Olve Eikemo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Abbath szócikkből átirányítva)
Olve Eikemo
Életrajzi adatok
Születési névOlve Eikemo
ÁlnévAbbath Doom Occulta, Abbath
Született1973június 27. (50 éves)
Bergen,  Norvégia
Pályafutás
Műfajokblack metal,[1] death metal[2]
Aktív évek1988–
EgyüttesAbbath, I
Kapcsolódó előadó(k)Immortal, Old Funeral
Hangszergitár, basszusgitár, dob, billentyűs hangszerek, ének
Tevékenységzenész, dalszerző
SablonWikidataSegítség

Olve Eikemo, művésznevén Abbath Doom Occulta, rövidebben Abbath (Bergen, 1973. június 27. –) norvég zenész, az Immortal, az I, az Abbath együttes és az Old Funeral alapítója, a black metal stílus nevezetes képviselője. Főleg gitárosként és énekesként ismerik, azonban két Immortal-albumot: a Pure Holocaust-t és a Battles in the North-t teljes egészében dobolta fel.

Gyermekkora[szerkesztés]

Abbath a Hordaland megyei Os községben nőtt fel.[3] Gyermekként a Kiss nagy rajongója volt.[3] Az első heavy metal album, amit hallott a Creatures of the Night volt, aminek hallgatása közben Abbath saját bevallása szerint „halhatatlannak” érezte magát, innen találta ki az Immortal (magyarul halhatatlan) együttes nevét.[4]

Zenei pályafutása[szerkesztés]

Abbath zenei pályafutása az Old Funeral zenekar 1988-as alapításával kezdődött, Tore Bratseth társaságában.[3] A zenekarban megfordult Demonaz Doom Occulta és Varg Vikernes is. Ezzel párhuzamosan működött a Satanael zenekar is Abbath és Demonaz közreműködésével, azonban rendkívül rövid életű volt. 1988-ban még az Amputation nevű death metal formáció is létrejött, azonban két demó után ez is feloszlott. Ezek az együttesek tekinthetők az Immortal elődjeinek.

Az Immortal első szünet nélküli működése (1990–2003)[szerkesztés]

Az Immortal 1990 őszén jött létre, és a folyamatos felállásváltozás miatt Abbath az összes zenekari posztot töltötte már be. Hosszú ideig az együttes első inkarnációjában Eikemo basszusgitár mellett énekelt, továbbá stúdióban dobolt, amíg Demonaz gitározott. Ez Horgh 1996-os csatlakozásáig volt így.

1996-ban Abbath megalapította a Bömbers nevű Motörhead-tribute zenekart basszusgitáros-énekesként, az együttes máig létezik.

Azonban később újabb problémák támadtak a felállással, mivel 1997-ben a Blizzard Beasts album megjelenése után Demonaznál akut ínhüvelygyulladást diagnosztizáltak, így nem tudta folytatni a gitározást,[5] azonban dalszövegíróként folytatta tagságát. Amiért a zenekar kiadója azt mondta, hogy be kell fejezniük a lemezbemutató turnéjukat,[6] Abbath basszusgitár helyett gitározott, továbbá bevette a zenekar Ares basszusgitárost, aki a turné befejezte után kilépett, hogy saját zenekarára koncentráljon.[6] Az At the Heart of Winter albumon Abbathnak egyedül kellett a gitár és basszusgitár sávokat felvenni, majd 1999-ben csatlakozott Iscariah (Stian Smørholm) basszusgitáros, aki három évig volt a zenekar tagja, mind stúdióban, mint turnékon.

2003-ban Abbath vendégszerepelt a Dimmu Borgir Death Cult Armageddon albumán,[7] nem sokkal később ebben az évben pedig egy időre feloszlott az Immortal.

Az Immortal feloszlása, majd újraalapítása (2003–2014)[szerkesztés]

2005 áprilisában Abbath megalapította az I névre hallgató supergroupját olyan zenészekkel, mint King ov Hell volt Gorgoroth-basszusgitáros vagy az Enslaved gitárosa, Ice Dale. A debütalbumuk 2006-ban jelent meg, Between Two Worlds címmel.

Az Immortal 2006 nyarán vált újra aktívvá, amikor megjelentek az első új koncertdátumai.[8] Abbath, Horgh és Demonaz mellett Apollyon vett részt az új felállásban, ami stabil maradt egészen 2014 végéig, amikor a zenekar tagjai között egy jogi vita jött létre.[9]

Kiválás az Immortalból és az új projekt (2014–napjainkig)[szerkesztés]

A 2014-ben kezdődött jogi vita addig húzódott, amíg feloszlani nem látszott az Immortal, mivel Eikemo új projektet indított, ami saját magáról elnevezve az Abbath nevet viseli. Olyan zenészekkel kezdett neki a zenekarnak, mint King ov Hell és Creature az egykori God Seedből.[10] Demonaz és Horgh 2015 nyarán tisztázta, hogy az Immortal Abbath nélkül megy tovább.[11] Eikemo új együttese olyan gyorsan haladt a zeneírással, hogy már számos koncerten vannak túl, és 2016. január 22-én megjelent első nagylemezük, az Abbath.

Diszkográfia[szerkesztés]

Immortal[szerkesztés]

I[szerkesztés]

Abbath[szerkesztés]

Dimmu Borgir[szerkesztés]

  • Death Cult Armageddon (2003) – háttérének a „Progenies of the Great Apocalypse” és a „Heavenly Perverse” dalokon

Enslaved[szerkesztés]

  • Isa (2004) – háttérének a „Lunar Force” dalon

The Batallion[szerkesztés]

  • Stronghold Of Men (2008) háttérének a „Detonate” és a „Man To Man (Warfare)” dalokon

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ABBATH Signs With Season of Mist, Announces Band Lineup. Blabbermouth.net, 2015. április 22. (Hozzáférés: 2016. január 23.)
  2. Grow, Kory: Immortal’s Abbath Talks About Burzum’s Varg Vikernes. Revolver, 2010. április 2. (Hozzáférés: 2016. január 23.)
  3. a b c Mörk longing in Lysefjord (norvég nyelven), 2008. május 31. [2014. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. január 23.)
  4. COPENHELL - ABBATH (IMMORTAL) INTERVIEW, 2013. június 5. (Hozzáférés: 2016. január 23.)
  5. Immortal története az Allmusicon (angol nyelven). allmusic.com. (Hozzáférés: 2016. január 23.)
  6. a b Immortal életrajz a metalstorm oldalon. (angol nyelven). metalstorm.net. (Hozzáférés: 2016. január 23.)
  7. Death Cult Armageddon lemezkritika az Allmusic oldalán. (angol nyelven). allmusic.com. (Hozzáférés: 2016. január 23.)
  8. Immortal-are back! (angol nyelven). nuclearblast.de. (Hozzáférés: 2016. január 23.)
  9. Jogi vita az Immortalban: Abbath magának követeli a nevet. Shock!, 2014. december 12. (Hozzáférés: 2016. január 23.)
  10. Ismét beszüntette működését az Immortal. shockmagazin.hu, 2015. március 26. (Hozzáférés: 2016. január 23.)
  11. Abbath nélkül is megy tovább az Immortal. shockmagazin.hu, 2015. augusztus 13. (Hozzáférés: 2016. január 23.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Olve Eikemo című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]