Ugrás a tartalomhoz

Paul Wolfowitz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Paul Wolfowitz
Paul Wolfowitz
Paul Wolfowitz
Született1943. december 22. (80 éves)[1][2][3]
Brooklyn
Állampolgárságaamerikai
HázastársaClare Selgin Wolfowitz
SzüleiJacob Wolfowitz
Foglalkozása
Tisztsége
 • Director of Policy Planning (1981. január 22. – 1982. december 22.)
 • Assistant Secretary of State for East Asian and Pacific Affairs (1982. december 22. – 1986. március 12.)
 • United States Ambassador to Indonesia (1986. április 11. – 1989. május 12.)
 • Under Secretary of Defense for Policy (1989. május 15. – 1993. január 19.)
 • United States Deputy Secretary of Defense (2001. január 20. – 2005. június 1.)
 • Világbank elnöke (2005. június 1. – 2007. június 30.)
Iskolái
A Wikimédia Commons tartalmaz Paul Wolfowitz témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Paul Dundes Wolfowitz (1943. december 22. –), Jacob Wolfowitz matematikus fia, korábban George W. Bush politikai tanácsadója és az Egyesült Államok védelmiminiszter-helyettese Donald Rumsfeld alatt. Wolfowitz volt a Világbank tizedik elnöke.

Származás és tanulmányok

[szerkesztés]

Apja Jacob Wolfowitz matematikus volt, aki 1920-ban követte az 1914-ben Lengyelország orosz részéről kivándorolt édesapját. Anyja Lillian Dundes. Számos rokonát a holokauszt során Lengyelországban megölték.

Leo Strauss és Albert Wohlstetter által befolyásolva Wolfowitz neokonzervatívnak számít, aki vehemensen Izrael támogatását, és – az amerikai érdekeltségek biztosítása érdekében – az erős katonai jelenlétet vallja.

Matematika és kémia tanulmányait 1965-ben a Cornell Egyetemen zárta le. A Chicagói Egyetemen politikatudományokat tanult.

Pályafutása a politikában és a tudomány terén

[szerkesztés]

Wolfowitz folyamatosan váltott a politika és a tanítás területei között. Már 19661967-ben kormányzati alkalmazott volt. 1970 és 1973 között a Yale Egyetemen tanított, ebben az időben az amerikai szociáldemokratákhoz (SDUSA), akik az Amerikai Szocialista Párt (SPA) jobboldali szárnyából tevődtek össze, állt közel. 1973-tól négy éven keresztül a Fegyverzetellenőrző és Lefegyverzési Ügynökségnél szolgált, ahol a Szovjetunióval való tárgyalásokon vett részt, és a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozása témán dolgozott. Disszertációja is erről szólt: Nukleáris fegyverek elterjedése a Közel-Keleten: a nukleáris vízsótalanítás (?) politikája és gazdasága[forrás?]. A téziseiből kiderül, hogy Wolfowitz a nukleáris fegyverek ellen egy izraeli kontrollt képzelt el, mivel az arab országok szintén az atommal való felfegyverkezésben látták a jövőjüket.

Világbank

[szerkesztés]

2005. március 31-én a Világbank Végrehajtótanácsa, amelyben 184 tagország 24 elnökkel van képviselve, egyhangúlag választotta Paul Wolfowitzot elnökké. Nem volt ellenjelölt. 2005 márciusában jelölte őt a posztra az amerikai elnök. Régóta köztudott volt George W. Bush kívánsága, miszerint Wolfowitz kerülne a Világbank élére. James David Wolfensohnt követte a hivatalban, aki a tízéves hivatali idő lejárta után 2005. június 1-jén leköszönt posztjáról.

Hagyományosan az USA – mint legnagyobb résztulajdonos – jelöli a Világbank elnökét, miközben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) üzletvezetői igazgatóját a szabályok szerint az európaiak nevezik meg.

Wolfowitz jelölése az USA-ban, viszont különösen Európában jelentős kételkedéseket váltott ki. Attól tartottak, hogy Wolfowitz a Világbankot az amerikai érdekek előtérbe helyezésével, a szegényebb országok kárára fogja kormányozni, továbbá Wolfowitz nem rendelkezett megfelelő tapasztalattal a nemzetközi fejlesztéspolitika terén sem. Wolfowitznak sikerült a kételyeket hamar szétoszlatni, amikor Brüsszelben európai fejlesztési politikusokkal ismertette programját – újdonság az intézmény történetében. Hangsúlyozta, hogy nem fog semmilyen konkrét forgatókönyv alapján dolgozni, hanem a Világbankot minden tag értelmében kívánja vezetni.

Wolfowitz elismerte, hogy „hibázott”,[4] amikor 2005-ben élettársának és egyben alkalmazottjának Shaha Ali Rizának jelentős béremelést, illetve pozíció emelkedést biztosított. A Világbank Elnöksége utalásainak következtében Wolfowitz 2007. június 30-án hagyta el a hivatalt.

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 2. Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. Spiegel online: Korruption – Wolfowitz verliert jeden Rückhalt 12. April 2007

További információk

[szerkesztés]
 • [1] (németül)