Diabolical Fullmoon Mysticism

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Immortal
Diabolical Fullmoon Mysticism
nagylemez
Megjelent1992. július 1.
Felvételek1992. április, Grieghallen stúdió, Bergen, Norvégia
StílusBlack metal
Nyelvangol
Hossz34:59
KiadóOsmose
ProducerEirik Hundvin, Immortal
Kritikák
Immortal-kronológia
Immortal
(1991)
Diabolical Fullmoon Mysticism
(1992)
Pure Holocaust
(1993)
SablonWikidataSegítség

A Diabolical Fullmoon Mysticism a norvég Immortal black metal együttes első albuma, amely 1992. július 1-jén jelent meg az Osmose kiadásában. A lemez felvételei 1992 áprilisában kezdődtek meg a norvégiai Grieghallen stúdióban. A produceri feladatokat Eirik Hundvin, illetve maga a zenekar látta el. Extrém zenei körökben kedvezően fogadták az albumot,[1] bár később egyes magazinok bírálták. Az AllMusic például csak 2 pontot adott rá az ötből, és kifejtette hogy a későbbi albumok dinamizmusa és dalszerzői erénye itt még csak nyomokban figyelhető meg.[2] A Metallus. Il libro dell'Heavy Metal című könyv durvának és pontatlannak nevezte az anyagot, ennek ellenére kifejtette, hogy az album új életet lehelt az akkori black metal színtérre. A Heavy Metal könyv szerzője pedig extrém metal mérföldkövének tekinti a kiadványt.

Az együttesnek már itt sikerült elhatárolódni a kortárs black metal kiadványoktól, mivel a lemezen gyakori elem az akusztikus gitárhasználat és a lassabb tempók.[1] Ezek nemcsak más együttesektől különböztették meg a lemezt, hanem az Immortal későbbi kiadványaitól is. Az újabb lemezeiknél csak az At the Heart of Winteren került elő gyakrabban az akusztikus gitár szerepe.[2] Ezenkívül az itteni dalokban csekély mértékben még megfigyelhető volt a death metal stílus befolyása is.[3] A The Call of the Wintermoon és a A Perfect Vision of the Rising Northland az együttes korai időszakának ismert tételei lettek.

Az anyag a dalszövegekben sem követte a műfaj aktuális szokásait, mivel a sátánista ideológiák helyett a skandináv legendákról és a norvég természeti tájról szólnak a szerzemények. Az album megjelenése után a dobost, Armageddát kitették a zenekarból, mivel nem volt képes kellő gyorsasággal játszani.[4] Helyére Kolgrim került, aki szintén nem maradt sokáig a zenekarban. Az albumon szereplő Call of the Wintermoon dalra leforgatták az első videóklipjüket, amely nemcsak az együttes, de az egész műfaj számára is az egyik legkorábbi zenei videó volt. A klipet körülbelül két óra leforgása alatt vették fel egy norvég erdőségben.

Az album standard CD, limitált magnókazetta, limitált bakelit és képlemez (rajzok/képek a bakelitlemezen) formátumokban is beszerezhető. Ez utóbbit 1998-ban az Osmose újra kiadta, míg a sima LP verziót 2005-ben tette újra hozzáférhetővé.

Számlista[szerkesztés]

Az összes dalszöveg szerzője Demonaz Doom Occulta; az összes szám szerzője Abbath Doom Occulta és Demonaz Doom Occulta.

# Cím Hossz
1. Intro 1:35
2. The Call of the Wintermoon 5:40
3. Unholy Forces of Evil 4:28
4. Cryptic Winterstorms 6:08
5. Cold Winds of Funeral Dust (A CD és kazetta kiadáson hibásan "Cold Winds of Feneral Dust"ként van feltüntetve) 3:47
6. Blacker Than Darkness 4:17
7. A Perfect Vision of the Rising Northland 9:04
34:59

Közreműködök[szerkesztés]

Immortal[szerkesztés]

További közreműködők[szerkesztés]

  • Eirik Hundvin – producer
  • Immortal – produkció, albumon lévő fotó
  • J. W. H. – logó, albumborító
  • Stein Kare – album hátlapján lévő fotó

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Immortal biográfia a sing365.com oldalon (angol nyelven). sing365.com. [2009. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. július 11.)
  2. a b Diabolical Fullmoon Mysticism lemezkritika az Allmusicon (angol nyelven). allmusic.com. (Hozzáférés: 2013. július 11.)
  3. IMMORTAL az olasz rockline oldalon (olasz nyelven). rockline.it. [2009. szeptember 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 1.)
  4. Abbath interjú a The metalcircus honlapján (angol nyelven). themetalcircus.com. (Hozzáférés: 2012. február 29.)[halott link]