Dugipénz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dugipénz
(Milk Money)
1994-es amerikai film
RendezőRichard Benjamin
Producer
Műfajromantikus vígjáték
ForgatókönyvíróJohn Mattson
Főszerepben
ZeneMichael Convertino
OperatőrDavid Watkin
VágóJacqueline Cambas
JelmeztervezőTheoni V. Aldredge
Gyártás
GyártóThe Kennedy/Marshall Company
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő104 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
BemutatóUSA 1994. augusztus 31.
Bevétel18,1 millió amerikai dollár[1]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Dugipénz (eredeti cím: Milk Money) 1994-ben bemutatott amerikai romantikus filmvígjáték-dráma, melyet Richard Benjamin rendezett. A főbb szerepekben Melanie Griffith és Ed Harris látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1994. augusztus 31-én mutatták be a Paramount Pictures forgalmazásában. Többségében negatív kritikákat kapott.[2]

Cselekmény[szerkesztés]

Egy Middleton nevű külvárosban élő három kiskamasz — Brad, Frank és Kevin — a nagyvárosba utazik, abban a reményben, hogy pénzért cserébe láthatnak egy meztelen nőt. Találnak egy "V" névre hallgató prostituáltat, aki megmutatja nekik melleit. A fiúk biciklijeit azonban időközben ellopják, ezért V a stricije, Cash autóját kölcsönvéve hazaviszi őket. Cash, akinek egy Betty nevű nő is dolgozik, drogokkal is kereskedik és rendszeresen megcsapolja a bevételeket: egy Waltzer nevű pénzbeszedő gengszternek kevesebb pénzt ad át, Waltzer pedig saját főnökétől, a "pópa" becenévre hallgató Jerrytől lop.

Frank házához érve az autó lerobban, ezért V a házból telefonálva próbál segítséget kérni. Frank apja, Tom hazatér, fia azt hazudja neki, V matektanárnő. Ebből később számos kellemetlen szituáció alakul ki: V ugyanis azt hiszi, Tom ismeri és elfogadja a nő valódi szakmáját. Tom felajánlja az autó megjavítását, de ez napokig eltarthat, mert tanárként is helyt kell állnia. Tom tudtán kívül Frank a faházában szállásolja el a nőt, akivel sikerül összebarátkoznia és szeretné összehozni őt özvegy édesapjával. A kisfiú nem ismerhette elhunyt édesanyját és most kezd pótanyaként tekinteni V-re. V a hírekből értesül Cash meggyilkolásáról és rájön, Waltzer volt az elkövető. Felhívja Bettyt és megtudja, hogy Waltzer őt is keresi, mert Cash azt hazudta, a lány vitte el a lopott pénzt. Egy kölcsönvett biciklin V a közeli lápvidékre megy, ahol Tom tart előadást az iskolásoknak és amelyet a férfi kétségbeesetten próbál megmenteni a beépítéstől. V úgy dönt, biztonsága érdekében Middletonban marad.

Frank elégtelent kap egy szexualitás témájú biológiadolgozatra és szóbeli prezentációt kell tartania. V-t kéri fel segítőtársául, a nő testén mutogatva el a női szaporító szervek elhelyezkedését. Tom és V randizni megy és hamar felismerik, hogy gyengéd érzelmeket táplálnak egymás iránt. Találkoznak Kevin családjával, akinek édesapját V korábbi kuncsaftjaként felismeri, de a szorult helyzetben lévő férfi azt hazudja, V tánctanár. V ekkor döbben rá, hogy Frank hazudott apjának a foglalkozásáról. Bevallja Tomnak az igazat, továbbá valódi nevét (Eve) is elárulja. Kevin apja felhívja V-t otthoni telefonszámán, mert ismét szeretné igénybe venni szolgáltatásait. Betty veszi fel a telefont és a lány gyorsan elirányítja Waltzert Middletonba.

A Waltzertől rettegő V el akarja hagyni a kisvárost, de előtte egy iskolai táncmulatságon vesz részt, ahol el szeretne köszönni Franktől. Waltzer felbukkan a bálon és üldözőbe veszi V-t, de a gyerekekkel együtt végül sikerül lerázniuk a gengsztert. V ellátogat Waltzer főnökéhez és közli, ki akar szállni az üzletből. Sikerül meggyőznie az idős maffiózót, aki időközben Waltzert is félreállította. V egy hátizsákban megtalálja a lopott pénzt, melyből megveszi Tomnak a mocsarat, megmentve azt a befektetőktől. Egy middletoni fagylaltozót is megvásárol és új párjával, Tommal a városban marad.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[3]
Melanie Griffith Eve "V" Básti Juli
Ed Harris Tom Wheeler Uri István
Michael Patrick Carter Frank Wheeler Előd Álmos
Malcolm McDowell Waltzer Papp János
Anne Heche Betty
Philip Bosco Jerry "Pópa"
Casey Siemaszko "Cash" Jakab Csaba
Brian Christopher Kevin
Adam LaVorgna Brad Minárovits Péter
Margaret Nagle Mrs. Fetch Molnár Zsuzsa
Kevin Youkilis srác (stáblistán nem szerepel)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Milk Money (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2023. április 7.)
  2. Milk Money - Rotten Tomatoes (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2023. április 7.)
  3. Dugipénz - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. április 7.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Milk Money (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]