Affection (Lisa Stansfield-album)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lisa Stansfield
Affection
stúdióalbum
Megjelent1989. november 20.
LP, MC,CD
Felvételek1989 - 1990
StílusR&B • Soul • Pop • Dance-pop • New Jack Swing
Hossz51:29
KiadóArista Records
ProducerIan Devaney • Andy Morris • Coldcut
Lisa Stansfield-kronológia
Big Thing
(1988)
Affection
(1989)
Real Love
(1992)
Kislemezek az albumról
  1. This Is the Right Time
    Megjelent: 1989. július 31.
  2. All Around the World
    Megjelent: 1989. október 16.
  3. Live Together
    Megjelent: 1990. január 29.
  4. What Did I Do to You?
    Megjelent: 1990. április 30.
  5. You Can't Deny It
    Megjelent: 1990. május 2.
SablonWikidataSegítség

Az Affection Lisa Stansfield brit énekes-dalszerző debütáló szólólemeze, melyet az Arista Records jelentetett meg 1989. november 20-án. Az albumon szereplő dalok mindegyikét Stansfield írta Ian Denavey-vel és Andy Morisszal együtt. A This Is the Right Time című dalt a Coldcut készítette. Az album sikeres volt, és pozitív kritikákat kapott a zenekritikusoktól. Több országban Top10-es helyezést ért el a slágerlistákon, és világszerte 5 millió példányban kelt el az album. Az albumról az All Around the World mellett még négy kislemez jelent meg. A This Is the Right Time, a Live Together, What Did I Do to You?, és a You Can't Deny It című dalok. Az albumot 2014. november 10-én az Egyesült Királyságban, és Európában november 21-én jelentették meg újra 2CD-s deluxe kiadványként, mely DVD-t is tartalmaz.

Előzmények[szerkesztés]

1989 márciusában Stansfield közreműködött a Coldcut "People Hold On" című dalában, melynek társszerzője is volt. A dal Európában Top 40-es sláger lett, és az Egyesült Királyságban a 11. helyre került. Az Egyesült Államokban a 6. helyezést érte el a Billboard Hot Dance Club Songs listán. A slágernek köszönhetően az Arista Records lemezszerződést ajánlott neki, mint szólóénekes, melyhez csatlakozott korábbi együtteséből a Blue Zone-ból zeneszerzőként, és producerként Ian Daveney és Andy Morris is. A Coldcut megköszönte a közreműködést Stansfieldnek azzal, hogy következő This Is the Right Time című dalában is közreműködhetett.

A lemez tartalma[szerkesztés]

Az egész albumot Stansfield, Ian Devaney és Andy Morris írta, kivéve a "This Is the Right Time" című dalt, melyet a Coldcut készítette. Az album először 1989. november 20-án jelent meg Európában, melynek kazettás és CD változata 13 dalt tartalmazott, illetve 10 dal került fel az LP változatra. Az "Affection", a "Wake Up Baby" és a"The Way You Want It" című dalok ezen változaton nem szerepelnek. Észak-Amerikában az album 1990. február 20-án jelent meg, melyen a dalokon finomítottak, és felcserélték a dalok sorrendjét. 2003-ban újra kiadták az albumot digipack-ként négy bónusz dallal: "People Hold On", "My Apple Heart", "Lay Me Down" és "Something's Happenin". Az utolsó három dalt eredetileg a "What Did I Do to You?" című európai kislemez részét képezte. Észak-Amerikában a "Lay Me Down" és a "Something's Happenin" című dalok a "You Can't Denny It" című kislemezen szerepeltek, a "My Apple Heart" című dal pedig a "This Is the Right Time" kislemez B. oldalán kapott helyet.

Az album remasterelt és kibővített kiadása 2014 novemberében jelent meg egy 2 CD és DVD-s deluxe kiadásban, melyen ritka felvételek, és 12"-es mixek, videók, élő felvételek szerepeltek, valamint egy interjú is. A 28 oldalas füzet dalszövegeket, fotókat, és feljegyzéseket tartalmaz. A kiadvány Európában 2014. november 10-én, Európában pedig november 21-én jelent meg, melyet a The Collection 1989–2003 című kiadvány részeként szintén kiadtak. Ugyanakkor az "Affection" című album 2014-es újbóli kiadása egy korábban nem kiadott dalt a "The Love in Me" (Extended Version) is tartalmazza. A People Hold On ... The Remix Anthology szintén az újrakiadás évében jelent meg, és korábban nem megjelent remixeket tartalmaz: "All Around the World" (Attack Mix), "What Did I Do to You?" (Red Zone Mix) és a "The Love in Me" (12" Remix).

Kislemezek[szerkesztés]

A This Is the Right Time 1989. július 31-én elsőként jelent meg Európában. Az Egyesült Királyságban a 13. míg Németországban a 17., Ausztriában a 25. helyezést érte el. Egy évvel később 1990. július 30-án a harmadik Észak-Amerikai kislemezként jelentették meg a dalt. Kanadában a 12, az amerikai Billboard Hot Dance Club Songs listán az 1. a Hot R&B /Hip-Hop Songs listán a 13. helyezést sikerült elérnie. A második európai kislemez az All Around the World 1989. október 16-án jelent meg. Az Egyesült Királyság, Ausztria, Belgium, Hollandia, Norvégia, és Spanyolország kislemezlistáin az első helyezést érte el, de más országokban is Top 10-es helyezés volt. Észak-Amerikában az "All Around the World" 1990. január 15-én jelent meg, mint vezető kislemez, és a Billboard Hot 100-as listán, és Kanadában is a 3. helyen szerepelt. A dal a Hot R&B / Hip-Hop és Hot Dance Club listák élvonalában szerepelt, és platina tanúsítvánnyal is rendelkezik. A kislemezből a RIAA tanúsítványa szerint több mint 1.000.000 példányt értékesítettek az Egyesült Államokban. A harmadik európai kislemez a "Live Together" 1990. január 29-én jelent meg, és Top 10-es sláger volt az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Hollandiában, és Belgiumban.

A következő kislemez a "Why Did I Do to You?" 1990. április 30-án jelent meg, és Olaszországban a 7. míg Írországban a 20, az Egyesült Királyságban a 25. helyen végzett. A második Észak-Amerikában megjelent kislemez a "You Can't Denny It" szintén sikeres volt, melyet 1990. május 2-án adtak ki, és Kanadában, valamint az Egyesült Államok Billboard Hot 100-as listáján a 14. helyezést érte el. A dal a Hot R&B / Hip-Hop Songs listán az élvonalban szerepelt, a Hot Dance Club Songs listán a 2. helyre került. Egy dupla A oldalas kislemezen együtt szerepelt a "This Is the Right Time"/"You Can't Deny It" című dalok US remixei, mely 1990. szeptemberben került a boltokba, és ezek voltak az utolsó dalok, melyeket az "Affection" című albumról kimásoltak. 2003-ban a "This Is the Right Time", "All Around the World", "Live Together" and "You Can't Deny It" című dalok szintén helyet kaptak Stansfield válogatás albumán, a Biography: The Greatest Hits című lemezen. A "The Love in Me" kétszer tekinthető potenciális kislemeznek, először 1989 végén, az "All Around the World" című dallal közösen egy kislemezen, majd 1990-ben ismét, amikor a "What Did I Do to You?" egy táncolhatóbb változatának kislemezén kapott helyett a dal. Mindként alkalommal új remixeket készítettek, melyeket 2014-ben adtak ki az "Affection" című album újra kiadásaként, valamint a People Hold On ... The Remix Anthology és a "The Collection 1989–2003" részeként is.

Kritikák[szerkesztés]

Értékelések
Értékelő Értékelés
AllMusic 4.5/5[1]
Rolling Stone 4/5[2]
Entertainment Weekly A-[3]
Robert Christgau A-[4]

Az "Affection" kedvező értékelést kapott a zenekritikusoktól. Alex Henderson az AllMusic kritikusa ezt írta: "Stansfield viharosan vette át azt az R&B világot, és melankóliát, a Barry White által befolyásolt "All Around the World" kislemezével.[...] Noha nem távolodott el a hip-hop és house zene elemeitől, az album nem hagy kétséget abban, hogy a brit énekesnő szívében a 70-es évek R&B stílusa is nyomot hagyott. Bár egy ilyen lélekben vannak retro hajlamok is, úgy mint a 'You Can't Deny It' és 'What Did I Do to You? című dalokban. Nyilvánvaló, hogy Stansfield producerei nagyon frissen tartják azt a csúcstechnológiát, amit a 80-as évek végén, és a 90-es évek elején működő stílus ölel fel. Noha Stansfield alapvetően egy soul díva, A "This Is the Right Time" című dala egy disco remekmű.[1] Amy Linden a Rolling Stone kritikusa Stansfieldet a 90-es évek "soul mamájának" nevezte.[...] Az "Affection" egy tökéletes kép a házasság és a késő esti soul zene morgása között. Robert Christgau úgy gondolja, hogy Stansfirld stílusának nincs védjegye, és maguk a dalok vonzóak, és szerények, úgy mint a hangja, finom hangszer, mely több mint a várt hangzásbeli öröm kvóta, anélkül, hogy megfulladna saját magában.[4] Greg Sandow az Entertainment Weeklytől ezt írta: Stansfield hangosnak, és őszintének hangzik, mely valójában a legszembetűnőbb dalának tárgya, és címe, melyet csendes, de parázsló ártatlansággal ad elő. Ez az első albuma, de már úgy hangzik, mintha tudná, hogy ki ő.[...] A producerek által kitalált dalok olyan ritmusokat hoznak elő, mely egyes dalokat saját genetikai kódja formál. Néhány dal elragadó, selymes, Ezért az "Affection" kiemelkedik a többi hasonló albumtól. A ritmus azonban elragad ahhoz, hogy ne csak egyszer, vagy kétszer hallgasd meg az albumot, hanem háromszor is elvonjon téged.[3]

Fogadtatás[szerkesztés]

Az "Affection" több mint 5 millió példányban kelt el szerte a világon.[5] Az Egyesült Királyságban háromszor platina helyezést ért el, valamint egyéb országokban arany-platina helyezést kapott Az Egyesült Államokban több mint 1 millió példányban kelt el, így az album a világ tíz legjobb albumai között van. Ausztriában, és Olaszországban 1 helyezést ért el az album. Az Egyesült Királyságban a 2. helyezés volt, az Egyesült Államokban pedig a 9. helyre sikerült jutnia. Az "Affection" Stansfield legsikeresebb albuma.

Díjak[szerkesztés]

1990-ben a Brit Awards díjkiosztón négy díjra jelölték az énekesnőt. A British Breakthroug, a British Female Solo és a British Single ("All Around the World") és a Best Video kategóriában ("All Around the World"). Megnyerte a brit áttörés díját, és az ünnepségen az "All Around the World" című dalt adta elő. A dallal Stansfield két Ivor Novello díjat is nyert, a legjobb kortárs dal kategóriában (1990), és a legjobb nemzetközi dal kategóriában (1991). Stansfield 1990-en a Billboard Music Award díját is megnyerte a legjobb új előadó kategóriában. 1991-ben ASCAP díjat kapott a legjobb dal írója kategóriában. ("All Around the World") 1990-ben a legjobb új művész díj, és az innovációs díj kategóriában is nyert. DMC díjat a legjobb album, és legjobb művész kategóriában nyert. 1991-ben Stansfield elnyerte a legjobb brit művész világzenei díját is. Az 1991. évi Grammy-díj alkalmával a legjobb új művésznek járó díjat, és a legjobb női pop előadó díjára is jelölték, ("All Around the World"), azonban ezt mindkét esetben elvesztette, és Mariah Carey nyerte a díjakat.

Számlista[szerkesztés]

# CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
1. This Is the Right TimeLisa Stansfield, Ian Devaney, Andy MorrisColdcut 4:29
2. Mighty LoveStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:11
3. SincerityStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:47
4. The Love in MeStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:01
5. All Around the WorldStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:29
6. What Did I Do to You?Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:48
7. Live TogetherStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 6:10
8. You Can't Deny ItStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:36
9. PoisonStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:12
10. When Are You Coming Back?Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:23
11. Affection (Csak CD-n és kazettán)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:52
12. Wake Up Baby (Csak CD-n és kazettán)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 3:58
13. The Way You Want It (Csak CD-n és kazettán)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:56
North American edition
# CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
1. All Around the WorldStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:27
2. Mighty LoveStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:11
3. This Is the Right TimeStansfield, Devaney, MorrisColdcut 4:29
4. You Can't Deny It (U.S. Remix)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:31
5. What Did I Do to You? (Mark Saunders Club Remix)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:52
6. Affection (Csak CD-n és kazettán)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:49
7. Live Together (New Version/Single Remix)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:36
8. SincerityStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:48
9. The Love in MeStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:58
10. PoisonStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:16
11. When Are You Coming Back?Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:15
12. Wake Up Baby (Csak CD-n és kazettán)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 3:52
13. The Way You Want It (Csak CD-n és kazettán)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:57
2003 remastered edition
# CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
1. This Is the Right TimeStansfield, Devaney, MorrisColdcut 4:30
2. Mighty LoveStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:11
3. SincerityStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:49
4. The Love in MeStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:00
5. All Around the WorldStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:25
6. What Did I Do to You? (7" Version)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:18
7. Live TogetherStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 6:09
8. You Can't Deny It (US Version)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:27
9. PoisonStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:17
10. When Are You Coming Back?Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:15
11. AffectionStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:41
12. Wake Up BabyStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 3:56
13. The Way You Want ItStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:00
14. People Hold On (Single Mix) (featuring Coldcut)Matt Black, Jonathan More, StansfieldColdcut 3:57
15. My Apple HeartStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:15
16. Lay Me DownStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:13
17. Something's Happenin'Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 3:46
2014 expanded 2CD + DVD set (disc one - CD)
# CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
1. This Is the Right TimeStansfield, Devaney, MorrisColdcut 4:30
2. Mighty LoveStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:16
3. SincerityStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:48
4. The Love in MeStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:02
5. All Around the WorldStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:29
6. What Did I Do to You?Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:50
7. Live TogetherStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 6:10
8. You Can't Deny ItStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:31
9. PoisonStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:19
10. When Are You Coming Back?Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:15
11. AffectionStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:52
12. Wake Up BabyStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 3:54
13. The Way You Want ItStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:59
14. This Is the Right Time (Miles Ahead Mix)Stansfield, Devaney, MorrisColdcut 7:45
15. All Around the World (Long Version)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 7:08
2014 expanded 2CD + DVD set (disc two - CD)
# CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
1. My Apple HeartStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:17
2. Lay Me DownStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:21
3. Something's Happenin'Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 3:57
4. Sing ItStansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:32
5. This Is the Right Time (Extended Version)Stansfield, Devaney, MorrisColdcut 5:40
6. All Around the World (Around the House Mix)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 6:03
7. Live Together (Extended Version)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 8:55
8. What Did I Do to You? (Mark Saunders Remix)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 5:52
9. You Can't Deny It (Extended Version)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 7:53
10. The Love in Me (Extended Version)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 7:06
11. This Is the Right Time (Kick Mix)Stansfield, Devaney, MorrisColdcut 6:45
12. All Around the World (Runaway Love Mix)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 4:37
13. Live Together (Home Sweet Home Mix)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris 7:42
2014 expanded 2CD + DVD set (disc three - DVD)
# CímSzerző(k)Producer(ek) Hossz
1. People Hold On (with Coldcut) (Promo Video)Black, More, StansfieldColdcut  
2. This Is the Right Time (Promo Video)Stansfield, Devaney, MorrisColdcut  
3. All Around the World (Promo Video)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris  
4. Live Together (Promo Video)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris  
5. What Did I Do to You? (Promo Video)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris  
6. You Can't Deny It (Promo Video)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris  
7. This Is the Right Time (US Version) (Promo Video)Stansfield, Devaney, MorrisColdcut  
8. This Is the Right Time (Live! All Around the World)Stansfield, Devaney, MorrisColdcut  
9. Mighty Love (Live! All Around the World)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris  
10. You Can't Deny It (Live! All Around the World)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris  
11. The Love in Me (Live! All Around the World)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris  
12. Sincerity (Live! All Around the World)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris  
13. Poison (Live! All Around the World)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris  
14. Live Together (Live! All Around the World)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris  
15. Good Morning Heartache (Live! All Around the World)Irene Higginbotham, Ervin Drake, Dan FisherDevaney, Morris  
16. What Did I Do to You? (Live! All Around the World)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris  
17. All Around the World (Live! All Around the World)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris  
18. People Hold On (Live! All Around the World)Black, More, StansfieldColdcut  
19. Affection (Live! All Around the World)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris  
20. The Way You Want It (Live! All Around the World)Stansfield, Devaney, MorrisDevaney, Morris  
21. 2014 Interview with Mark Goodier    

Slágerlista[szerkesztés]

Heti összesítések[szerkesztés]

Slágerlista (1989–90) Legjobb
helyezések
 Ausztrália (ARIA Top 50 Albums)[6] 7
 Ausztria (Ö3 Austria Top 40)[7] 1
 Hollandia (Dutch Charts Album Top 100)[8] 6
Európai Unió (Top 100)[9] 2
 Finnország (Suomen virallinen lista)[10] 5
 Franciaország (SNEP)[11] 21
 Németország (Offizielle Top 100)[12] 2
 Olaszország (Hit Parade Italia)[13] 1
 Japán (Oricon) 96
 Új-Zéland (Recorded Music NZ Top 40 Albums)[14] 5
 Norvégia (VG-lista Album Top 40)[15] 6
 Spanyolország (PROMUSICAE)[16] 2
 Svédország (Sverigetopplistan Top 60 Albums)[17] 2
 Svájc (Schweizer Hitparade Top 100 Albums)[18] 2
 Egyesült Királyság (UK Albums Chart)[19] 2
 USA Billboard 200[20] 9
 USA Top R&B/Hip-Hop Albums (Billboard)[21] 5

Év végi összesítések[szerkesztés]

Slágerlista (1989) Helyezés
 Egyesült Királyság UK Albums (OCC)[22] 23
Slágerlista (1990) Helyezés
 Ausztrália (ARIA) 76
 Ausztria (Ö3 Austria)[23] 8
 Kanada (RPM)[24] 37
 Hollandia (Album Top 100)[25] 73
 Franciaország (SNEP)[26] 36
 Németország (Offizielle Top 100)[27] 5
 Olaszország (Hit Parade Italia)[13] 8
 Új-Zéland (RMNZ)[28] 38
 Norvégia (VG-lista)[29] 8
 Spanyolország (PROMUSICAE)[30] 20
 Svájc (Schweizer Hitparade)[31] 16
 Egyesült Királyság (OCC)[32] 30
 Egyesült Államok Billboard 200[33] 28
 Egyesült Államok Top R&B/Hip-Hop Albums (Billboard)[34] 12

Kiadási előzmények[szerkesztés]

Régió Dátum Label Formátum Katalógus szám
Európai Unió Európa 1989. november 20. Arista CD, MC, LP 260 379
Japán Japán 1990. február 7. A32D-98
Amerikai Egyesült Államok Észak-Amerika 1990. február 20. ARCD-8554
Európai Unió Európa [35] 2003. június 2. Remastered CD 82876 543732
Japán Japán[36] 2006. november 22. Sony Japan BVCM-37787
Egyesült Királyság Egyesült Királyság [37] 2014. november 10. Edsel 2CD+DVD EDSG 8053
Európai Unió Európa 2014. november 21.

Minősítések[szerkesztés]

Ország Minősítés Eladások
 Ausztrália ARIA[38] arany 35.000
 Ausztria IFPI Austria arany 25.000
 Kanada Music Canada platina 100.000
 Németország BVMI platina 500.000
 Finnország Musiikkituottajat arany 36.706
 Franciaország SNEP [39][40] arany 187.100
 Új-Zéland RMNZ arany 7.500
 Spanyolország PROMUSICAE platina 100.000
 Svédország GLF platina 100.000
 Svájc IFPI Switzerland platina 50.000
 Egyesült Királyság BPI 3x platina 900.000
 Egyesült Államok RIAA platina 1.100.000
Világszerte[41] 5.000.000

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Alex Henderson: Allmusic: Affection Review. AllMusic . (Hozzáférés: 2011. november 2.)
  2. Amy Linden. Lisa Stansfield: Affection : Music Reviews [archivált változat] (1990. május 3.). Hozzáférés ideje: 2012. november 7. [archiválás ideje: 2008. augusztus 29.]  Archivált másolat. [2008. augusztus 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. február 23.)
  3. a b Greg Sandow. Affection Review [archivált változat] (1990. február 23.). Hozzáférés ideje: 2011. november 2. [archiválás ideje: 2014. november 10.] 
  4. a b Robert Christgau: CG: Lisa Stansfield. Robert Christgau. (Hozzáférés: 2011. november 2.)
  5. Lisa Stansfield. ZZT. [2014. november 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. április 23.)
  6. "Lisa Stansfield – Affection". Australiancharts.com. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2015. október 24.)
  7. "Lisa Stansfield - Affection" (német nyelven). Austriancharts.at. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2015. október 24.)
  8. "Lisa Stansfield – Affection" (holland nyelven). Dutchcharts.nl. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2015. október 24.)
  9. Hits of the World. Billboard. (Hozzáférés: 2015. október 24.)
  10. Albumit 1990-07 heinäkuu (finnish nyelven). Musiikkituottajat – IFPI Finland. (Hozzáférés: 2015. október 24.)
  11. Les "Charts Runs" de chaque Album Classé (french nyelven). InfoDisc. (Hozzáférés: 2015. október 24.)
  12. "Lisa Stansfield – Affection" (német nyelven). GfK Entertainment Charts. (Hozzáférés ideje: 24 October 2015)
  13. a b Gli album più venduti del 1990. Hit Parade Italia. (Hozzáférés: 2013. április 23.)
  14. "Lisa Stansfield – Affection". Charts.org.nz. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2015. október 24.)
  15. "Lisa Stansfield – Affection". Norwegiancharts.com. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2015. október 24.)
  16. Listas de Afyve: 1990 Albumes. PROMUSICAE. [2011. július 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 24.)
  17. "Lisa Stansfield – Affection". Swedishcharts.com. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2015. október 24.)
  18. "Lisa Stansfield – Affection". Swisscharts.com. Hung Medien. (Hozzáférés ideje: 2015. október 24.)
  19. "19891126 Top 40 Official UK Albums Archive | Official Charts". UK Albums Chart. The Official Charts Company. (Hozzáférés ideje: 2015. október 21.)
  20. "Lisa Stansfield Chart History (Billboard 200)". Billboard. (Hozzáférés ideje: 2015. október 24.)
  21. "Lisa Stansfield Chart History (Top R&B/Hip-Hop Albums)". Billboard. (Hozzáférés ideje: 2015. október 24.)
  22. (1990. március 3.) „Year-End Chart '89 – Top 75 Artist Albums”, London, England, 12. o, Kiadó: Spotlight Publications.  
  23. Jahreshitparade Alben 1990. austriancharts.at. Hung Medien. (Hozzáférés: 2015. október 24.)
  24. Top 100 Albums of 1990. RPM, 1990. december 22. (Hozzáférés: 2015. október 24.)
  25. Jaaroverzichten - Album 1990 (dutch nyelven). Hung Medien. (Hozzáférés: 2015. október 24.)
  26. Les Albums (CD) de 1990 par InfoDisc (french nyelven). InfoDisc. [2015. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 27.)
  27. Top 100 Album-Jahrescharts (german nyelven). GfK Entertainment. (Hozzáférés: 2015. október 24.)
  28. Top Selling Albums of 1990. RIANZ. (Hozzáférés: 2015. október 24.)
  29. Topp 40 Album Vinter 1990 (norwegian nyelven). VG-lista. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. október 24.)
  30. Salaverri, Fernando. Sólo éxitos: año a año, 1959–2002, 1st, Spain: Fundación Autor-SGAE (2005. szeptember 1.). ISBN 84-8048-639-2 
  31. Swiss Year-End Charts - 1990. swisscharts.com. Hung Medien. (Hozzáférés: 2015. október 24.)
  32. (1991. március 2.) „1990 Top 100 Albums”, London, England, 39. o, Kiadó: Spotlight Publications.  
  33. 1990: Billboard 200 Albums. Billboard. (Hozzáférés: 2015. október 24.)
  34. 1991 Year-end Charts. Billboard. (Hozzáférés: 2015. október 24.)
  35. Affection (Limited Edition). Amazon UK. Amazon Inc. (Hozzáférés: 2013. április 23.)
  36. Affection/アフェクション<NOW & FOREVER BMG 名盤コレクション>. Sony BMG. (Hozzáférés: 2013. április 23.)
  37. Affection CD+DVD, Box set. Amazon.co.uk. (Hozzáférés: 2014. október 27.)
  38. Ryan, Gavin. Australia's Music Charts 1988-2010. Mt. Martha, VIC, Australia: Moonlight Publishing (2011) 
  39. Les Meilleures Ventes de CD / Albums "Tout Temps" (french nyelven). InfoDisc. (Hozzáférés: 2018. április 23.)
  40. Les Certifications depuis 1973 (french nyelven). InfoDisc. (Hozzáférés: 2016. április 23.)
  41. https://web.archive.org/web/20141108172648/http://www.ztt.com/artists/lisa-stansfield/