Ugrás a tartalomhoz

Afrikai pálmacibet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Afrikai pálmacibet
Kitömött példány
Kitömött példány
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Pálmacibetfélék (Nandiniidae)
Pocock, 1929
Nem: Nandinia
J. E. Gray, 1843
Faj: N. binotata
Tudományos név
Nandinia binotata
(J. E. Gray, 1830)
Szinonimák
  • Viverra binotata J. E. Gray 1830
  • Viverra binotata hamiltonii (Gray, 1832)
Elterjedés
Elterjedési területe
Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Afrikai pálmacibet témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Afrikai pálmacibet témájú kategóriát.

Az afrikai pálmacibet (Nandinia binotata) az emlősök (Mammalia) osztályának ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a pálmacibetfélék (Nandiniidae) családjába tartozó faj.[1]

Korábban a cibetmacskafélék (Viverridae) családjába sorolták be; azonban az áthelyezés miatt manapság családjának és nemének az egyetlen fajává vált.[2][3]

Előfordulása[szerkesztés]

Az afrikai pálmacibet Afrikában, a Szaharától délre eső térségekben fordul elő. Guineától és Dél-Szudántól kezdve, Angoláig és Zimbabwe keleti részéig sokfelé megtalálható.[4] Akár 2500 méteres tengerszint feletti magasságban is fellelhető.[1]

Alfajai[szerkesztés]

  • Nandinia binotata arborea Heller, 1913
  • Nandinia binotata binotata Gray, 1830
  • Nandinia binotata gerrardi Thomas, 1893
  • Nandinia binotata intensa Cabrera & Ruxton, 1926

Megjelenése[szerkesztés]

Viszonylag kistestű, erős felépítésű faj, kis, kerek fülekkel és erőteljes lábakkal, rajta hajlott, visszahúzható karmokkal. Hosszú farka van, melyet a fákon való közlekedés során egyensúlyozásra használ. A kifejlett állat körülbelül 1,70-2,10 kilogramm tömegű.

Életmódja[szerkesztés]

Magányosan élő, éjszakai állat, amely az erdőket választotta élőhelyül. A folyók mentén és a szavannák ligeterdeiben is fellelhető. Mindenevő, de étrendjének nagy részét gyümölcsök alkotják; étrendjét kiegészítheti rágcsálókkal, denevérekkel, rovarokkal, madarakkal, tojásokkal, gyíkokkal, békákkal és dögökkel. Főleg hajnalkor és napnyugtakor mozog. Általában magányos, de ha bőséges a táplálékkínálat, akkor akár 15 állat is összegyűlhet. A hasán kettő és mindegyik lábán a harmadik és negyedik ujjak között, egy-egy szagmirigy van; valószínűleg ezekkel jelöli meg a területét.

Körülbelül 4 évig él.[1]

Szaporodása[szerkesztés]

Ez az emlősfaj évente kétszer is szaporodhat. Először májusban, aztán ha a körülmények továbbra is megfelelőek októberben is világra hoz egy almot. A vemhesség 2-3 hónapig tart. Az alomnagyság általában 4 kölyökből áll. Az elválasztás 3 hónap után következik be. A nőstény emlői a tej mellett narancssárga levet is termel, mely megszínezi az anyaállat és a kölykök bundáját; a kutatók szerint ez visszataszító a párosodókedvű hímek számára.

Az afrikai pálmacibet és az ember[szerkesztés]

Állatkertekben nagyon ritka fajnak számít. A szabad természetben az élőhelyének elvesztése és a vadászat veszélyezteti. Továbbá a háziszárnyasok védelmére, valamint a hagyományos orvoslásban játszott szerepe miatt is irtják. Mindezek ellenére a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) nem fenyegetett fajnak minősíti.

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c {{{assessors}}} (2008). Nandinia binotata. In: IUCN 2008. IUCN Red List of Threatened Species. Downloaded on 22 March 2009. Database entry includes a brief justification of why this species is of least concern
  2. African Palm Civet Family (Nandiniidae) - Information on African Palm Civet Family - Encyclopedia of Life. Encyclopedia of Life . (Hozzáférés: 2015. november 30.)
  3. Eizirik, Eduardo (2010. július 1.). „Pattern and timing of diversification of the mammalian order Carnivora inferred from multiple nuclear gene sequences”. Molecular Phylogenetics and Evolution 56 (1), 49–63. o. DOI:10.1016/j.ympev.2010.01.033. PMID 20138220.  
  4. African palm civet. A-Z Animals. (Hozzáférés: 2016. november 8.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]