Service à la russe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Menükártya 1930-ból

Service à la russe (orosz tálalási mód) Az éttermekben általánosan elterjedt felszolgálási mód. Lényege, hogy az ételeket a menükártyán leírt sorrendben tálalják fel, ügyelve hogy az előző fogás fogyasztását a vendég befejezze.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ennek az Oroszországban hagyományos tálalási módnak a pontos eredete a történelem homályába vész. A cári udvarban I Péter Európából hozott szakácsai a cár határozott utasítására alkalmazták ezt a tálalási módot. Alexandr Kurakin párizsi orosz követ fogadásain Párizsban már a 19. század legelején is így szolgálták fel az ételeket. Általános ismertségre és elterjedésre az követően tett szert, hogy Marie-Antoine Carême, Talleyrand főszakácsa a bécsi kongresszuson az orosz tálalási mód szerint adta fel a menükártyán szereplő ételeket az addig megszokott francia tálalási mód (service à la française) helyett.

Az orosz tálalási mód nagy előnye, hogy az ételeket a fogyasztásuk szempontjából a legideálisabb hőmérsékleten adhatók az asztalra és így tökéletesen érvényesül azok ízvilága. Az orosz tálalási módhoz hozzátartozik a szabályosan megterített asztal, országonként nagyon változatos lehet, és a menükártya.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]