Keményítőkúra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Keményítőkúra
(Get Hard)
2015-ös amerikai film
RendezőEtan Cohen
Producer
Műfajvígjáték
Forgatókönyvíró
  • Jay Martel
  • Ian Roberts
  • Etan Cohen
  • Adam McKay
Főszerepben
ZeneChristophe Beck
OperatőrTim Suhrstedt
VágóMichael L. Sale
Gyártás
Gyártó
  • Gary Sanchez Productions
  • RatPac-Dune Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszínNew Orleans
Játékidő100 perc
Költségvetés44 000 000 USD[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár16 IV. kategória (NFT/22662/2015)
Bevétel111 800 000 USD[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Keményítőkúra (eredeti cím: Get Hard) 2015-ben bemutatott amerikai filmvígjáték, amelyet Etan Cohen rendezett.

A forgatókönyvet Jay Martel, Ian Roberts, Etan Cohen és Adam McKay írta. A producerei Chris Henchy, Will Ferrell, Adam McKay. A főszerepekben Will Ferrell, Kevin Hart, T.I., Alison Brie és Craig T. Nelson láthatók. A film zeneszerzője Christophe Beck. A film gyártója a Gary Sanchez Productions és a RatPac-Dune Entertainment, forgalmazója a Warner Bros. Pictures. Az Amerikai Egyesült Államokban 2015. március 27-én mutatták be a mozikban.

Cselekmény[szerkesztés]

James King (Will Ferrell) a Barrow Funds rendkívül gazdag fedezeti alapkezelője, aki eljegyezte Alissát (Alison Brie), főnöke, Martin Barrow (Craig T. Nelson) lányát. James és Alissa eljegyzési partiján megérkezik az FBI, és letartóztatja Jamest csalás és sikkasztás miatt. James ügyvédje, Peter Penny (Greg Germann) sürgeti, hogy vallja magát bűnösnek a valószínűleg rövidebb büntetés miatt, de James visszautasítja, abban a hitben, hogy felmentik. Jamest bűnösnek találják, majd tíz évre ítélik a San Quentin állami börtönben, a bíró (Elliot Grey) azonban 30 napot ad neki, hogy rendbe tegye a dolgait. Ráadásul Alissa elhagyja Jamest, miután az azt javasolja, hogy együtt meneküljenek el az országból.

Idővel James megismerkedik Darnell Lewisszal (Kevin Hart), aki egy kis autómosó üzletet üzemeltet a James által használt parkolóban. Nem sokkal a letartóztatása után James találkozik Darnell-lel, és mivel feltételezi, hogy már volt korábban börtönben, mert fekete, segítséget kér tőle, és kéri, hogy „keményítse meg”. Darnell, aki valójában még sosem volt börtönben, és kevés tapasztalata van a verekedésben, beleegyezik, azzal a feltétellel, hogy James 30.000 dollárt fizet neki; Darnell ezzel lehetőséget lát arra, hogy ő és felesége, Rita (Edwina Findley) végre egy jobb iskolába járassák lányukat, Makaylát (Ariana Neal), távol a rossz környéktől, ahol élnek.

Darnell tréningje, amelynek során többek között paprikaspray-vel lefújja Jamest, a házát úgy alakítja át, hogy az egy szigorúan őrzött börtönre hasonlítson, és több olyan forgatókönyvet is létrehoz, amelyben meg kell védenie magát, de ő ezekben kudarcot vall. A kiképzés során James kapcsolatba lép Martinnal, hogy elmondja neki, segítséget keres. Barrow, a tényleges csaló úgy véli, James a nyomában van, és egy Gayle nevű bérgyilkost (Paul Ben-Victor) bíz meg előzetes megfigyelésével.

Mivel James kiképzése látszólag nem vezet sehova, Darnell azt javasolja, hogy Jamesnek más módon kellene felkészülnie a börtönre, ezért elviszi egy meleg szórakozóhelyre, hogy ott James megtapasztalja, hogyan kell a börtönben orális szexet végezni. James nem tudja végigcsinálni, ehelyett azt mondja Darnellnek, hogy folytatni fogja, és bármit megtesz azért, hogy „kemény legyen”. James nem sokkal később keményebben és gyorsabban kezd el edzeni, házilagos kést készít (shiv), megtanulja a „keistering”-et (szó szerint: „kulcstartás” - csempészáru csempészése a végbélben), és úgy tűnik, hogy halad előre. Darnell James házi személyzetének segítségével börtönrablást szimulál. A káoszban James fejébe áll egy vasdarab, ami után Darnell elviszi Jamest az otthonába, hogy Rita kezelje a sérülést. James együtt vacsorázik Darnell családjával, és meghallgatja a történetet arról, hogyan került a börtönbe, ami valójában csak a Boyz n the Hood című film újragondolása.

James és Darnell elhatározzák, hogy James csatlakozzon a Crenshaw Kings nevű helyi bandához, hogy védelmet kapjon a börtönben. Darnell unokatestvére a bandavezér, Russell (T.I.), ő azonban elutasítja Jamest, és átirányítja őt a Fehérek Szövetsége nevű bandába. James képtelen meggyőzően rasszistát alakítani, ami miatt a banda azt hiszi, hogy zsaru; azzal fenyegetőznek, hogy megverik Jamest, de Darnell megmenti őt azzal, hogy egy lángszóróval beront.

Darnell és James végül rájönnek, hogy Martin a csaló, és ő felelős James börtönbe kerülése miatt. Belopóznak az irodájába, és megtalálják a sikkasztási feljegyzéseket Martin számítógépén. Mielőtt leleplezhetnék, Gayle rájuk talál, visszaveszi a számítógépet, és tájékoztatja Jamest, hogy Darnell nem az, akinek hiszi, mert soha nem volt börtönben. James lehangolt és feldúlt, hogy Darnell hazudott neki, egyedül tér vissza a Crenshaw Kingshez, és kéri, hogy csatlakozhasson hozzájuk. Elfogadják maguk közé, és beavatásként megparancsolják neki, hogy öljön meg valakit. Mielőtt ezt megtehetné, Darnell még időben megérkezik, hogy meggyőzze Jamest, leplezzék le Martint.

Darnell és James elmennek a San Pedro-i kikötőbe, ott van Martin jachtja, ahonnan a számítógépet elvitték, a jacht elindul Martin magánszigete felé, ahol nincs kiadatás, de Darnellnek és Jamesnek még sikerül feljutnia a hajóra.

Ám ott Gayle-lel és az embereivel összetalálkoznak. James egy sor capoeira mozdulattal harcképtelenné teszi őket, mielőtt Martin és Alissa megérkezik, és mindketten bevallják a csalást és a sikkasztást, melyben Peter is benne volt. Megpróbálják meggyőzni Jamest, hogy szökjön meg velük együtt, de ő visszautasítja őket, és Darnellel egy mentőcsónak felé veszi az irányt. Amikor Gayle belelő a mentőcsónakba, James előveszi a „keisterelt” fegyverét, és Gayle-re céloz vele. Hirtelen megjelennek az amerikai rendőrbírók, akiket az a bokamonitor vezetett ide, amelyet James önkéntelenül aktivált, amikor átlépte a megyehatárt.

Barrow számítógépe tartalmazza a James tisztázásához szükséges bizonyítékokat. Martint, Gayle-t, Alissát és az embereiket letartóztatják, Jamest pedig felmentik az eredeti vádak alól. Azonban így is hat hónap büntetést kap engedély nélküli fegyvertartásért, de Darnell kiképzésének köszönhetően James teljesen felkészült a börtönbüntetésre. Martin azonban nem, hamarosan megtámadják a rabok, amikor Peterrel együtt megkezdődik a San Quentin-i büntetése. James a büntetését azzal tölti, hogy segít az FBI-nak visszaszerezni a Martin által ellopott összes vagyontárgyat, miközben Darnell befektetéseit is irányítja, mivel ő és Rita saját autómosót nyitnak. James büntetésének végén barátja, Darnell várja őt, megölelik egymást, majd elhajtanak.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
James King, befektetési bankár Will Ferrell Kassai Károly
Darnell Lewis, autómosó Kevin Hart Csőre Gábor
Martin Barrow, James főnöke Craig T. Nelson Ujréti László
Alissa Barrow, Martin lánya Alison Brie
Rita Hudson Edwina Findley Agócs Judit
Russell T.I. Welker Gábor
Makayla Ariana Neal Szűcs Anna Viola
Cecelio Erick Chavarria Rába Roland
Peter Penny Greg Germann Mesterházy Gyula
Gayle Burns Paul Ben-Victor Barabás Kiss Zoltán
Önmaga John Mayer Szatory Dávid
Jaoa Nito Larioza Horváth-Töreki Gergely
Leo Dan Bakkedahl Beratin Gábor
Jojo Ron Funches Elek Ferenc
Bíró Elliot Grey Rosta Sándor
Kuncsaft Matt Walsh Juhász György
Kari T. J. Jagodowski Seder Gábor
Shonda Dominique Perry Kis-Kovács Luca
Önmaga Jimmy Fallon Magyar Bálint
Rico Joshua Joseph Gillum Varga Rókus
FBI-ügynök James Moses Black Galambos Péter

A film készítése[szerkesztés]

Fogadtatás[szerkesztés]

Bevételi adatok[szerkesztés]

Kritikai visszhang[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 2015 Film Study”, 2016. május 7. (Hozzáférés: 2019. május 9.) 
  2. Get Hard (2015)”, 2016. május 7. (Hozzáférés: 2019. május 9.) 

További információk[szerkesztés]