Anapsida

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Anapsida
Evolúciós időszak: karbon - jelenkor
Haeckel Chelonia.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzs: állkapcsosak(Gnathostomatha)
Osztály: Anapsida
Rendek

Testudines (teknősök)
Mesosauria
Procolophonomorpha
Captorhinida

Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Anapsida témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Anapsida témájú kategóriát.

Az anapsida olyan magzatburkos hüllő, melynek koponyáján a halánték közelében nincs temporális nyílás (fenestra temporalis).[1]

Bár az „anapsida hüllőket” vagy „anapsidákat” a hagyomány szerint összetartozó tagokból álló csoportnak tartják, felvetődött, hogy talán bizonyos anapsida koponyával rendelkező hüllők csak távoli rokonságban állnak egymással; a tudósok még vitákat folytatnak arról, hogy milyen kapcsolat áll fent a karbon időszakban megjelent bazális hüllők, a perm során élt különféle anapsida koponyájú hüllők és a teknősök között. Sok mai őslénykutató úgy véli, hogy a teknősök a temporális nyílásukat elvesztett diapsida hüllőkből alakultak ki, de ezt a nézetet általánosan még nem fogadták el (a részletek és a hivatkozások a Parareptilia szócikkben találhatók).

Anapsida koponya

Napjainkban az egyedüli anapsida koponyájú hüllők a teknősök. Legkorábbi fosszilis maradványaik a triász idejéről származnak, de ezek az állatok túl modernnek tűnnek ahhoz, hogy a fejlődési vonaluk első szakaszát képviseljék; például már megtalálhatók náluk a bordákon belül elhelyezkedő lábízületek. A teknősökről szóló szócikk további részletekkel szolgál az eredetükről folytatott vitákkal kapcsolatban.

A további anapsida koponyájú hüllők, köztük a millerettidák, a nyctiphruretidák és a pareiasauridák kihaltak a késő perm idején bekövetkezett perm–triász kihalási esemény során, a procolophonidák azonban megérték a triász időszakot.

Taxonómia[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hivatkozások és jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Anapsid című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

  1. Pough, F. H.. Vertebrate Life, 6th Ed., Upper Saddle River, NJ.: Prentice Hall Inc. (2002). ISBN 0130412481 

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]