Marie-Antoine Carême

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Marie-Antoine Carême
M-A-Careme.jpg
Született 1784 június 8.
 Franciaország, Párizs
Elhunyt 1833 január 12.
 Franciaország, Párizs
Beceneve A szakácsok királya, a királyok szakácsa.
Állampolgársága francia[1]
Nemzetisége francia
Foglalkozása szakács
Sírhely Montmartre-i temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Marie-Antoine Carême témájú médiaállományokat.

Marie-Antoine Carême (Párizs, 1784. június 8. – Párizs, 1833. január 12.) francia szakács, A szakácsok királya a királyok szakácsa, a francia Haute cuisine első képviselője. Az első világhírre szert tett szakács.

Munkássága[szerkesztés]

Carême 1804 és 1814 között hivatalosan Talleyrand főszakácsa volt, de álladó munkaadója mellett másoknak is dolgozott így például Carême volt 1810-ben Napóleon és Mária Lujza esküvői bankettjének a chefje. Napóleon bukását követően elhagyta Franciaországot és dolgozott IV. György angol király, I. Sándor orosz cár és I. Ferenc József udvari szakácsaként is.

Carême munkássága a gyakorlati főszakácsi tevékenységtől a konyhaművészet elméleti megalapozásáig terjedt. Mint chef különböző mártásokat, ételkompozíciókat alkotott, mint elméleti szakember leírta és egyben elterjesztette a francia (service à la française) és az orosz (service à la russe) felszolgálási módszereket. A francia felszolgálási rend a fogások egy időben történő felszolgálását jelenti, míg az orosz felszolgálási rend esetén az ételeket szigorúan azok menü-kártyán felsorolt sorrendjének megfelelően szolgálják fel.

Talleyrand Carême-nek, a chef szakácsának, köszönhetően vált a bécsi kongresszus nevezetes és közkedvelt házigazdájává. A táncoló kongresszus nem csak Európa térképét rajzolta át, hanem Carême-nek köszönhetően Európa gasztronómiáját is. Ekkor terjedt el Európa szerte a ma ismert felszolgálási mód a service à la russe.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)