A hercegi vacsora

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A hercegi vacsora
(Le souper)
1992-es francia film
RendezőEdouard Molinaro
ProducerEdouard Molinaro
Alapmű2,35 : 1
Műfajtörténelmi film
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneVladimir Cosma
JelmeztervezőSylvie de Segonzac
DíszlettervezőFrançois de Lamothe
Gyártás
Gyártó
  • Trinacra Films
  • Parma Films
  • France 2 Cinéma
  • Canal+
Ország
Nyelvfrancia
Forgatási helyszín
  • Hôtel de Monaco, Párizs
Játékidő88 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Les Films Ariane
  • France Télévisions Distribution (DVD)
  • Mainstream S.A.
  • TV5Monde
Bemutató
  • Francia 1992. dec. 23.
  • német 1993. feb. 14.
  • USA 1996. márc. 23.
  • magyar 1996. szept. 24.
További információk
SablonWikidataSegítség

A hercegi vacsora (Le souper) 1992-bem bemutatott francia történelmi filmdráma, Édouard Molinaro rendezésében, Claude Brasseur és Claude Rich főszereplésével, Jean-Claude Brisville 1989-es, azonos című egyfelvonásos színpadi műve alapján.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet 1815. július 6-án éjszaka kezdődik Párizsban. Talleyrand herceg, Napóleon külügyminisztere fényűző városi palotájában, az Hôtel de Saint-Florentin-ben. Ide érkezik a bécsi kongresszusról hazafelé tartó házigazda, és vacsoravendége, Joseph Fouché, Napóleon egykori rendőrminisztere, az ideiglenes kormány feje. A két köpönyegforgató politikus a győztes Wellington herceg fogadásán találkozott. A júniusi waterlooi csatavesztés után Napóleon császár lemondott, száműzetésbe ment, az országnak nincs vezetője. Párizsba bevonultak a győztes ellenséges koalíció hadseregei: poroszok, osztrákok, britek, oroszok. XVIII. Lajos a közeli Saint-Denis-ben várja a fejleményeket. A főváros népe fél a jövőtől, zavargások törnek ki. A nép a vereség és megszállás felelőseit kutatja. Talleyrand palotája körül is fenyegető tüntetők gyülekeznek. Fouché ügynökei látszólag féken tartják a tüntetőket, valójában irányítják őket. Az ingatag és veszélyes politikai helyzetben a két nagy köpönyegforgató intrikusnak – akik egymásban sem bízhatnak meg teljesen – közös tervet kell kidolgozniuk: milyen legyen Franciaország új politikai rendszere, ki legyen az állam feje, és ők ketten hogyan tarthatják meg a napóleoni időkben elnyert vagyonukat és hatalmi pozíciójukat.

Talleyrand, a született arisztokrata, kiugrott püspök, Napóleon külügyminisztere a császárság bukása után a Bourbon-restaurációt kívánja. Vacsora közben akarja meggyőzni Fouchét, hogy mindkettőjük számára az egyetlen jó megoldás, ha XVIII. Lajost, a kivégzett XVI. Lajos öccsét segítik Franciaország trónjára. Fouché, a volt rendőrminiszter ügynöki és besúgó hálózata révén jelentős informális hatalommal bír. Fouché egyedül képes irányítani a párizsi utcák lázongó népét. A nép körében gyűlölt királyság helyreállításához Talleyrand-nak tehát szüksége van Fouché támogatására.

Talleyrand-nal szemben Fouché ellenzi a Bourbon-monarchia visszatérését, nem politikai meggyőződésből, sokkal inkább azért, mert 1793-ban a Konvent képviselőjeként ő maga is megszavazta XVI. Lajos kivégzését, és fél, hogy annak fivére, az új uralkodó számonkéri rajta. Fouché más személyeket javasol uralkodónak, előbb a lemondott Napóleon fiát, Napoléon François Joseph herceget, a római királyt, majd Orléans-i Lajos Fülöpöt, de legszívesebben a köztársasági államformához való visszatérést támogatná. Talleyrand sorra bebizonyítja, hogy ezek nem reális alternatívák.

A fejedelmi lakoma fogásairól Antonin Carême, Talleyrand hírneves mesterszakácsa gondoskodik. A két főméltóság óvatosan kerülgeti egymást. Próbálják felmérni a másik valódi szándékait és lehetőségeit. Talleyrand tudja, hogy az utca népe Fouché utasítására betörhet a palotába. Fouché sejti, hogy Talleyrand inasa és komornyikja bérgyilkos is lehet. Életre-halálra menő szellemi párbaj alakul ki közöttük. Kölcsönösen emlékeztetik egymást – odavetett, gúnyos vagy fenyegető félszavakkal – azokra a hazugságokra, árulásokra, félrevezetésekre, cselszövésekre és zsarolásokra, amelyeket a forradalom és a napóleoni idők éveiben mindketten elkövettek népük és uralkodójuk ellen, és gyakran egymás ellen is, hogy feljebb jussanak a hatalom ranglétráján. Mindkét nagy intrikus bizonyítékokkal rendelkezik a másik bűneiről, de mindketten sebezhetők is.

Talleyrand nem titkolja, hogy ismeri a belügyminiszter előéletét a jakobinus terror éveiben. Bizonyítani tudja, hogy a nantes-i vízbefojtásos tömeggyilkosságok elrendelésében Fouché a tettestársa volt Jean-Baptiste Carrier képviselőnek, akit e bűntettekért 1794-ben kivégeztek. Felemlegeti a cinikus Fouchénak, hogy a Konvent elleni lyoni felkelés elfojtása után az elfogott polgárokat csoportokba kötözve, ágyúkkal lövette szét. Fouché pedig előtárja annak bizonyítékát, hogy Talleyrand cselekvő bűnrészes a király rokonának, Enghien hercegének halálában: Külügyminiszterként, kicsinyes személyes féltékenységből, ő sugallta az Első Konzulnak, hogy raboltassa el és végeztesse ki a Bourbon-család tagját, aki vétlen volt a royalista összeesküvés vádjában. Feltárulnak a két férfi cselekedeteinek legaljasabb motivációi. Kölcsönös vádaskodások, sértegetések és zsarolások után, a két ravasz politikus kiegyezik egymással: Fouché elfogadja Talleyrand tervét: megalázkodik XVIII. Lajos előtt és hűséget fogad az uralkodónak, Talleyrand pedig kezeskedik hűségéért, és Fouché megtarthatja a rendőrminiszterséget. Hajnalban együtt indulnak Saint-Denis-be, XVIII. Lajoshoz, hogy biztosítsák hatalmukat az új rendszerben. A filmet a narrátor hangja zárja, a kortárs szemtanú, Chateaubriand szavait idézi:

„Felkerestem őfelségét. Senkit sem találtam a szobája előtti helyiségben, ezért leültem egy sarokba és vártam. Váratlanul kinyílik egy ajtó, s csendesen belép a romlottság, a bűn karjára támaszkodva: Talleyrand úr jött, Fouché úr által támogatva. A pokoli látomás lassan elhaladt előttem, behatolt a király szobájába és eltűnt. Fouché eljött, hogy hűbéresi esküt tegyen urának. A hűséges királygyilkos térden állva a mártír király fivérének kezébe helyezi ama kezeit, melyek által lehullott XVI. Lajos feje, a hitehagyott püspök pedig jótáll az esküért.”

Chateaubriand: Síron túli emlékiratok (Mémoires d’Outre-tombe), 1815. július 7.[1]

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[2] Magyar hangja
(1. szinkron)[3]
Fouché Claude Brasseur Trokán Péter
Talleyrand Claude Rich Szakácsi Sándor
Chateaubriand hangja Michel Piccoli
Dorothea kurlandi hercegnő, Dino hercegné, Talleyrand élettársa Alexandra Vandernoot
Antonin Carême, Talleyrand főszakácsa Stéphane Jobert
Jacques Massoulier, Talleyrand szolgája Ticky Holgado
Jean Vincent, Talleyrand szolgája Yann Collette

Forgatási helyszín[szerkesztés]

A filmbéli történet színhelye Talleyrand párizsi palotája, az Hôtel de Saint-Florentin, amely a forgatás idején az Amerikai Egyesült Államok párizsi konzulátusának adott otthont, mely nem engedélyezte a forgatást az épületben. Lengyelország párizsi nagykövete, Jerzy Łukaszewski erről értesülve felajánlotta, hogy forgassanak a lengyel nagykövetség palotájában, az Hôtel de Monacó-ban, amely – különös véletlen folytán – a 7. kerületi rue de Talleyrand 1. szám alatt található. A nagyvonalú gesztust a készítők a film végén köszönik meg a nagykövetnek.

Elismerések, díjak[szerkesztés]

Tévedések a filmben[szerkesztés]

A film készítői igen pontosan igyekeztek követni a valós történelmi körülményeket és eseményeket, néhány kisebb hiba (vagy eltérés) benne maradt a filmben:

  • A filmbéli vacsora 1815-ben játszódik. A beszélgetés során Fouché Napoléon François császári herceget, a római királyt, a lemondott Napóleon fiát „Sasfiók”-nak (L’Aiglon) nevezi. Ezt a becenevet azonban Victor Hugo találta ki 1852-ben, 37 évvel a filmbéli események és 20 évvel a herceg halála után.
  • Fouché kijelenti, hogy Napóleonnak két nőtestvére van. Valójában hárman voltak: Élisa, Pauline és Caroline Bonaparte.
  • Talleyrand közli, hogy a Nemzetgyűlés 1793. január 16-án szavazta meg XVI. Lajos halálos ítéletét, ez a szavazás valójában január 15-én történt.
  • A filmben Talleyrand a bal lábára sántít, és ezen viseli a járást segítő szerkezetet. Korabeli metszetek következetesen a jobb oldalon ábrázolják „rossz” lábát.
  • Enghien hercegét, akit Bonaparte tábornok, Első Konzulként, 1804-ben agyonlövetett, a filmben a „Nagy Condé” unokájaként emlegetik, valójában annak ük-ük-ük-unokája volt.

Érdekességek[szerkesztés]

A filmben a két nagy sztár hosszú idő után ismét közösen játszott. Claude Rich és Claude Brasseur 1979-ben Robin Davis rendező Rendőrök háborúja című bűnügyi filmjében szerepelt egymás mellett. Abban a filmben nyújtott rendőrfelügyelő-alakításáért Brasseur 1980-ban megkapta a legjobb színésznek járó César-díjat). A hercegi vacsorában rövid szerepben megjelenik még Alexandre Brasseur, Claude Brasseur fia, az utcai bámészkodók egyikeként beszélget Didier Cauchy színész-énekessel.

Hosszú diplomáciai pályája során Talleyrand számos elmés mondását jegyezték fel. Ezeket Molinaro rendező csokorba gyűjtötte, és sokat közülük Talleyrand szájába adott, az egyetlen éjszakába sűrített fiktív történet során.

A filmben Fouché felveti, hogy talán rokonság áll fenn Autun hitehagyott püspöke (azaz Talleyrand) és az ő sugallatára kivégzett Enghien hercege között. Talleyrand elismeri, hogy családfáikban kutatva „közös ősök bukkanhatnak fel”. Ez megfelel a valóságnak: a Talleyrand-Périgord hercegi család és a Condé család (Enghien hercege) közös ősei között találjuk, hat generációval korábban Gabriel de Rochechouart de Mortemart herceget, Montespan márkiné apját.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hahner Péter (2008). „„A romlottság a bűn karjára támaszkodva…” Chateaubriand Saint-Denis-ben.”. AETAS / MEK-OSZK 23. évf. (2. szám), 33. o.  
  2. Szereposztás az IMDb.com szerint
  3. A hercegi vacsora (Le souper, 1992) 1. szinkron, Davilicom Szinkron Stúdió, megrendelő Magyar Televízió Rt. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információ[szerkesztés]