A kaptár – Raccoon City visszavár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kaptár – Raccoon City visszavár
(Resident Evil/Resident Evil : Bienvenue à Raccoon City)
2021-es amerikai–német film reboot

Rendező Johannes Roberts
Producer Robert Kulzer
Alapmű
Műfaj
Forgatókönyvíró Johannes Roberts
Főszerepben
Zene Mark Korven
Operatőr Maxime Alexandre
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Németország
Nyelv angol
Játékidő
 • 106 perc
 • 107 perc
Költségvetés 25 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
 • 2021. november 19. (Párizs)
 • 2021. november 24. (Amerikai Egyesült Államok, Franciaország)[1]
 • 2021. november 25. (Németország, Irak)
 • 2022. január 6. (Magyarország)[2]
Korhatár18 V. kategória (NFT/26120/2021)
Bevétel 41 800 000 $
További információk
SablonWikidataSegítség

A kaptár – Raccoon City visszavár (eredeti cím: Resident Evil: Welcome to Raccoon City) 2021-ben bemutatott német-amerikai sci-fi-horrorfilm, amelynek forgatókönyvírója és rendezője Johannes Roberts. A Capcom által készített első és második játék történeteiből adaptált film A kaptár-filmsorozat rebootjaként szolgál, és összességében a hetedik film, amely az azonos című videojáték-sorozaton alapul. A főszerepben Kaya Scodelario, Hannah John-Kamen, Robbie Amell, Tom Hopper, Avan Jogia, Donal Logue és Neal McDonough látható.

A előkészületek 2017 elején, a A Kaptár – Utolsó fejezet megjelenése után kezdődött, és James Wan producer érdeklődését fejezte ki a projekt iránt. Később a Constantin Film elnöke, Martin Moszkowicz elmondta, hogy a filmsorozat rebootja már készülőben van. Ugyanebben a hónapban Wan-t felkérték, hogy legyen a reboot producere, melynek forgatókönyvét Greg Russo írta; később Robertset szerződtették írónak és rendezőnek is, Wan és Russo pedig távozott a projektből. A forgatás 2020. október 17-én kezdődött a kanadai Ontario államban (Greater Sudbury). A filmet 2021 májusában újraforgatták.

A kaptár – Raccoon City visszavár 2021. november 24-én jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban a Sony Pictures Releasing forgalmazásában, Magyarországon 2022. január 6-án mutatta be az InterCom Zrt..

Cselekmény[szerkesztés]

Az 1980-as években a gyermek Claire Redfield és bátyja, Chris a Raccoon City árvaházában élnek. Claire összebarátkozik Lisa Trevorral, egy eltorzult külsejű kislánnyal, akin kísérleteket végzett Dr. William Birkin, az árvaházat felügyelő és a gyerekeket kísérleti kutatásaihoz felhasználó Umbrella Corporation egyik alkalmazottja. Claire megszökik Birkin elől, amikor őt is kiválasztják kísérleti alanynak.

1998-ban Claire stopposként visszatér Raccoon Citybe. Az őt felvevő kamion sofőrje a szakadó esőben véletlenül elgázol egy út közepén sétáló nőt. Miközben Claire és a sofőr vitatkoznak az esetről, a nő élőhalottként magához tér és eltűnik az erdőben. A kamionsofőr dobermannja elkezdi nyalogatni a nő hátrahagyott vérét és idővel a veszettség tüneteit mutatja: habzik a szája és gazdájára támad. Eközben Leon S. Kennedy, a városba nemrég odaköltözött újonc rendőr észreveszi, hogy az étterem tulajdonosának vér folyik a szeméből.

Claire elmegy Chris otthonába, hogy figyelmeztesse őt az Umbrella kísérleteiről, és Ben Bertoluccit adja meg információforrásként, de a férfi nem hisz neki. Miután Chris behívják a rendőrségre, egy gyerek tör be a házba, aki az anyja elől menekül. A nő megtámadja Claire-t. Az anya és gyermeke is megőrült, erősen hullik a hajuk, beteges kinézetűek és vér borítja a testüket. Claire Chris motorján menekül el.

A rendőrőrsön a STARS Alpha csapat találkozik Brian Irons rendőrfőnökkel, aki elmagyarázza, hogy a Bravo csapat eltűnt, miközben egy halálesetet vizsgáltak ki a távoli Spencer-villában. A Chrisből, Jill Valentine-ból, Richard Aikenből, Brad Vickersből és Albert Weskerből álló Alpha csapatot helikopterrel küldik a helyszínre nyomozni. Felfedezik, hogy az épületet teljesen ellepték a zombik.

A kamion sofőrje, aki kutyája harapásától maga is zombivá változott, a járművével belehajt a rendőrőrs épületébe. Irons főnök megpróbálja elhagyni a várost, de az Umbrella őrök megállítják és a menekülni próbáló civileket agyonlövik, hogy megfékezhessék a járványt. Az állomásra visszatérő Ironst megtámadja a kamionsofőr zombi kutyája, de Claire megmenti őt. Claire és Leon fegyvert szereznek és találkoznak a börtönbe zárt Bennel. Bent megharapja egy élőhalott rab, mielőtt kiszabadulhatna a cellájából.

Társai tudta nélkül Wesker azt a feladatot kapta egy ismeretlen megbízótól, hogy lopja el Birkin vírusát, mindehhez az épület ismeretére hagyatkozva. Helikopterük az épületre zuhan, miután a pilótát, Bradet megharapja egy zombi. Chris és Richard a Bravo csapat tagjainak holttestét evő zombikkal találkozik. Richardot megölik, míg Chris megküzd a hordával és újra találkozik Jill-lel. A páros a titkos átjáróba menekül, melyet Wesker nyitott ki.

A rendőrőrsöt elözönlik a zombik, Leon, Claire és Irons pedig az árvaházba menekül, egy titkos Umbrella-alagutat keresve az épületben. Egy licker (mutáns élőhalott) megöli Ironst és megtámadja Leont, de Lisának sikerül megmentenie. Lisa felismeri a felnőtt Claire-t és átadja nekik a titkos átjáró kulcsát. A páros felfedezi a labort, ahol az Umbrella olyan gyerekeken kísérletezett, mint például az Ashford ikrek.

Wesker találkozik Dr. Birkinnel. Az ezt követő dulakodásban Birkin meglövi Weskert, ő válaszul visszalő, majd önvédelemből fejbe lövi a haldokló Birkin fegyverét rászegező feleségét. Amikor Wesker habozik, hogy meghúzza-e a ravaszt a fegyvert megszerző gyermekük, Sherry ellen, Jill hátba lövi a férfit. Mielőtt meghalna, Wesker elmondja nekik, hogy meneküljenek a metróval, mielőtt az Umbrella Corporation elpusztítja a várost, de a túlélés érdekében Birkin befecskendezte magának a "G-vírust". Chris, Sherry, Jill, Claire és Leon a vonathoz menekülnek, de Raccoon City és a Spencer-villa megsemmisülése megállítja őket. A mutálódott, szörnykinézetű Birkin így utoléri őket. Megtámadja a vonatot és megpróbálja megölni Claire-t. Chris próbálja megmenteni a húgát azzal, hogy folyamatosan lövi a szörnyet, de elfogynak a töltények, Claire ezért tőrével leszúrja a szörnyet. Leon rakétavetővel lövi szét a teremtményt, így végleg végezve vele. Miközben a Corporation kijelenti, hogy a pusztítás után nem maradt civil túlélő, az öt túlélő kisétál a vonatalagútból, ezzel maguk mögött hagyják Raccoon City-t.

A stáblista közepén Wesker egy hullazsákban ébred és pánikba esik, amiért a korábban történtek ellenére életben van, ugyanakkor megvakult. Egy titokzatos nő átad neki egy napszemüveget, és Ada Wongként mutatkozik be.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang Leírás
Claire Redfield Kaya Scodelario Csuha Borbála Chris húga, aki főiskolásként az Umbrella Corporation után nyomoz.
Jill Valentine Hannah John-Kamen Gubik Petra A STARS tagja és Chris partnere.
Chris Redfield Robbie Amell Czető Roland A STARS tagja és Claire bátyja, akit a Spencer-kastély felderítésére küldenek.
Albert Wesker Tom Hopper Szatory Dávid A STARS tagja, aki kettős ügynökként dolgozik az Umbrella Corporationnek.
Leon S. Kennedy Avan Jogia Fehér Tibor A Raccoon Rendőrség (RPD) újonca, aki összefog Claire-rel.
Brian Irons rendőrfőnök Donal Logue Forgács Péter Az RPD rendőrfőnöke.[3]
William Birkin Neal McDonough Czvetkó Sándor Az Umbrella kísérleteinek egyik vezetője.
Ada Wong Lily Gao Titokzatos kém, aki találkozik Leonnal és Claire-rel.[4]
Richard Aiken Chad Rook Gacsal Ádám A STARS tagja.[5]
Lisa Trevor Marina Mazepa Az Umbrella egyik kísérleti személye.[6]
Ben Bertolucci Josh Cruddas Molnár Levente Egy összeesküvés-elméleti kutató, aki az Umbrella Corporation után nyomoz, azonban börtönbe zárják.

A film készítése[szerkesztés]

Szereplőválogatás[szerkesztés]

2020 elején a szereposztás már folyamatban volt, de a COVID-19 világjárvány miatt elhúzódott. A Starburst magazinnak adott 2020. februári interjújában Roberts megerősítette, hogy a szereposztás részleteit márciusban jelentették be.[7] 2020 áprilisában a Full Circle Cinema arról számolt be, hogy a stúdió Brenton Thwaites-t, Kaya Scodelariót és Harris Dickinsont szemelte ki a Redfield testvérek, Chris és Claire, valamint Leon S. Kennedy szerepére.[8]

2020. október 6-án a Deadline Hollywood bejelentette, hogy Scodelario és Hannah John-Kamen kapták meg Claire és Jill Valentine szerepét, Robbie Amell, Tom Hopper, Avan Jogia és Neal McDonough pedig Chris Redfield, Albert Wesker, Leon S. Kennedy és William Birkin szerepét. A rebootot úgy írták le, hogy egy 1998-ban játszódó eredettörténetként szolgál.[9] Még ugyanazon év novemberében Donal Logue kapta meg Brian Irons rendőrfőnök karakterét.

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás 2020. október 17-én kezdődött a kanadai Ontario államban,[10][11][12] ahol Maxime Alexandre volt az operatőr.[13] A forgatás 2020. december 24-én fejeződött be.[14]

Utómunka[szerkesztés]

2021 márciusában Roberts felfedte a teljes címet: Resident Evil: Welcome to Raccoon City.[15] 2021 májusában Amell elárulta, hogy a filmet Torontoban újraforgatják.[16]

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a Resident Evil: Welcome to Raccoon City című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. film distribution certificate database
 2. Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása (magyar nyelven). Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. (Hozzáférés: 2021. december 11.)
 3. N'Duka, Amanda: 'Gotham' Alum Donal Logue Joins 'Resident Evil' Origin Movie. Deadline Hollywood , 2020. november 2. (Hozzáférés: 2020. november 2.)
 4. Tuna, Thomas: 'Resident Evil' Reboot Gets Tentative Release Date. Horror News Network , 2020. december 14. (Hozzáférés: 2020. december 18.)
 5. Wilson, Mike: 'Resident Evil' Film Reboot Tentatively Set For Release in September 2021. Bloody Disgusting , 2020. december 14. (Hozzáférés: 2020. december 15.)
 6. Keegan, October: 'Resident Evil Reboot's Lisa Trevor Performer Shows Off Stunt Training. Rely on Horror , 2020. november 7. (Hozzáférés: 2020. december 19.)
 7. Pollard, Andrew: Johannes Roberts: '47 Meters Down: Uncaged'. Starburst Magazine , 2020. február 4. (Hozzáférés: 2020. október 31.)
 8. Campbell, Jacob: 'Resident Evil' Reboot Eyeing Brenton Thwaites & Kaya Scodelario. Full Circle Cinema , 2020. április 2. (Hozzáférés: 2020. október 29.)
 9. 'Resident Evil' Reboot: Kaya Scodelario, Robbie Amell, Hannah John-Kamen, Neal McDonough & More To Star In Origin Story Adaptation. Deadline Hollywood , 2020. október 6. [2021. május 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. október 29.)
 10. Moodie, Jim: Sudbury photo: 'Resident Evil' shooting on Mountain Street. The Sudbury Star , 2020. október 17. (Hozzáférés: 2020. október 29.)
 11. MacDonald, Darren: Film industry returns as 'Resident Evil' reboot set to begin filing in Sudbury. Northern News , 2020. szeptember 25. [2021. április 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 1.)
 12. Moodie, Jim: Sudbury photo: 'Resident Evil' shooting on Mountain Street. Regina Leader-Post . Postmedia Network, 2020. október 17. [2021. április 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 2.)
 13. Maxime Alexandre - Instagram. (Hozzáférés: 2021. január 28.)
 14. Fuge, Jon: 'Resident Evil Reboot' Original Video Game Zombie Revealed as Filming Wraps. MovieWeb , 2020. december 28. [2021. május 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 26.)
 15. Shafer, Ellise: 'Resident Evil' Director Johannes Roberts Reveals Title and Details of Upcoming Film. [[Variety (magazin)|]] , 2021. március 21. [2021. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 21.)
 16. Moore, Logan: Resident Evil: Welcome to Raccoon City Currently Undergoing Reshoots (angol nyelven). Comicbook.com , 2021. május 23. (Hozzáférés: 2021. május 23.)

További információk[szerkesztés]