Anapsida

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Anapsida
Evolúciós időszak: Karbon–Jelen
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok(Gnathostomatha)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Alosztály: Anapsida
Osborn, 1903
Rendek
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Anapsida témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Anapsida témájú médiaállományokat és Anapsida témájú kategóriát.

Az anapsida olyan magzatburkos hüllő, melynek koponyáján a halánték közelében nincs temporális nyílás (fenestra temporalis).[1]

Bár az „anapsida hüllőket” vagy „anapsidákat” a hagyomány szerint összetartozó tagokból álló csoportnak tartják, felvetődött, hogy talán bizonyos anapsida koponyával rendelkező hüllők csak távoli rokonságban állnak egymással; a tudósok még vitákat folytatnak arról, hogy milyen kapcsolat áll fent a karbon időszakban megjelent bazális hüllők, a perm során élt különféle anapsida koponyájú hüllők és a teknősök között. Sok mai őslénykutató úgy véli, hogy a teknősök a temporális nyílásukat elvesztett diapsida hüllőkből alakultak ki, de ezt a nézetet általánosan még nem fogadták el.

Anapsida koponya

Napjainkban az egyedüli anapsida koponyájú hüllők a teknősök. Legkorábbi fosszilis maradványaik a triász idejéről származnak, de ezek az állatok túl modernnek tűnnek ahhoz, hogy a fejlődési vonaluk első szakaszát képviseljék; például már megtalálhatók náluk a bordákon belül elhelyezkedő lábízületek. A teknősökről szóló szócikk további részletekkel szolgál az eredetükről folytatott vitákkal kapcsolatban.

A további anapsida koponyájú hüllők, köztük a millerettidák, a nyctiphruretidák és a pareiasauridák kihaltak a késő perm idején bekövetkezett perm–triász kihalási esemény során, a procolophonidák azonban megérték a triász időszakot.

Taxonómia[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pough, F. H.. Vertebrate Life, 6th Ed., Upper Saddle River, NJ.: Prentice Hall Inc. (2002). ISBN 0130412481 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Anapsid című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]