A kaptár – Raccoon City visszavár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A kaptár – Raccoon City visszavár
(Resident Evil/Resident Evil : Bienvenue à Raccoon City)
2021-es amerikai–német film reboot
RendezőJohannes Roberts
ProducerRobert Kulzer
Alapmű
Műfaj
ForgatókönyvíróJohannes Roberts
Főszerepben
ZeneMark Korven
OperatőrMaxime Alexandre
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Németország
Nyelvangol
Játékidő
  • 106 perc
  • 107 perc
Költségvetés25 000 000 $
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2021. november 19. (Párizs)
  • 2021. november 24. (Amerikai Egyesült Államok, Franciaország)[1]
  • 2021. november 25. (Németország, Irak)
  • 2022. január 6. (Magyarország)[2]
Korhatár18 V. kategória (NFT/26120/2021)
Bevétel41 800 000 $
További információk
SablonWikidataSegítség

A kaptár – Raccoon City visszavár (eredeti cím: Resident Evil: Welcome to Raccoon City) 2021-ben bemutatott német-amerikai sci-fi-horrorfilm, amelynek forgatókönyvírója és rendezője Johannes Roberts. A Capcom által készített első és második játék történeteiből adaptált film A kaptár-filmsorozat rebootjaként szolgál, és összességében a hetedik film, amely az azonos című videojáték-sorozaton alapul. A főszerepben Kaya Scodelario, Hannah John-Kamen, Robbie Amell, Tom Hopper, Avan Jogia, Donal Logue és Neal McDonough látható.

A előkészületek 2017 elején, a A Kaptár – Utolsó fejezet megjelenése után kezdődött, és James Wan producer érdeklődését fejezte ki a projekt iránt. Később a Constantin Film elnöke, Martin Moszkowicz elmondta, hogy a filmsorozat rebootja már készülőben van. Ugyanebben a hónapban Wan-t felkérték, hogy legyen a reboot producere, melynek forgatókönyvét Greg Russo írta; később Robertset szerződtették írónak és rendezőnek is, Wan és Russo pedig távozott a projektből. A forgatás 2020. október 17-én kezdődött a kanadai Ontario államban (Greater Sudbury). A filmet 2021 májusában újraforgatták.

A kaptár – Raccoon City visszavár 2021. november 24-én jelent meg az Amerikai Egyesült Államokban a Sony Pictures Releasing forgalmazásában, Magyarországon 2022. január 6-án mutatta be az InterCom Zrt..

Cselekmény[szerkesztés]

Az 1980-as években a gyermek Claire Redfield és bátyja, Chris a Raccoon City árvaházában élnek. Claire összebarátkozik Lisa Trevorral, egy eltorzult külsejű kislánnyal, akin kísérleteket végzett Dr. William Birkin, az árvaházat felügyelő és a gyerekeket kísérleti kutatásaihoz felhasználó Umbrella Corporation egyik alkalmazottja. Claire megszökik Birkin elől, amikor őt is kiválasztják kísérleti alanynak.

1998-ban Claire stopposként visszatér Raccoon Citybe. Az őt felvevő kamion sofőrje a szakadó esőben véletlenül elgázol egy út közepén sétáló nőt. Miközben Claire és a sofőr vitatkoznak az esetről, a nő élőhalottként magához tér és eltűnik az erdőben. A kamionsofőr dobermannja elkezdi nyalogatni a nő hátrahagyott vérét és idővel a veszettség tüneteit mutatja: habzik a szája és gazdájára támad. Eközben Leon S. Kennedy, a városba nemrég odaköltözött újonc rendőr észreveszi, hogy az étterem tulajdonosának vér folyik a szeméből.

Claire elmegy Chris otthonába, hogy figyelmeztesse őt az Umbrella kísérleteiről, és Ben Bertoluccit adja meg információforrásként, de a férfi nem hisz neki. Miután Chris behívják a rendőrségre, egy gyerek tör be a házba, aki az anyja elől menekül. A nő megtámadja Claire-t. Az anya és gyermeke is megőrült, erősen hullik a hajuk, beteges kinézetűek és vér borítja a testüket. Claire Chris motorján menekül el.

A rendőrőrsön a STARS Alpha csapat találkozik Brian Irons rendőrfőnökkel, aki elmagyarázza, hogy a Bravo csapat eltűnt, miközben egy halálesetet vizsgáltak ki a távoli Spencer-villában. A Chrisből, Jill Valentine-ból, Richard Aikenből, Brad Vickersből és Albert Weskerből álló Alpha csapatot helikopterrel küldik a helyszínre nyomozni. Felfedezik, hogy az épületet teljesen ellepték a zombik.

A kamion sofőrje, aki kutyája harapásától maga is zombivá változott, a járművével belehajt a rendőrőrs épületébe. Irons főnök megpróbálja elhagyni a várost, de az Umbrella őrök megállítják és a menekülni próbáló civileket agyonlövik, hogy megfékezhessék a járványt. Az állomásra visszatérő Ironst megtámadja a kamionsofőr zombi kutyája, de Claire megmenti őt. Claire és Leon fegyvert szereznek és találkoznak a börtönbe zárt Bennel. Bent megharapja egy élőhalott rab, mielőtt kiszabadulhatna a cellájából.

Társai tudta nélkül Wesker azt a feladatot kapta egy ismeretlen megbízótól, hogy lopja el Birkin vírusát, mindehhez az épület ismeretére hagyatkozva. Helikopterük az épületre zuhan, miután a pilótát, Bradet megharapja egy zombi. Chris és Richard a Bravo csapat tagjainak holttestét evő zombikkal találkozik. Richardot megölik, míg Chris megküzd a hordával és újra találkozik Jill-lel. A páros a titkos átjáróba menekül, melyet Wesker nyitott ki.

A rendőrőrsöt elözönlik a zombik, Leon, Claire és Irons pedig az árvaházba menekül, egy titkos Umbrella-alagutat keresve az épületben. Egy licker (mutáns élőhalott) megöli Ironst és megtámadja Leont, de Lisának sikerül megmentenie. Lisa felismeri a felnőtt Claire-t és átadja nekik a titkos átjáró kulcsát. A páros felfedezi a labort, ahol az Umbrella olyan gyerekeken kísérletezett, mint például az Ashford ikrek.

Wesker találkozik Dr. Birkinnel. Az ezt követő dulakodásban Birkin meglövi Weskert, ő válaszul visszalő, majd önvédelemből fejbe lövi a haldokló Birkin fegyverét rászegező feleségét. Amikor Wesker habozik, hogy meghúzza-e a ravaszt a fegyvert megszerző gyermekük, Sherry ellen, Jill hátba lövi a férfit. Mielőtt meghalna, Wesker elmondja nekik, hogy meneküljenek a metróval, mielőtt az Umbrella Corporation elpusztítja a várost, de a túlélés érdekében Birkin befecskendezte magának a "G-vírust". Chris, Sherry, Jill, Claire és Leon a vonathoz menekülnek, de Raccoon City és a Spencer-villa megsemmisülése megállítja őket. A mutálódott, szörnykinézetű Birkin így utoléri őket. Megtámadja a vonatot és megpróbálja megölni Claire-t. Chris próbálja megmenteni a húgát azzal, hogy folyamatosan lövi a szörnyet, de elfogynak a töltények, Claire ezért tőrével leszúrja a szörnyet. Leon rakétavetővel lövi szét a teremtményt, így végleg végezve vele. Miközben a Corporation kijelenti, hogy a pusztítás után nem maradt civil túlélő, az öt túlélő kisétál a vonatalagútból, ezzel maguk mögött hagyják Raccoon City-t.

A stáblista közepén Wesker egy hullazsákban ébred és pánikba esik, amiért a korábban történtek ellenére életben van, ugyanakkor megvakult. Egy titokzatos nő átad neki egy napszemüveget, és Ada Wongként mutatkozik be.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang Leírás
Claire Redfield Kaya Scodelario Csuha Borbála Chris húga, aki főiskolásként az Umbrella Corporation után nyomoz.
Jill Valentine Hannah John-Kamen Gubik Petra A STARS tagja és Chris partnere.
Chris Redfield Robbie Amell Czető Roland A STARS tagja és Claire bátyja, akit a Spencer-kastély felderítésére küldenek.
Albert Wesker Tom Hopper Szatory Dávid A STARS tagja, aki kettős ügynökként dolgozik az Umbrella Corporationnek.
Leon S. Kennedy Avan Jogia Fehér Tibor A Raccoon Rendőrség (RPD) újonca, aki összefog Claire-rel.
Brian Irons rendőrfőnök Donal Logue Forgács Péter Az RPD rendőrfőnöke.[3]
William Birkin Neal McDonough Czvetkó Sándor Az Umbrella kísérleteinek egyik vezetője.
Ada Wong Lily Gao Titokzatos kém, aki találkozik Leonnal és Claire-rel.[4]
Richard Aiken Chad Rook Gacsal Ádám A STARS tagja.[5]
Lisa Trevor Marina Mazepa Az Umbrella egyik kísérleti személye.[6]
Ben Bertolucci Josh Cruddas Molnár Levente Egy összeesküvés-elméleti kutató, aki az Umbrella Corporation után nyomoz, azonban börtönbe zárják.

A film készítése[szerkesztés]

Szereplőválogatás[szerkesztés]

2020 elején a szereposztás már folyamatban volt, de a COVID-19 világjárvány miatt elhúzódott. A Starburst magazinnak adott 2020. februári interjújában Roberts megerősítette, hogy a szereposztás részleteit márciusban jelentették be.[7] 2020 áprilisában a Full Circle Cinema arról számolt be, hogy a stúdió Brenton Thwaites-t, Kaya Scodelariót és Harris Dickinsont szemelte ki a Redfield testvérek, Chris és Claire, valamint Leon S. Kennedy szerepére.[8]

2020. október 6-án a Deadline Hollywood bejelentette, hogy Scodelario és Hannah John-Kamen kapták meg Claire és Jill Valentine szerepét, Robbie Amell, Tom Hopper, Avan Jogia és Neal McDonough pedig Chris Redfield, Albert Wesker, Leon S. Kennedy és William Birkin szerepét. A rebootot úgy írták le, hogy egy 1998-ban játszódó eredettörténetként szolgál.[9] Még ugyanazon év novemberében Donal Logue kapta meg Brian Irons rendőrfőnök karakterét.

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás 2020. október 17-én kezdődött a kanadai Ontario államban,[10][11][12] ahol Maxime Alexandre volt az operatőr.[13] A forgatás 2020. december 24-én fejeződött be.[14]

Utómunka[szerkesztés]

2021 márciusában Roberts felfedte a teljes címet: Resident Evil: Welcome to Raccoon City.[15] 2021 májusában Amell elárulta, hogy a filmet Torontoban újraforgatják.[16]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Resident Evil: Welcome to Raccoon City című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. film distribution certificate database
  2. Terjesztésre kerülő filmalkotások és artfilmek nyilvántartása (magyar nyelven). Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. (Hozzáférés: 2021. december 11.)
  3. N'Duka, Amanda: 'Gotham' Alum Donal Logue Joins 'Resident Evil' Origin Movie. Deadline Hollywood , 2020. november 2. (Hozzáférés: 2020. november 2.)
  4. Tuna, Thomas: 'Resident Evil' Reboot Gets Tentative Release Date. Horror News Network , 2020. december 14. (Hozzáférés: 2020. december 18.)
  5. Wilson, Mike: 'Resident Evil' Film Reboot Tentatively Set For Release in September 2021. Bloody Disgusting , 2020. december 14. (Hozzáférés: 2020. december 15.)
  6. Keegan, October: 'Resident Evil Reboot's Lisa Trevor Performer Shows Off Stunt Training. Rely on Horror , 2020. november 7. (Hozzáférés: 2020. december 19.)
  7. Pollard, Andrew: Johannes Roberts: '47 Meters Down: Uncaged'. Starburst Magazine , 2020. február 4. (Hozzáférés: 2020. október 31.)
  8. Campbell, Jacob: 'Resident Evil' Reboot Eyeing Brenton Thwaites & Kaya Scodelario. Full Circle Cinema , 2020. április 2. (Hozzáférés: 2020. október 29.)
  9. 'Resident Evil' Reboot: Kaya Scodelario, Robbie Amell, Hannah John-Kamen, Neal McDonough & More To Star In Origin Story Adaptation. Deadline Hollywood , 2020. október 6. [2021. május 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. október 29.)
  10. Moodie, Jim: Sudbury photo: 'Resident Evil' shooting on Mountain Street. The Sudbury Star , 2020. október 17. (Hozzáférés: 2020. október 29.)
  11. MacDonald, Darren: Film industry returns as 'Resident Evil' reboot set to begin filing in Sudbury. Northern News , 2020. szeptember 25. [2021. április 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 1.)
  12. Moodie, Jim: Sudbury photo: 'Resident Evil' shooting on Mountain Street. Regina Leader-Post . Postmedia Network, 2020. október 17. [2021. április 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. november 2.)
  13. Maxime Alexandre - Instagram. (Hozzáférés: 2021. január 28.)
  14. Fuge, Jon: 'Resident Evil Reboot' Original Video Game Zombie Revealed as Filming Wraps. MovieWeb , 2020. december 28. [2021. május 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. december 26.)
  15. Shafer, Ellise: 'Resident Evil' Director Johannes Roberts Reveals Title and Details of Upcoming Film. [[Variety (magazin)|]] , 2021. március 21. [2021. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 21.)
  16. Moore, Logan: Resident Evil: Welcome to Raccoon City Currently Undergoing Reshoots (angol nyelven). Comicbook.com , 2021. május 23. (Hozzáférés: 2021. május 23.)

További információk[szerkesztés]