Andrásy Zoltán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Andrásy Zoltán
Csomafáy Ferenc felvétele
Csomafáy Ferenc felvétele
Született 1910. április 30.
Nagyszeben
Elhunyt 2006. január 1. (95 évesen)
Kolozsvár
Foglalkozása illusztrátor
SablonWikidataSegítség

Andrásy Zoltán (Nagyszeben, 1910. április 30.Kolozsvár, 2006. január 1.) romániai magyar grafikus és festő.

Életpályája, munkássága[szerkesztés]

Tanulmányait a kolozsvári Képzőművészeti Iskolában, majd a bukaresti Szépművészeti Akadémián végezte. Már főiskolás korában foglalkozott könyvgrafikával; a Pásztortűzben romániai magyar költők verseit illusztrálta. 1942-ben az Erdélyi Gazda alkalmazta rajzolónak. 1949-től a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán tanított, mint grafikus, majd mint tanszékvezető tanár. Számos kiváló grafikust és festőt nevelt, köztük Milan Alexandru Floriant, az erdélyi tájak kolozsvári festőjét, kinek munkáit a bukarestiek is igen kedvelték, Szabó Barnabás grafikusnak, muzeográfusnak is Andrásy Zoltán volt a mestere.

Közel száz irodalmi, ismeretterjesztő és politikai könyvhöz készített művészi címlapot és illusztrációkat. Megelevenítő erejének legszebb példái gyermek- és ifjúsági könyveknek, így Arany János: Tillaárom, haj! (Kv. 1942), Horváth István: Jegenye (1949) és Zölderdő fia (1955), Kányádi Sándor: Kicsi legény, nagy tarisznya (1969) és Hajdu Zoltán: Forróvizet a kopacnak[1] (1971) c. köteteinek illusztrációi. Andrásy borítófedelével jelent meg a 48-as Erdély című emlékkönyv 1943-ban Kolozsvárt (Urházy György egy hasonló 1848-as könyvének borítófedele nyomán).

90 éves koráig rajzolt és festett, utolsó festménye Téli táj varjakkal című festménye a lehető leghidegebb színekben, ekkor már megérintette az elmúlás szele, de a kolozsvári művészeti élet eseményeit haláláig figyelemmel kísérte.

Társasági tagság[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Banner Zoltán: Az eszmeiség műfajai. Utunk 1976/47.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Szójáték, ismert: Forróvizet a kopasznak.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]