A buszon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A buszon
(On The Buses)
Műfaj vígjáték

Alkotó Ronald Wolfe
Ronald Chesney
Író Ronald Wolfe
Ronald Chesney
Bob Grant (1971-1973)
Stephen Lewis (1971-1973)
Főszereplő Reg Varney (1-7. évad)
Stephen Lewis
Doris Hare
Anna Karen
Michael Robbins (1-6. évad)
Cicely Courtneidge (1. évad)

Ország Egyesült Királyság
Nyelv angol
Évadok 7
Epizódok 74
Gyártás
Producer London Weekend Television
Részenkénti játékidő 25 perc (epizódonként)
Sugárzás
Eredeti adó ITV
Eredeti sugárzás 1969. február 28.1973. május 6.
További információk

A Buszon egy angol filmvígjáték-sorozat (On the Buses), mely 1969-ben indult útjára. A sorozatban Stan Butler angol buszsofőr életét követhetjük nyomon, megismerhetjük családját és munkahelyét. A film humorosan mutatja be egy átlagos brit buszsofőr mindennapjait. Világszerte közvetítették, és rendkívül sikeres volt Németországban, Hollandiában, Belgiumban és Svédországban.

Szereplők[szerkesztés]

  • Stan Butler (Reg Varney): Hétköznapi angol buszsofőr. Édesanyjával, húgával, sógorával él együtt. Barátja Jack, aki egyben a kalauza is. A munkahelyükön minden napjuk azzal telik, hogy borzalmassá tegyék a főnökük életét. Szeret a barátaival együtt lenni, illetve csajozni.
  • Jack Harper (Bob Grant): Stan kalauza. Ő a szakszervezeti vezető, minden "rosszba" beleviszi Stant... Ő a nagy nőcsábász a vállalatnál.
  • Olive Rudge (Anna Karen): Stan húga, aki otthonülő és nem egy női ideál. Férjével, Arthurral mindig veszekednek és szidják egymást. Kedvenc időtöltései közé tartozik a kötés, tévézés, evés.
  • Mabel Ethel Butler (Cicely Courtneidge 1. évad, Doris Hare 2-7. évad): Stan és Olive édesanyja és kissé ódivatú. Ő főz és takarít a családra. Mindig odafigyel gyermekeire, akik ezt kissé nehezen veszik. Olive, Stan és Arthur Mamának becézi.
  • Cyril "Blakey" Blake (Stephen Lewis): Ő a buszvállalat ellenőre, a kalauzok és sofőrök réme. A sofőrök és kalauzok mindig abban mesterkednek, hogy hogyan szúrjanak ki vele. Drakulának vagy Hitlernek becézik a kinézete miatt.
  • Arthur Rudge (Michael Robbins): Olive férje, a vasútállomáson pénztáros. A családban mindig ő húzza a rövidebbet és átoknak tartja, hogy elvette Olive-ot. Értelmiséginek próbál látszani, de csak kinevetteti magát.

A sorozat[szerkesztés]

Hetvennégy 25 perces epizódok készültek, valamint három spin-off filmek ( A buszon (1971), Lázadás a buszon (1972), Vakáció a buszon (1973)). Az első évadban még Cicely Courtneidge játssza Stan édesanyját, de a második évadtól Doris Hare. A hetedik évadban már nem szerepel Michael Robbins. A történet szerint elhagyta Olive-ot. Reg Varney pedig a hetedik évad hetedik részében szerepel utoljára. A sorozat szerint északon vállalt munkát egy autógyárban.

Hivatkozások[szerkesztés]