Agárdi László (előadóművész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Agárdi László
Életrajzi adatok
Született1953. augusztus 15. (70 éves)
Budapest
Nemzetiségmagyar magyar
Pályafutása
Aktív évek1971
Díjai
További díjakMagyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt 2009., Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat 2015.

Agárdi László weboldala
SablonWikidataSegítség

Agárdi László (Budapest, 1953. augusztus 15. –) Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel és A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett színész, előadóművész, konferanszié, parodista.

Élete és művészi tevékenysége[szerkesztés]

Iskoláit a budapesti Bezerédi Gimnáziumban végezte, ahol két dolog tűnt fel tanárainak: a futballhoz való vonzódása és az utánzó-készsége. Az iskola irodalomtanárnője látva ez utóbbi képességét iskolai sorozatos színielőadások főszereplőjének választotta. Érettségi után a Színház és Filmművészeti Főiskolára jelentkezett, ahova nem vették fel. Major Tamás javaslatára a Nemzeti Színház Stúdiójának növendéke lett, ahol – mint minden stúdiós növendék – a színház aktuális előadásaiban statisztált, majd „plakátos”, kisebb szerepeket is kapott. Itt került közvetlen ismeretségbe a színház nagy színész-egyéniségeivel, akiket későbbi önálló pályafutásán nagy szeretettel és tisztelettel parodizálni kezdett. A Nemzeti Színház Stúdiójának elvégzése után a kaposvári Csiky Gergely Színház szerződtette, ahol a színház avantgárd-korszakának előadásaiban is kapott szerepeket. Mivel ekkor még csak 24 éves volt és – az akkor még kötelező – katonaköteles életszakaszához ért, így katonaidejét a Honvéd Művészegyüttes tagjaként töltötte ki. Ezután 1979-től a Szegedi Nemzeti Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, a budapesti Thália Színház, majd a budapesti Játékszín színpadán kapott szerepeket.

Parodistaként egyre sikeresebb lett, így „szabadúszóként” folytatta színészi pályafutását különböző színházak előadásaiban: Újpest Színház, Klub Színház, Száguldó Orfeum, Karinthy Színház. Feltűnt a televízió Barátok közt c. sorozatában, de más tévészériában is (Hotel Szekszárdi) láthatták kisebb karakter-szerepekben. Szinte minden adásban szerepe volt a Fűre lépni Ihos című televíziós show-műsorban. A 2011-ben készült magyar-spanyol koprodukcióban készült Budapest Angyala (El ángel de Budapest) című filmben Horthy Miklós karakterét alakította.

Parodistaként rendszeresen járja az országot, ahol egy eltűnőben levő műfajt, a konferanszié szerepét tölti be. Ekkor teljesedik ki parodista-tehetsége: kedves anekdoták segítségével emlékezetünkbe idézi a magyar színészet nagy egyéniségeit: Major Tamást, Csortos Gyulát, Latinovits Zoltánt, Kabos Gyulát, Kállai Ferencet, Pécsi Sándort és a többieket.

Paródiáiban, vidám anekdotáiban mindig érezhető emberszeretete, empátiája és a parodizált művész iránt érzett mélységes tisztelete.

Sporttevékenysége[szerkesztés]

Már gimnazista korában is nagy rajongója volt a futballnak, de Major Tamás válaszút elé állította. Ő akkor a színházat választotta. Ám a futballimádat ismét megkísértette: felkérték egy női futballcsapat vezetésére. Színész létére 1991-ben megalapított egy budapesti női futballcsapatot, amelynek – a mitológiai Zeusz főisten gyorslábú lányáról, Iris-ről elnevezve – az Íris SC nevet adta.

Az Iris SC 2008-ig működött. Ez idő alatt a csapat több külföldi versenyen, magyar bajnokságon és magyar kupán vett részt a menedzselésével.

Könyvei[szerkesztés]

  • Iris ország. Kell egy csapat; szerzői, Bp., 2022

Kitüntetései[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]