Apósztolosz Doxiádisz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Apósztolosz Doxiádisz
2010-ben Athénben
2010-ben Athénben
Születettgörög: Απόστολος Κ. Δοξιάδης
1953. június 6. (70 éves)
Brisbane, Queensland,  Ausztrália
Állampolgárságagörög
NemzetiségeGörög görög
Házastársa
  • Vasia Panagopoulou
  • Dorina Papaliou
SzüleiKonsztandínosz Doxiádisz
Foglalkozása
Iskolái
KitüntetéseiPeano Prize (2000)[1]

A Wikimédia Commons tartalmaz Apósztolosz Doxiádisz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Apósztolosz Doxiádisz (Brisbane, 1953. június 6. –) görög matematikus és író.

Fiatalkora[szerkesztés]

Doxiádisz Ausztráliában született, ahol édesapja, Konsztandínosz Apósztolosz Doxiádisz(wd) építész dolgozott. Nem sokkal születése után a család visszatért Athénba, ahol Doxiádisz felnőtt. Bár legkorábban a költészet, a szépirodalom és a színház iránt érdeklődött, a matematika iránti intenzív érdeklődés miatt tizenöt évesen otthagyta az iskolát és a New York-i Columbia Egyetemre járt, ahol matematikából bachelor diplomát szerzett.[2] Ezt követően a párizsi École pratique des hautes études-ba járt, ahol mesterdiplomát szerzett, és az idegrendszer matematikai modellezéséről írta dolgozatát.[3] Apja halála és családi okok miatt 1975-ben visszatért Görögországba, megszakítva posztgraduális tanulmányait. Görögországban, bár néhány évig a számítógépes szoftveriparban dolgozott, Doxiádisz visszatért gyermek- és serdülőkori színház és mozi iránti szeretetéhez, mielőtt főállású író lett volna.

Magánélete[szerkesztés]

Felesége Dorina Papaliou (Ντορίνα Παπαλιού) írónő, három gyermeke van.

Munkái[szerkesztés]

Szépirodalom görögül[szerkesztés]

Doxiádisz görögül kezdett írni. Első publikált műve a Párhuzamos élet (Βίος Παράλληλος, 1985), egy novella, amely a 4. századi Egyiptom szerzetesi közösségeiben játszódik. Első regénye, a Makavettas (Μακαβέττας, 1988) egy kitalált hataloméhes ezredes kalandjait meséli el az 1967–1974-es görög katonai junta idején. A görög népi katonai emlékiratok – például Ioannis Makriyannis(wd)[4] – nyelvi utánzásával írva Shakespeare Macbethjének cselekményét követi, amelynek a névadó hős neve hellenizált formája. Következő regénye, Petrosz bácsi és a Goldbach-sejtés (Ο Θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ, 1992) volt az első hosszú szépirodalmi mű, amelynek cselekménye a tiszta matematikai kutatás világában játszódik. Az első görög kritikusok nem találták vonzónak a matematikai témákat és közepes kritikákat kapott, ellentétben Doxiádisz első két művével, amelyeket jól fogadtak. A Három kisember (Τα Τρία Ανθρωπάκια, 1998) című novella egy klasszikus mese történetének modern kori újramondását kísérli meg.

Szépirodalom angolul[szerkesztés]

1998-ban Doxiádisz lefordította angolra, jelentősen átdolgozva harmadik regényét, amely 2000-ben jelent meg Angliában Uncle Petros and Goldbach's Conjecture címmel (az egyesült királyságbeli kiadó: Faber and Faber; egyesült államokbeli kiadó: Bloomsbury(wd) USA.) A könyv nemzetközi bestseller és a mai napig több mint harmincöt nyelven jelent meg. Többek között a Nobel-díjas John Nash, Sir Michael Atiyah brit matematikus, George Steiner(wd) kritikus és Oliver Sacks pszichiáter dicséretében részesült. A "Petros bácsi" egyike annak az 1001 könyvnek, amelyet el kell olvasnod, mielőtt meghalsz.[5]

Doxiádisz következő, több mint öt évig tartó projektje a Logicomix (2009) című grafikai regény volt, amely a New York Times bestseller-listájának listavezetője, amely már több mint húsz nyelven megjelent. A Logicomix [[ Hrísztosz Papadimitríu]](wd) informatikussal, Alecos Papadatos(wd) (ceruza) és Annie Di Donna (színes) alkotásaival közösen írták. A neves képregénytörténész és -kritikus, R. C. Harvey(wd) a Comics Journal(wd) című folyóiratban a Logicomixet „a tour-de-force”-nak „virtuóz előadásnak” nevezte,[6] míg a The Sunday Times-tól, Bryan Appleyard(wd) szerint „valószínűleg a legjobb és minden bizonnyal a legkülönlegesebb képregény". A Logicomix Paul Gravett(wd) 1001 képregényének egyike, amelyet el kell olvasni, mielőtt meghalsz.[7]

Színház és film[szerkesztés]

Pályája kezdetén Doxiádisz hivatásos színházban, Athénban rendezett, fordítóként dolgozott, többek között William Shakespeare Rómeó és Júliáját, a Hamletet és a Szentivánéji álom című művét, valamint Eugene O'Neill Amerikai Elektra című darabját.

Két színdarabot írt. Az első a The Tragical History of Jackson Pollock, Abstract Expressionist (Jackson Pollock, absztrakt expresszionista tragikus története, 1999) angol nyelvű teljes hosszúságú árnybábjáték volt, amelyből az athéni előadást is ő tervezte és rendezte.[8] Ebben a darabban Doxiádisz megvalósította néhány nézetét az „epikus színházról”, más szóval a történetmesélésen alapuló színházról.[9] Második darabja, a Befejezetlenség (2005) képzeletbeli beszámolója a nagy matematikus és logikus, Kurt Gödel életének elmúlt tizenhét napjáról, amelyet Gödel egy princetoni (New Jersey állam) kórházban töltött, és nem volt hajlandó enni, mert attól tartott, hogy megmérgezik. A darabot 2006-ban Athénban mutatták be Δέκατη έβδομη νύχτα (Tizenhetedik éjszaka) címmel, Jórgosz Kotanídisz(wd) színésszel Kurt Gödel szerepében.

Doxiádisz két nagyjátékfilmet is írt és rendezett, görög nyelven: Földalatti átjáró (Υπόγεια Διαδρομή, 1983)[10] és Terirem (Τεριρέμ, 1987).[11] Utóbbi az 1988-as Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a CICAE(wd) (International Confederation of Art Cinemas) legjobb film díját.

Ösztöndíj[szerkesztés]

Doxiádisz egész életében érdeklődik a logika, a kognitív pszichológia és a retorika, valamint a narratíva elméleti tanulmányozása iránt.[12] 2007-ben Barry Mazur(wd) matematikussal egy találkozót szervezett a matematika és a narratíva kapcsolatának elméleti vizsgálatáról, amelynek anyaga Circles Disturbed: The Interplay of Mathematics and Narrative (2012) címmel jelent meg.[13] Doxiádisz széleskörű előadásokat tartott elméleti érdeklődéséről.[14][15] Közelmúltbeli munkája arra késztette, hogy megfogalmazzon egy elméletet a deduktív bizonyítás klasszikus Görögországban való fejlődéséről, amely a narratívában és különösen az archaikus kor költészetében már meglévő minták hatásaira helyezi a hangsúlyt.[16]

Magyarul[szerkesztés]

  • Petrosz bácsi és a Goldbach-sejtés – (Ο θείος Πέτρος και η Εικασία του Γκόλντμπαχ) · Európa, Budapest, 2004 · ISBN 9789630775182 · Fordította: Papolczy Péter

Díjak és kitüntetések[szerkesztés]

A Petrosz bácsi és a Goldbach-sejtés volt az első díjazott Premio Peano(wd)[17], amely a matematika által ihletett könyvek első nemzetközi díja, és a Médicis-díj előválogatói közé került. A Logicomix számos díjat kapott, köztük a Bertrand Russell Society-díjat, a Royal Booksellers Association-díjat (Hollandia), a New Atlantic Booksellers Award-ot (USA), a Prix Tangente-t (Franciaország), a Premio Carlo Boscarato-t (Olaszország), a Comicdom-díjat (Görögország). A Time, a Publishers Weekly(wd), a The Washington Post, a Financial Times, a The Globe and Mail(wd) és más kiadványok „Az év könyvének” választották.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.associazionesubalpinamathesis.it/wp-content/uploads/2019/01/MATHESIS-Elenco-Vincitori-Premi-Peano.pdf
  2. Turning Geeks into Superheroes. Columbia College Today . [2022. október 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 3.)
  3. Biography | Apostolos Doxiadis. apostolosdoxiadis.com . (Hozzáférés: 2020. június 16.)
  4. Yiannis Makriyiannis (görögül: Γιάννης Μακρυγιάννης; 1797–1864), született: Ioannis Triantaphyllou (νϱτρρνανης ύλλου), görög kereskedő, katonatiszt, politikus és író volt.
  5. http://1001beforeyoudie.com Archiválva 2014. január 10-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  6. Logicomix, A Tour de Force « The Comics Journal. [2013. szeptember 16-i dátummal az eredetiből archiválva].
  7. Paul Gravett 1001 Comics. [2013. július 15-i dátummal az eredetiből archiválva].
  8. Watch a performance, filmed by Doxiadis: https://www.youtube.com/watch?v=BJMyQ4Bkiow
  9. Read his own views on the matter in an interview: [1]
  10. Ypogeia diadromi (film)
  11. Terirem (film)
  12. Some of his published papers are reprinted here: Proofs and Stories. [2012. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 18.)
  13. Circles Disturbed (2012. március 18.). ISBN 9780691149042 
  14. Welcome to the Royal Society | Royal Society
  15. Dabis Lecture - Apostolos Doxiadis 'From Mimesis to Aristotle for Screenwriters- and back'_001. [2011. szeptember 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 18.)
  16. An earlier draft of a write-up of some of these ideas can be found at https://www.academia.edu/3222520/A_Streetcar_Named_among_Other_Things_Proof
  17. Associazione Subalpina Mathesis – Premio Peano Archiválva 2012. november 19-i dátummal a Wayback Machine-ben.

További információk[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Apostolos Doxiadis című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.