Afrikai aranymacska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Afrikai aranymacska
FelisAurataKeulemans.jpg
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülő emlősök (Theria)
Csoport: Eutheria
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Laurasiatheria
Csoport: Ferae
Rend: Ragadozók (Carnivora)
Alrend: Macskaalkatúak (Feliformia)
Család: Macskafélék (Felidae)
Alcsalád: Macskaformák (Felinae)
Nem: Profelis
Severtzov, 1858
Faj: P. aurata
Tudományos név
Profelis aurata
Temminck, 1827
Elterjedés
  Az afrikai aranymacska elterjedési területe   Lehetséges vagy véletlen előfordulás
  Az afrikai aranymacska elterjedési területe
  Lehetséges vagy véletlen előfordulás
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Afrikai aranymacska témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Afrikai aranymacska témájú médiaállományokat és Afrikai aranymacska témájú kategóriát.

Az afrikai aranymacska (Profelis aurata) a ragadozók (Carnivora) rendjébe, azon belül a macskafélék (Felidae) családjába tartozó faj.

Az afrikai aranymacska közeli rokonságban áll a karakállal és a szervállal. Ennek ellenére jelenlegi rendszertani besorolása a Profelis nemzetség egyetlen tagjaként tartja számon.[1]

Az afrikai aranymacska hasonlít az ázsiai aranymacskára, de a vizsgálatok azt igazolják, hogy ennek oka a konvergens evolúció.

Előfordulása[szerkesztés]

Nyugat- és Közép-Afrika esőerdeiben él.

Alfajok[szerkesztés]

Megjelenése[szerkesztés]

Szőrzetének színe változatos. Az afrikai aranymacska jellemzően fahéj- vagy vörösesbarna színű, de megfigyeltek már fekete vagy szürkés változatokat is. Szőrzete néha pettyezett, de vannak egyszínű szőrzetű egyedek is.

Testhossza általában 61–100 cm, farkának hossza 16–46 cm, marmagassága körülbelül 38–55 cm. A hímek súlya 11–14 kg, az egyetlen nőstény, melynek súlyát megmérték 6,2 kg volt. Megjelenésében hasonlít a karakálra, de fülei rövidebbek.

Mindkét alfajnak kétféle jellegzetes pettymintázata van. A P. a. aurata esetében a pettyek vagy csak az állat alsó felén jelennek meg, vagy a hason elhelyezkedő, alig kivehető egy-két pettytől eltekintve nincs pettymintázat. A P. a. cottoni vagy teljes testén pettyezett, vagy csak egy néhány petty látható a háton és a nyakon, valamint egy néhány nagyobb folt a macska oldalán.[2]

Életmódja[szerkesztés]

Az afrikai aranymacska képes fára mászni, de elsősorban a földön vadászik. Zsákmányai főleg rágcsálók, madarak és a kisebb majmok. Vadászik a bóbitásantilopokra és még az erdei disznóra is. Életmódja miatt még nem sokat tudunk erről a macskaféléről.

Szaporodása[szerkesztés]

Rejtőzködő életmódja miatt szaporodási szokásai sem ismertek. A helyiek beszámolói alapján az afrikai aranymacska mindig egy utódnak ad életet, állatkertekben azonban többször megfigyelték már ikrek világra jövetelét. Vemhességi ideje 78 nap, a kölyök 200 g körüli testsúllyal születik. A hímek 20 hónapos korukra, a nőstények 11 hónapos korukra lesznek ivarérettek.

Az afrikai aranymacska fogságban körülbelül 15 évig él.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

Vadászata tizenkét afrikai államban tilos, ezekben az államokban teljes védettséget élvez. Egyes beszámolók szerint az afrikai aranymacskák néha a tyúkólakba is bejutnak, ezáltal kárt okoznak az állattartóknak. Egyes pigmeus törzseknél szőrüket ruházkodásra használják, farkukat pedig talizmánként viselik.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Wozencraft, W. C. (16 November 2005). in Wilson, D. E., and Reeder, D. M. (eds): Mammal Species of the World, 3rd edition, Johns Hopkins University Press, 544. ISBN 0-801-88221-4.
  2. Postanowicz, Rebecca: African Golden Cat (Profelis aurata). [2009. január 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 19.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az African Golden Cat című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]