A megfigyelő (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A megfigyelő
(The Watcher)
Műfajpszichothriller

Alkotó
Főszereplő
Zeneszerző

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok1
Epizódok7
Gyártás
Vezető producer
Producer
  • Todd Nenninger
  • Lou Eyrich
  • Todd Kubrak
  • Danielle Wang
Vágó
  • Lisa Trulli
  • Franzis Müller
  • Danielle Wang
  • Travis Weaver
  • Regis Kimble
Operatőr
  • Jason McCormick
  • Maceo Bishop
  • Stanley Fernandez
Részenkénti játékidő44–52 perc
GyártóRyan Murphy Productions
ForgalmazóNetflix
Sugárzás
Eredeti adóUSA Netflix
Eredeti sugárzás kezdete2022. október 13.
Első magyar adóNetflix
Magyar sugárzás kezdete2022. október 13.
Státuszfut
További információk
SablonWikidataSegítség

A megfigyelő (eredeti cím: The Watcher) 2022-től vetített amerikai thillersorozat, amelyet Ryan Murphy és Ian Brennan alkotott,[1] Reeves Wiedeman The Haunting of a Dream House című cikke alapján.[2] A főbb szerepekben Naomi Watts, Bobby Cannavale, Isabel Gravitt, Luke David Blumm és Jennifer Coolidge látható.

Amerikában és Magyarországon 2022. október 13-án mutatta be a Netflix.[3]

2022 novemberében berendelték a második évadot.[4]

Ismertető[szerkesztés]

Miután egy házaspár beköltözik álmaik otthonába Westfieldben, hátborzongató leveleket kezdenek kapni egy zaklatótól, aki „A megfigyelő” álnévre hallgat.

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplők Színész Magyar hang[5]
Nora Brannock Naomi Watts Kisfalvi Krisztina
Dean Brannock Bobby Cannavale Debreczeny Csaba
Ellie Brannock Isabel Gravitt Tóth Mira
Carter Brannock Luke David Blumm Kretz Boldizsár
Karen Calhoun Jennifer Coolidge Orosz Anna
Maureen / Mo Margo Martindale Szabó Éva
Mitch Richard Kind Kassai Károly
Pearl Winslow Mia Farrow Kovács Nóra
Jasper Winslow Jasper Winslow Rába Roland
Rourke Chamberland nyomozó Christopher McDonald Hirtling István
Theodora Birch Noma Dumezweni Kocsis Mariann
William "Bill" Webster / John Graff Joe Mantello Vida Péter
Dakota Henry Hunter Hall Penke Bence

Mellékszereplők[szerkesztés]

Szereplők Színész Magyar hang[5]
Mary Holder LisaGay Hamilton Csankó Zoltán
Steve Danny Garcia Törköly Levente
Andrew Pierce Seth Gabel Rajkai Zoltán
Tammy Susan Merson Horváth Zsuzsa
Jack Michael Devine Dézsy Szabó Gábor
Trish Kate Skinner Zsurzs Kati
Roger fiatalon Anthony Bowden Ágoston Péter
Carol Flanagan Pamela Dunlap Menszátor Magdolna
Nina Brittany Bradford Tamási Nikolett
Pszichológus Jeff Hiller Fesztbaum Béla

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront az Iyuno Hungary készítette.

Epizódok[szerkesztés]

Sor. Év. Cím Rendező Író Premier
1. 1. Üdv, barátok
(Welcome, Friends)
Ryan Murphy Ryan Murphy és Ian Brennan USA 2022. október 13.
magyar 2022. október 13.
A Brannock család, a szülők, Nora és Dean, valamint a gyerekek, Ellie és Carter megérkeznek a 657 Boulevardra, hogy részt vegyenek a nyílt napon. Nora találkozik egy régi barátjával, Karennel, aki ingatlanügynök. Néhány furcsa élmény után a család úgy dönt, hogy megveszik a házat. Dean azonban kénytelen felvenni a család szinte összes megtakarítását, hogy megengedhesse magának a házat. Hat héttel később a család beköltözik. Ellie zenét hall egy üres szobából, és a család baljóslatú levelet kap a "Megfigyelőtől", aki Ellie és Carter elrablásával fenyegetőzik. Dean és Nora a rendőrséghez fordul, de Chamberland nyomozó úgy véli, hogy az egész csak egy tréfa. Azonban beleegyezik, hogy elküldik a levelet DNS-vizsgálatra, és azt mondja, tudja, hogy a családnak "mélyre kellett ásnia", hogy megengedhesse magának a házat. Másnap reggel Carter a szomszédjukat, Jaspert találja a ház pincéjében. Pearl, Jasper nővére elmagyarázza, hogy a régi tulajdonosok nem bánják, ha Jasper használja az ételliftet. Dean és Nora úgy dönt, hogy riasztókat és kamerákat szereltetnek fel, és felbérelik Dakotát, egy 19 éves vállalkozót. Később aznap este Carter holtan találja házi görényét. Néhány nappal később Dean újabb Megfigyelő levelet talál a postaládában.
2. 2. Véráldozat
(Blood Sacrifice)
Paris Barclay Ryan Murphy és Ian Brennan USA 2022. október 13.
magyar 2022. október 13.
Dean és Nora elviszik a második levelet Chamberlandnek, aki azt javasolja, hogy fogadjanak fel egy magánnyomozót, Dean pedig Theodora Birchet alkalmazza. Nora talál egy motelt, ahol ő és a gyerekek alhatnak, Dean pedig a házban marad. Az első éjszaka csengetnek, de amikor Dean kinyitja az ajtót, nincs senki, és Dean zenét hall egy emeleti szobából. A motelben Nora telefonhívást kap, és nehéz légzést hall. Miután visszahívja a számot, kiderül, hogy a hívás a házból érkezett. Később Theodora megadja Dean-nek Andrew Pierce, az előző tulajdonos elérhetőségét. Dean találkozik Andrew-val, aki elmondja neki, hogy a fia, Caleb elment a szomszédaik, Mitch és Mo házába, és látott köpenyes férfiakat, akik egy csecsemő vérét itták, miközben ott laktak. Andrew nem sokkal ezután Megfigyelő leveleket is kapott, és úgy véli, hogy Mitch és Mo az elkövetők. Dean és Nora felbéreli Dakotát éjszakai őrnek a házuk elé. Aznap este Dakota és Ellie megcsókolják egymást. Másnap reggel Dean szembesül Mo-val a vállalkozókról. Később Dean lövésekre ébred. Másnap reggel a rendőrség holtan találja Mitch-et és Mo-t a házukban.
3. 3. Az istenek alkonya
(Götterdämmerung)
Ryan Murphy Ryan Murphy és Ian Brennan USA 2022. október 13.
magyar 2022. október 13.
Dean folytatja az ügy megbeszélését Theodorával. Még mindig nem világos, hogy ki lehet a Megfigyelő. Nora megbeszéli problémás házasságát a barátnőjével, Karennel, aki azt javasolja, hogy a párnak több szexet kellene folytatnia. Később Dean találkozik a házában egy John nevű férfival, aki azt állítja, hogy ő az építési felügyelő. Beszélgetésük furcsa fordulatot vesz. Utána Dean megtudja, hogy a környékükön nincs ilyen nevű építési ellenőr. Nora megpróbálja meghallgatni Karen tanácsát, de Dean túlságosan zavart, mert az új házukban és környékén történnek a dolgok. Deant Theodora hívja fel. Megkéri Chamberlandet, hogy nézzen bele a házzal kapcsolatos régi aktákba. Ennek során rájön egy családi mészárlásra, amit John Graff, a korábbi tulajdonos követett el, aki szintén kapott Megfigyelő leveleket. A nő történetét hallgatva Dean arra gondol, hogy a John nevű férfi, akivel korábban találkozott, John Graff lehet. Mivel Jasper Winslow két héttel a gyilkosságok megtörténte után fedezte fel a holttesteket, Dean szembesíteni akarja őt az üggyel, de Pearl ezt nem engedi. Nora újabb levelet talál a Megfigyelőtől.
4. 4. Valaki vigyáz rám
(Someone to Watch Over Me)
Paris Barclay Ryan Murphy és Ian Brennan USA 2022. október 13.
magyar 2022. október 13.
Egy héttel korábban Dean és Nora szembesítik az ingatlanügynökség igazgatóját a gyilkosságokkal, de ő semmit sem tud tenni. Dean mesél Norának és Theodorának a John nevű férfiról, akivel korábban találkozott. Theodora azonban nem látja az összefüggést, és úgy véli, hogy Dakota, aki Ellie-vel jár, lehet, hogy a Megfigyelő. Dean rájön a dologra, és szembesíti Ellie-t és Dakotát, mire Ellie hívja a rendőrséget. Dakota beleegyezik, hogy DNS-mintát küldjön vizsgálatra, hogy kiderüljön, egyezik-e a Megfigyelő borítékjain lévő DNS-sel. Ellie elmeséli a randizási történetét az online követőinek, és arra céloz, hogy az apja rasszista, mivel Dakota színesbőrű férfi. Dean rájön, hogy a hálószobájukban kamera van, amely filmezi, ahogy alszik, miközben egy lány járkál az ágyban, majd mellette fekszik. A lány úgy néz ki, mint Pat Graff, John Graff lánya. Dakota elárulja, hogy elküldte a felvételt Norának és Dean főnökének, és azért helyezte el a kamerát Dean hálószobájában, mert azt hitte, hogy Dean a Megfigyelő. Nora látta a felvételt, és kirúgja Deant a házból. Dean továbbra is vigyáz rájuk. Észreveszi, hogy egy autó érkezik, amelyik kiteszi Mo-t és Mitch-et.
5. 5. Occam borotvája
(Occam's Razor)
Jennifer Lynch Ryan Murphy és Ian Brennan USA 2022. október 13.
magyar 2022. október 13.
A telefonhívások átnézése közben Nora rájön, hogy az ismeretlen motelhívás otthonról érkezett. Nora találkozik Theodorával, aki felbérelt egy kézírásszakértőt, hogy vizsgálja meg a leveleket, és úgy véli, Dean a Megfigyelő. Theodora rájön, hogy Dean nem volt partner, és kölcsönöket vett fel, hogy kifizesse a házat. Mo elmondja Norának, hogy a fia azt tervezte, hogy Mitch és Mo halálát megrendezi a biztosítási pénzért. Pearl úgy hiszi, hogy Jasper írta a leveleket, mert kapott egy levelet "Óda egy házhoz" címmel. Dakota átnézi a Brannock-ház összes kamerájának felvételét, és rájön, hogy a Dean hálószobájában lévő lány soha nem lépett be a házba. Dean elmondja Norának, hogy ő írta a harmadik levelet. Karen elmondja Norának, hogy egy kft. meg akarja venni Nora házát, de Nora visszautasítja az ajánlatot. Megérkeznek a DNS eredmények, amelyek szerint egy nő DNS-e volt a borítékon. Nora meglátja Chamberlandet és Karent együtt a country klubban, és szembesíti őket, mert úgy gondolja, hogy ők ketten olcsón akarták megszerezni a házat. Ellie felfedezi, hogy az "Óda egy házhoz" egy Roger Kaplan által készített iskolai feladat, amelyben a diákok szerelmes levelet írtak a kedvenc házukhoz. Nora felismeri Kaplant a nyitott házból, és az építőmunkások alagutat találnak az alagsorban.
6. 6. Esthajnal
(The Gloaming)
Max Winkler Ian Brennan és Reilly Smith USA 2022. október 13.
magyar 2022. október 13.
Dean és Nora egy titokzatos alakot üldöznek az alagúton keresztül, és eljutnak egy hálószobába, ahol valaki lakott. Az alak eltűnik egy zárt ajtó mögött, és kiderül, hogy ő John Graff. Ők ketten Chamberlandhez mennek, aki nem hajlandó segíteni nekik, miután a country klubban szembesítették őket. Theodora elmegy Trishhez, Roger volt feleségéhez, aki elmondja neki, hogy Roger szerette a 657 Boulevardot. Egy másik házat is szeretett, és szerelmes leveleket küldött a tulajdonosoknak. Egy idő után a levelek egyre fenyegetőbbek lettek. Később Dean és Nora szembesíti Rogert és új feleségét, Mikót a szupermarketben. Ők ketten megvádolják Rogert a Megfigyelő levelek írásával, de Roger és Miko elsétálnak. Dühösen Roger a Brannock-ház előtt áll, és gúnyolódik velük. Dean és Nora megegyeznek abban, hogy el kell adniuk a házat. Brannockék kapnak egy nagy összegű ajánlatot, de a vevő visszalép, miután megjelenik egy cikk a házról. Karen elmondja Norának, hogy a cikket ő jelentette meg, és Brannockék visszaköltöznek a régi házukba a városban.
7. 7. Vadászat
(Haunting)
Jennifer Lynch Ian Brennan, Reilly Smith, Todd Kubrak és Ryan Murphy USA 2022. október 13.
magyar 2022. október 13.
Nora műalkotásai nagyon jól fogynak, Dean pedig még mindig megszállottan keresi a tettest. Nora beszámol Dean megszállottságáról Theodorának, aki halálos rákja miatt kórházban van. Theodora később behívja Deant a kórházba, és elmondja neki, hogy ő a Megfigyelő, és Brannockék megvették tőle a 657 Boulevardot. A válása után szinte minden megtakarítását elvesztette, és kénytelen volt eladni a házat. Amikor Dean és Nora elmennek Theodora temetésére, a lánya elmondja nekik, hogy Theodora hazudott arról, hogy ő a Megfigyelő, hogy Dean nyugodt lehessen. A házaspár kap egy LLC ajánlatot, és eladják a házat. Karen áll az LLC mögött, és Nora meglátogatja Karent, amikor az beköltözik, és elmondja neki, hogy "figyelni fog". Késő este Karen talál egy Megfigyelő levelet a pincében, és lemegy a földszintre, ahol a kutyáját holtan találja, és egy titokzatos alak figyeli őt. Néhány héttel később Dean terápiára jár, és elmondja a terapeutájának, hogy Karen eladta a házat. Visszamegy a házba, és találkozik az új tulajdonossal, aki Johnként mutatkozik be. Hazudik Norának arról, hogy hol van, és hazavezet, nem tudván, hogy Nora figyeli őt.

A sorozat készítése[szerkesztés]

A sorozat Reeves Wiedeman 2018-as, a New York-i "The Cut" című lapban megjelent cikkén alapul, amely Derek és Maria Broaddus tapasztalatait örökítette meg, miután 2014-ben fenyegető leveleket kaptak, miután beköltöztek a Westfieldben, a 657 Boulevardon található otthonukba, ami egészen addig folytatódott, amíg 2019-ben el nem adták a házat.[6] John Graff karakterét John Listről, egy tömeggyilkosról és hosszú ideig szökésben lévő személyről mintázták, aki 1971-ben meggyilkolta családját westfieldi otthonában. John Graff karaktere és a List-gyilkosságok közötti hasonlóságok közé tartozik, hogy könyvelői karriert futott be, lutheránus templomba járt, és meggyilkolta családtagjait és az ott élő anyját, valamint zenét hagyott a házban, és olyan alibit tervezett, ami miatt a holttesteket több hétig nem fedezték fel.[7]

A 657 Boulevard alatti otthon helyszíni jeleneteit egy 2016-ban épült magánházban forgatták Rye-ban.[8] A jeleneteket, amelyekben a Brannock család egy motelben száll meg, egy működő motelben forgatták Locust Valley-ben.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Nolfi, Joey. Naomi Watts teases her return to horror in 'freaky' Ryan Murphy 'Watcher' series (2021. szeptember 14.). Hozzáférés ideje: 2024. január 26. 
  2. Wiedeman, Reeves: The Haunting of a Dream House. The Cut , 2022. október 11. [2022. október 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2024. január 26.)
  3. Rice, Lynette: 'The Watcher': Netflix Unveils Trailer & Debut Date For Ryan Murphy's Latest Scarefest. Deadline Hollywood , 2022. szeptember 24. (Hozzáférés: 2024. január 26.)
  4. Ausiello, Michael: Netflix Renews Ryan Murphy's Watcher for Season 2, Monster for Seasons 2, 3. TVLine , 2022. november 7. (Hozzáférés: 2024. január 26.)
  5. a b A megfigyelő az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  6. Wiedeman, Reeves: Taking Another Look at The Watcher What we know about the case four years later. The Cut, 2022. október 11. (Hozzáférés: 2024. január 27.)
  7. Nolfi, John. The Watcher's Grisly John Graff Murder Sequence Is Based on True Story of a Family Massacre. (2022. október 14.). Hozzáférés ideje: 2024. január 27. 
  8. Allen, Kelly: "The Watcher" Was Filmed at This Grand New York Home. House Beautiful, 2022. október 17. (Hozzáférés: 2024. január 27.)
  9. Sweet, Jacqueline: 'The Watcher' Motel Scenes Filmed At Long Island's Tides Motor Inn. Oyster Bay, NY Patch, 2022. október 20. (Hozzáférés: 2024. január 27.)

További információk[szerkesztés]

  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap