Andrej Babiš

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Andrej Babiš
Andrej Babis.jpg
A Cseh Köztársaság miniszterelnöke
Hivatalban
Hivatalba lépés: 2017. december 13.
Előd Bohuslav Sobotka
A Cseh Köztársaság 12. pénzügyminisztere
Hivatali idő
2014. január 29. 2017. május 24.
Előd Jan Fischer
Utód Ivan Pilný

Született 1954. szeptember 2. (65 éves)[1][2][3]
Pozsony[4]
Párt

Házastársa Monika Babišová (2017. július 29. – )
Gyermekei
  • Andrej Babiš jr
  • Adriana Bobeková
Foglalkozás
Iskolái Pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem

Andrej Babiš aláírása
Andrej Babiš aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Andrej Babiš témájú médiaállományokat.

Andrej Babiš (Pozsony, 1954. szeptember 2. –) szlovák származású cseh üzletember, politikus, 2017. december 13-tól Csehország miniszterelnöke.

Babiš a második leggazdagabb ember a Cseh Köztársaságban. Egyedüli tulajdonosa az Agrofert csoportnak, amelynek korábban vezérigazgatója is volt.[5] A Forbes magazin szerint nettó vagyona mintegy 2,6 milliárd dollár volt 2016-ban.[6]

A politikában[szerkesztés]

A Sobotka-kormányban[szerkesztés]

2014 januárja és 2017 májusa közt cseh pénzügyminiszter és a gazdaságért felelős miniszterelnökhelyettes volt a Szociáldemokrata Párt vezette cseh kormánykoalícióban, a Sobotka-kormányban.

Május 24-én pénzügyi szabálytalanságokra hivatkozva Bohuslav Sobotka miniszterelnök felmentette kormányzati tisztségeiből. De Babiš pártja, az ANO 2011 maradt a koalícióban, és jó eséllyel indult a közvéleménykutatások szerint is a 2017. október 20-21-én esedékes parlamenti választáson.[7]

Az ANO-t 2011-ben Babis alapította, a regnáló politikai elit elleni mozgalomként. Babiš 2013 óta Prága egyik képviselője a parlamentben.

A kormányból való eltávolítására hónapokig tartó koalíciós válságot követően került sor, ami azzal kezdődött, hogy Babišt megvádolták: 2012-ben, az Agrofert vezérigazgatójaként elkerülte az adófizetést. Ennek ellenére az egyik legnépszerűbb cseh politikus maradt.[8][9] A 2017 októberi választásokat Babiš pártja nyerte, de csak kisebbségi kormányt tudott alakítani.

Pénzügyminiszteri munkája[szerkesztés]

Pénzügyminisztersége idején több intézkedése komoly vitákat kavart, mint az eladások elektronikus regisztrációja (az EET), és javaslatai a fordított áfa és a vállalatok számára áfa bevallás bevezetésére. Azzal is kritizálták, hogy kemény kezű a kis- és középvállalkozásokkal és az egyéni vállalkozókkal, de elnéző a nagyvállalatokkal szemben, és hogy segíti a tulajdonában álló Agrofertet.[10] Támogatói az állami költségvetési adóbevételek emelkedését emlegetik.

Nyomozás ellene[szerkesztés]

2015 decembere óta a cseh rendőrség és az Európai Csalás Elleni Hivatal (az OLAF) is nyomozást folytat Babiš ellen, azzal a gyanúval, hogy egy általa ellenőrzött cég illegálisan mezőgazdasági támogatásokat kapott az Európai Uniótól. 2017. augusztus 17-én a rendőrség mentelmi joga felfüggesztését kérte a Képviselőháztól.[11][12][13] Október 9-én bejelentette, hogy formálisan is megvádolták csalással.[14]

Kormányfő[szerkesztés]

Kisebbségi kormányát 2017. december 13-án nevezte ki Miloš Zeman államfő. Alig egy hónappal később, 2018. január 16-án a kormány elbukott az első parlamenti bizalmi szavazáson. Másnap a kormány lemondott, de ügyvezetőként ezután is hatalmon maradt.

2018. január 16-án, a kormánya elleni bizalmi szavazást megelőzően kérte a parlamentet, hogy függesszék fel mentelmi jogát.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Andrej Babiš című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.