Alelnök (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alelnök
(Vice)
2018-as amerikai film

A film hazai moziplakátja
A film hazai moziplakátja
RendezőAdam McKay
Producer
Műfaj
  • vígjáték-dráma
  • filmdráma
  • életrajzi film
  • LMBT-témájú film
ForgatókönyvíróAdam McKay
Főszerepben
ZeneNicholas Britell
OperatőrGreig Fraser
VágóHank Corwin
Gyártás
Gyártó
  • Annapurna Pictures
  • Plan B Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő132 perc
Költségvetés60 millió amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár16 IV. kategória (NFT/25094/2019)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Alelnök témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Alelnök (eredeti cím: Vice) 2018-ban bemutatott amerikai életrajzi vígjáték-dráma, melyet Adam McKay írt és rendezett.

A film főszereplőjét, a korábbi amerikai alelnök Dick Cheneyt Christian Bale alakítja. További fontosabb szerepekben Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell, Tyler Perry, Alison Pill, Jesse Plemons és Justin Kirk látható. A történet azt meséli el, Cheney hogyan vált az Amerikai Egyesült Államok történelmének legbefolyásosabb alelnökévé. Oliver Stone 2008-as W. – George W. Bush élete című életrajzi filmje után az Alelnök a második olyan film, melynek központi témája George W. Bush elnöksége. A film elkészítését 2016 novemberében jelentették be, Bale 2017 áprilisában vállalta el a címszerepet és a többi színész is ugyanebben az évben csatlakozott a produkcióhoz.

Az Alelnök 2018. december 25-én került az amerikai mozikba, az Annapurna Pictures forgalmazásában. Magyarországon 2019. február 21-én mutatták be a Fórum Hungary forgalmazásában.[1]

A film (azon belül McKay forgatókönyve és rendezői stílusa) megosztotta a kritikusokat, de a színészi játékot, különösen Bale és Adams alakítását egyhangúlag méltatták.[2][3] Az Alelnök számos fontos filmes díjat és jelölést elnyert. A 91. Oscar-gálán nyolc, a 76. Golden Globe-gálán pedig hat kategóriában jelölték díjra (utóbbin Bale díjat nyert a legjobb férfi főszereplő – zenés film vagy vígjáték kategóriában). A 72. BAFTA-gálán szintén hat kategóriában indult a film.

Cselekmény[szerkesztés]

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[4]
Christian Bale Dick Cheney Fekete Ernő
Alex MacNicoll és Aidan Gail fiatal Dick Cheney
Amy Adams Lynne Vincent Cheney Ruttkay Laura
Cailee Spaeny fiatal Lynne
Steve Carell Donald Rumsfeld Kassai Károly
Sam Rockwell George W. Bush Király Attila
Alison Pill Mary Cheney Földes Eszter
Colyse Harger fiatal Mary Cheney Nagy Zselyke
Lily Rabe Liz Cheney Vadász Bea
Violet Hicks fiatal Liz Cheney Tóth Mira
Jesse Plemons Kurt, a narrátor Welker Gábor
Tyler Perry Colin Powell Bognár Tamás
Justin Kirk Scooter Libby Rajkai Zoltán
LisaGay Hamilton Condoleezza Rice Makay Andrea
Eddie Marsan Paul Wolfowitz Scherer Péter
Bill Camp Gerald Ford Kajtár Róbert
Don McManus David Addington Holl Nándor
Stephen Adly Guirgis George Tenet Mihályfi Balázs
Matthew Jacobs Antonin Scalia Kurely László
Adam Bartley Frank Luntz Seszták Szabolcs
Kirk Bovill Henry Kissinger Kiss László
Jillian Armenante Karen Hughes Kocsis Mariann
Fay Masterson Edna Vincent Czifra Krisztina
Shea Whigham Wayne Vincent Kárpáti Levente
Alfred Molina pincér Csuja Imre
Naomi Watts hírolvasó
Joseph Beck Karl Rove Sipos Imre
Paul Perri Trent Lott Hegedűs Miklós

A film készítése[szerkesztés]

2016. november 22-én jelentették be, hogy a Paramount Pictures megszerezte a jogokat egy filmdráma elkészítéséhez Dick Cheneyről, aki a Halliburton cég vezérigazgatójából vált az amerikai történelem egyik legbefolyásosabb alelnökévé. Rendezőként és forgatókönyvíróként Adam McKayt nevezték meg. A filmet a Plan B produkciós cég készítette el, Brad Pitt, Dede Gardner és Jeremy Kleiner producerek közreműködésével. McKay, továbbá Will Ferrell és Kevin Messick szintén kivette a részét a produceri feladatok ellátásából.[5] A főszereplőt alakító Christian Bale 2017 áprilisában írta alá szerződését és tizennyolc kilogrammot hízott a szerep kedvéért.[6][7]

Augusztus 22-én Bill Pullman kapta meg Nelson Rockefeller szerepét (de a végleges változatba nem került bele), emellett közzétették a készülő film címét („Backseat”). Ezt később megváltoztatták „Vice”-ra, magyarul „Alelnök”-re. Augusztus 31-én hozták nyilvánosságra, hogy Sam Rockwell fogja alakítani George W. Bush amerikai elnököt. Stefania LaVie Owen is szerepelt volna eredetileg a filmben (az általa megformálandó szereplőt nem nevezték meg), végül mégsem játszik a film befejezett verziójában. 2017 szeptemberében Adam Bartley is csatlakozott a szereplőgárdához.

A film készítése 2017 szeptemberében kezdődött. Októberben Tyler Perry és Lily Rabe is leszerződött a filmbe, Colin Powell, illetve Liz Cheney szerepében.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vice (2018 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Alelnök (magyar nyelven). Fórum Hungary. (Hozzáférés: 2019. január 25.)
  2. Nickolai, Nate: ‘Vice’ Reviews: What the Critics Are Saying (angol nyelven). [[Variety (magazin)|]], 2018. december 17. (Hozzáférés: 2019. január 25.)
  3. Foreman, Alison: 'VICE' divides critics in early reviews (angol nyelven). Mashable, 2018. december 17. (Hozzáférés: 2019. január 25.)
  4. Alelnök - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. április 29.)
  5. Fleming Jr., Mike: Adam McKay To Direct Dick Cheney Movie At Paramount (angol nyelven). Deadline, 2016. november 22. (Hozzáférés: 2019. január 26.)
  6. Coyle, Jake: Christian Bale to play Dick Cheney in Adam McKay’s biopic (angol nyelven). Seattle Times, 2017. április 12. (Hozzáférés: 2019. január 26.)
  7. Miller, Julie: See Christian Bale’s Incredible Dick Cheney Transformation in First Vice Photo (angol nyelven). Vanity Fair, 2018. október 2. (Hozzáférés: 2019. január 26.)

További információk[szerkesztés]