Ugrás a tartalomhoz

A kis Nikita

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kis Nikita
(Little Nikita)
1988-as amerikai film
RendezőRichard Benjamin
Műfaj
ForgatókönyvíróBo Goldman
Főszerepben
ZeneMarvin Hamlisch
OperatőrKovács László
VágóJacqueline Cambas
Gyártás
GyártóColumbia Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő98 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1988
  • 1988. május 19. (Németország)[1]
Korhatár12 II. kategória (F/2979/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

A kis Nikita (eredeti cím: Little Nikita) 1988-ban bemutatott amerikai akcióthriller, melyet Richard Benjamin rendezett. A film zenéjét Marvin Hamlisch szerezte. A főbb szerepekben River Phoenix és Sidney Poitier látható (akik pár évvel később az 1992-es Komputerkémek című filmben is együtt szerepeltek).

Az Amerikai Egyesült Államokban 1988. március 18-án bemutatott film vegyes kritikákat kapott.[2]

Cselekmény

[szerkesztés]

Jeffrey Nicolas Grant szemtelen, túlbuzgó középiskolás, San Diego külvárosában él egy kertészetet üzemeltető szüleivel. A fiú jelentkezik az Amerikai Egyesült Államok Légierejének akadémiájára.

Egy rutinszerű átvilágítás során Roy Parmenter FBI-ügynök bizonyítékot talál arra vonatkozóan, hogy Jeff szülei esetlegesen szovjet alvóügynökök[3] Mivel semmilyen illegális dolgot nem követtek el, nem tartóztathatja le őket, ezért de Roy a szomszédjukba költözik, szemmel tartani a családot. Nemsokára szembesíti Jeffet gyanújával és az együttműködését kéri. Bár a fiú eleinte nem hisz neki, idővel kénytelen lesz elfogadni az igazságot szüleiről és megtudni: a valódi neve Nikita.

Roy társát tizenkét évvel korábban egy "Búvár" becenévre hallgató szovjet ügynök ölte meg. A Búvár immár önállósította magát és most a KGB USA-ban élő ügynökeit kezdte el sorban eltenni láb alól, beleértve az alvóügynököket is. Egy szovjet kémelhárítót, Konstantin Karpovot a Szovjetunió mexikói nagykövetségén szintén megbízzák Búvár ártalmatlanításával.

Karpov fegyverrel túszul ejti Jeffet, majd Búvárral együtt eljutnak a mexikói határig. Roy konfrontálódik velük és fegyvert szegez Karpovra. Végül Búvárt ártalmatlanná teszik és Karpov a sebesült ügynökkel együtt a határon át távozik az országból.

Szereplők

[szerkesztés]
Szerep Színész Magyar hang[4]
Roy Parmenter FBI-ügynök Sidney Poitier Koroknay Géza
Jeff Grant / Nikita River Phoenix Hamvas Dániel
Richard Grant Richard Jenkins Sztarenki Pál
Elizabeth Grant Caroline Kava Menszátor Magdolna
Konstantin Karpov Richard Bradford Papp János
Verna McLaughlin Loretta Devine
Búvár Richard Lynch
Barbara Kerry Lucy Deakins
Brewer Jerry Hardin Wohlmuth István

Jegyzetek

[szerkesztés]
  1. Lexicon of international films (német nyelven). Zweitausendeins
  2. Little Nikita (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2024. július 28.)
  3. Olyan kém, aki gyanútlanul beilleszkedett és látszólag hétköznapi életet él egy adott országban, de szükség esetén bármikor alkalmazható titkosszolgálati célokra.
  4. A kis Nikita az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Little Nikita című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk

[szerkesztés]