Abbath (együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Abbath
Információk
Eredet Norvégia, Bergen
Alapítva2015
Aktív évek2015
MűfajBlack metal
KiadóSeason of Mist
Kapcsolódó előadókImmortal
I (zenekar)
Gorgoroth
God Seed
Nervosa
Tagok
Abbath Doom Occulta
Ole Andre Frastad
Ukri Suvihelto
Mia Wallace
Korábbi tagok
Creature
King Ov Hell
Silmaeth
Emil Wiksen
Rusty Cornell

Az Abbath weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Abbath témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Az Abbath egy 2015-ben alapított norvég black metal zenekar, amelyet az Immortal zenekar egyik alapító tagja, Abbath Doom Occulta hozott létre, miután 25 év után kivált a zenekarából.[1] A zenekar első lemezét 2016-ban adta ki a Season of Mist kiadó.

Története[szerkesztés]

Az Immortalban létrejött jogi vita után Abbath Doom Occulta kivált a zenekarból, 2015 áprilisára pedig az Abbath projekt felállása is rögzült, King ov Hell és Creature társaságában.[2] Koncerttagként a Vredehammer zenekar gitáros-énekese, Per Valla került be. Abban az évben még a zenekar egy stúdióban elkezdte a munkálatokat a debütáló nagylemezhez. Első fellépésük a Tuska Open Air fesztiválon volt, ahol Immortal- és I-dalok mellett már egy saját szerzeményt, a „Fenrir Hunts” című számot is előadták. 2015. november 10-én nyilvánosságra került az első album megjelenési dátuma. December 12-én Creature, három nappal később pedig Per Valla is kilépett a zenekarból.[3] Az első, debütáló nagylemez, az Abbath 2016. január 22-én jelent meg.

2018. július 11-én King Ov Hell kilépett a zenekarból, mert ellentmondásos nézetei voltak az új album szövegvilágáról, nem sokkal később Emil Wiksten is elhagyta a zenekart.

2019. március 14-én bejelentették hogy a második albumuk az Outstrider 2019. július 5-én jelenik meg, immár bővült tagokkal, Ukri Suvihelto dobossal, Ole Andre Frastad "Raud" gitárossal, és Mia "Winter" Wallace basszusgitárossal.

2019. november 25-én Abbath bejelentette, hogy elvonóra megy alkoholizmusa miatt egy félresikerült koncertet követően ami Argentínában, a Buenos Aires-ben történt meg. Azon a napon Abbath körülbelül 2 üveg whisky-t ivott, és elkezdte szidni a taxisofőrüket amiért az bekapcsolta a rádiót. Közvetlen a koncert előtt heves vitába szállt a gitárosával Ole-val aki a történtek után nem volt hajlandó színpadra lépni. A zenekar ezután kénytelen volt hármasban fellépni az alapból két órát csúszott koncerten. Alig három számot tudtak csak eljátszani, mert Abbath folyamatosan félbeszakította a zenélést. A koncert azzal ért véget, hogy Abbath bedobta a gitárját a közönségbe, és utánaugrott, majd a koncertet megszakították, Abbathot felvitték a hotelszobájába, és ezzel véget is ért. A felbőszült tömeg ezután egy órán keresztül háborgott, olyannyira hogy a rendőröknek kellett beavatkozni. Abbath ezután jelentette be hogy elvonóra megy, és lefújta a turnét. Abbath azóta teljesen leszokott, elmondása szerint 20 évvel fiatalabbnak érzi magát.

2020. január 28-án megváltak Mia Wallace basszusgitárostól, akit telefonon értesítettek a leváltásáról. Helyére Rusty Cornell basszusgitáros került, aki azelőtt már turnézott a zenekarral. Mia Wallace ezután a Nervosa basszusgitárosa lett.

2021. február 4-én a zenekar közzétette az első videókat, és képeket az új album stúdiómunkálatairól. Nem sokkal később pedig bejelentették hogy újra csatlakozik hozzájuk Mia Wallace basszusgitáros, de a stúdiófelvételeket már elkezdték, így az album egy részén Abbath basszusgitározik. 2022. január 12-én jelentették be hogy az új album neve "Dread Reaver" lesz, és közzétették a "Dream Cull" nevű kislemezt, és a hozzákészült videóklipet is, majd február 4-én kiadták a címadó dal kislemezét a "Dread Reaver"-t, március 1-én pedig a "The Book Of Breath" című kislemezüket is.

2022. március 25-én megjelent a Dread Reaver című harmadik nagylemezük.

Tagok[szerkesztés]

Jelenlegi tagok[szerkesztés]

Korábbi tagok[szerkesztés]

Koncerttagok[szerkesztés]

  • Per Valla – szólógitár (2015)
  • Gabe Seeber – dob (2015)
  • Dan Gargiulo - ritmusgitár (2016)
  • Rusty Cornell - basszusgitár (2016, 2018-2019, 2020-2021)

Diszkográfia[szerkesztés]

Nagylemezek[szerkesztés]

  • Abbath (2016)
  • Outstrider (2019)
  • Dread Reaver (2022)

Kislemezek[szerkesztés]

  • „Count The Dead” (2015)
  • „Harvest Pyre” (2019)
  • „Calm In Ire (Of Hurricane)” (2019)
  • „Outstrider” (2019)
  • „Dream Cull” (2022)
  • „Dread Reaver” (2022)
  • „The Book Of Breath” (2022)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. ABBATH: THE NEW BLACK. Metalhammer. (Hozzáférés: 2016. január 22.)
  2. ABBATH TO MAKE LIVE DEBUT IN HELSINKI. Metalhammer. (Hozzáférés: 2016. január 22.)
  3. Abbath Loses Guitarist and Drummer. metalsucks.com. (Hozzáférés: 2016. január 22.)