Komputerkémek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Komputerkémek
(Sneakers)
1992-es amerikai film

River Phoenix és Dan Aykroyd a film forgatási szünetében
River Phoenix és Dan Aykroyd a film forgatási szünetében
RendezőPhil Alden Robinson
ProducerLawrence Lasker
Walter Parkes
Műfaj
ForgatókönyvíróPhil Alden Robinson
Lawrence Lasker
Walter Parkes
Főszerepben
ZeneJames Horner
OperatőrJohn Lindley
VágóTom Rolf
DíszlettervezőPatrizia von Brandenstein
Gyártás
GyártóUniversal Pictures
Parkes/Lasker productions
Ország USA
Nyelvangol
magyar szinkron
Forgatási helyszínSan Francisco
Játékidő126 perc
Költségvetés23 millió amerikai dollár[1]
Képarány1,85:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Universal Pictures
Magyarország UIP-Dunafilm
BemutatóUSA 1992. szeptember 11.
Magyarország 1993. február 5.
KorhatárUSA PG-13
MagyarországTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel105 232 691 amerikai dollár[2]
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Komputerkémek témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Komputerkémek (eredeti cím: Sneakers) 1992-ben (Magyarországon 1993-ban) bemutatott amerikai krimi, thriller, melyet Phil Alden Robinson rendezett és két társírójával (Walter Parkes és Lawrence Lasker) írt. A filmet a Universal Pictures adta ki, Magyarországon forgalmazta a UIP-Dunafilm.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

1969-ben, két egyetemista jóbarát, Martin Brice (Gary Hershberger) és Cosmo (Jo Marr) számítógépes hackerek, akik illegálisan ellopják gazdagok pénzét, azért hogy baloldali szervezetek finanszírozzanak. Amikor Martin elmegy pizzáért, Cosmót letartóztatják, ezért Martin Brice elszökik és inkognitóba vonul, majd Martin Bishop álnéven bujkál.

Évekkel később, 1992-ben, San Franciscóban Martin (Robert Redford), akit most Martin Bishopnak hívnak, egy behatolásvizsgálatokat végző biztonsági szakemberekből álló csapatot vezet. A csapat tagja Donald Crease (Sidney Poitier), egykori CIA-tiszt, Darren "Anyuci" Roskow (Dan Aykroyd), összeesküvés-elméletekben hívő elektronikai technikus, Carl Arbogast (River Phoenix), egy fiatal hackerzseni, és Irwin "Füttyös" Emery (David Strathairn), egy vak telefonos adathalász.

Martint felkeresik az NSA tisztjei, Dick Gordon (Timothy Busfield) és Buddy Wallace (Eddie Jones), és arra kérik, hogy szerezzen vissza egy "fekete dobozt" Dr. Gunter Janek (Donal Logue) matematikustól, amelyet "Setec Astronomy" néven fejlesztett ki állítólag az orosz kormány számára. Martin habozik, de beleegyezik, amikor az ügynökök felfedik, hogy tisztában vannak a valódi személyazonosságával, és cserébe felajánlják, hogy tisztára mossák a múltját és eltörlik a priuszát. Egykori barátnője, Liz (Mary McDonnell) és a csapata segítségével Martin megszerzi a dobozt, amelyet telefonos üzenetrögzítőnek álcáznak. Füttyös, Anyuci és Carl megvizsgálják a dobozt, és rájönnek, hogy az képes feltörni szinte minden amerikai számítógépes rendszer titkosítását.

Martin átadja a dobozt Gordonnak és Wallace-nak, de épphogy megmenekül attól, hogy megöljék, miután Crease rájön, hogy Janeket előző este meggyilkolták. Barátja, Gregor (George Hearn) az orosz diplomata elmondja Martinnak, hogy a két NSA ügynök csak két bűnöző volt, akik ügynöknek adták ki magukat és Janek dolgozott az NSA-nak. Mielőtt Gregor bővebben kifejthetné a dolgot, ál-FBI-ügynökök megölik, és elrabolják Martint, egy távoli helyre viszik, ahol újra találkozik Cosmóval (Ben Kingsley), akiről Martin azt hitte, hogy a börtönben meghalt. A börtönben Cosmo kapcsolatot alakított ki a szervezett bűnözéssel, amely felismerte a tehetségét. Cosmo azt tervezi, hogy Janek dobozát a világgazdaság destabilizálására használja, és felajánlja Martinnak, hogy csatlakozzon hozzá. Martin visszautasítja, mire Cosmo a doboz segítségével betör az FBI központi számítógépébe, és összekapcsolja Martin jelenlegi személyazonosságát a korábbi , körözött személyével (Martin Brice). Cosmo elengedi Martint.

Martin, aki immár ismét szökésben van a törvény elől, áttelepíti csapatát Liz lakásába. Kapcsolatba lépnek Abbott (James Earl Jones) NSA-ügynökkel, aki a dobozt akarja, de addig nem tud biztonságot nyújtani, amíg az nincs Martin birtokában. Füttyös elemzi a hangokat, amelyeket Martin az elrablása során hallott, és azonosítani tudja a földrajzi területet, ahová Martint korábban elvitték, ami egy játékgyárnak álcázott épület, amely Cosmo műveletének fedőszerveként működik. Utánanéznek az épület biztonsági rendszereinek, és azonosítják Werner Brandes (Stephen Tobolowsky) alkalmazottat, akinek az irodája Cosmo irodája mellett van. Egy hamis számítógépes randevút szerveznek Liznek Brandesszel, hogy a lány megszerezze a belépőkártyáját és a hangfelismerő kódokat, amelyekkel Martinnak és csapatának az irodába való bejutásához kell.

Brandes a randi alatt gyanakodni kezd Lizre, és elviszi Cosmóhoz az irodájába. Úgy tűnik, semmi baj nincs, és Cosmo elengedi Lizt, de amikor a lány megjegyzi, hogy ez egy számítógépes randi, Cosmo felismeri Martin keze munkáját, és lezárja a létesítményt. Martint elfogják, és Cosmo ismét megpróbálja meggyőzni, hogy csatlakozzon hozzá. Martin visszautasítja, és inkább átadja a dobozt. A csapat elmenekül, mielőtt Cosmo rájönne, hogy hangrögzítő, doboz amit kapott, az valójában üres és hiányzik belőle a szerkezet (a fekete doboz).

Visszatérve saját irodájukba, Martin csapatát Abbott és ügynökei veszik körül. Miután Martin rámutat, hogy a doboz titkossága mennyire fontos az NSA számára, amely azt más ügynökségek elleni kémkedésre használhatja, Abbott beleegyezik, hogy töröljék Martin aktáját, és teljesítse csapata többi tagjának kérését. Miután Abbott és az ügynökök távoznak a dobozzal, Martin megmutatja, hogy a fő processzor eltávolításával használhatatlanná tette a szerkezetet.


Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[3]
Martin 'Marty' Bishop/ Martin Brice Robert Redford Szabó Sipos Barnabás
Cosmo Ben Kingsley Végvári Tamás
Donald Crease Sidney Poitier Papp János
Darren 'Anyuci' Roskow Dan Aykroyd Szersén Gyula
Erwin 'Füttyös' Emory David Strathairn Csankó Zoltán
Carl Arbogast River Phoenix Zalán János
Liz Mary McDonnell Kiss Erika
Dick Gordon Timothy Busfield Rosta Sándor
Buddy Wallace Eddie Jones Horkai János
Gregor George Hearn Izsóf Vilmos
Dr. Werner Brandes Stephen Tobolowsky Varga T. József
Dr. Günter Janek Donal Logue Haás Vander Péter
Bernard Abbott, Országos Biztonsági Ügynökség James Earl Jones Huszár László
A fiatal, egyetemista Cosmo Jo Marr Végh Péter
A fiatal, egyetemista Brice Garrison Hershberger Szabó Sipos Barnabás

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Sneakers (1992 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. AFI|Catalog. catalog.afi.com
  2. Box Office Mojo
  3. Komputerkémek - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2022. február 7.)

További információk[szerkesztés]