faanyagként általánosan gyenge, nem tartós, ellenálló képessége igen csekély, ezért leginkább furnérként hasznosítják. Vonzó külleme miatt gyakran bútorpanelek borítólemezeként, vagy tömör formában luxuscikkek (például szivartárca) dobozának elkészítéséhez használják.

Az okoumé furnérből a francia repülőgépgyárakban könnyűsúlyú repülőgépeket készítenek. Az Európában népszerű, ám már nem gyártott Jodel kisgépekhez kizárólagosan ezt használták fel. A fát hajlékonysága, könnyű súlya továbbra is népszerűvé teszi a Jodel modellek amatőr gyártói körében.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Aucoumea klaineana című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.