A besúgó (televíziós sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A besúgó
Műfaj

AlkotóSzentgyörgyi Bálint
ÍróSzentgyörgyi Bálint
Rendező
Főszereplő
FőcímzeneEurópa Kiadó - Mocskos idők
VégefőcímI Am Yank - Sej a mi lobogónkat
ZeneszerzőAsher Goldschmidt

Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Évadok1
Epizódok8 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer
  • Johnathan Young
  • Camilla Curtis
Producer
  • Závorszky Anna
  • Sós Judit
  • Petrányi Viktória
Vágó
  • Makk Lili
  • Kiss Vanda
OperatőrSzatmári Péter
Részenkénti játékidő40–46 perc
Gyártó
ForgalmazóHBO Max
Sugárzás
Eredeti adóHBO Max
Eredeti sugárzás kezdete2022. április 1.
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A besúgó egy Szentgyörgyi Bálint által megalkotott, 2022-ben bemutatott magyar fejlesztésű televíziós drámasorozat. A főbb szerepekben Váradi Gergely, Patkós Márton, Szász Júlia, Lengyel Benjámin és Varga Ádám látható. Az epizódokat Szentgyörgyi Bálint írta, valamint Szentgyörgyi Bálint, Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezte.[1]

A sorozat első évadát 2022. április 1.[2] és május 13. között mutatta be az HBO Max. A besúgó mindkét hónap legnézettebb HBO Max tartalma lett Magyarországon, megelőzve a sorozattal párhuzamosan bemutatott Batman nézettségét is.[3]

Az HBO Maxot tulajdonló WarnerMedia és a Discovery egyesülése után költségcsökkentési okokból 2022. június 29-én kikerült a szolgáltató kínálatából több európai és egyéb tartalommal együtt.[4] 2023. január 10-én a SkyShowtime viszont bejelentette, hogy A besúgó és 20 további saját gyártású európai HBO Max-tartalom jogait megvette, és azokat a SkyShowtime-on teszik elérhetővé 2023. március 16-án.[5][6][7] A sorozat a SkyShowtime-on 16-ról 12-re változtatta a műsor korhatárát.

Cselekmény[szerkesztés]

1985-ben járunk. Gergő felvételt nyert a Budapesti Gazdaságtudományi Egyetemre, így Budapestre költözik, a Kilián Kollégiumba. Össze is barátkozik egy csapat demokratikus fiatallal, akik az antidemokratikus államszocializmus és az elnyomó egypártrendszer ellen szervezkednek. Gergő azonban az Állambiztonság besúgója.

Történelmi háttér és eltérések[szerkesztés]

A sorozat valós történelmi folyamatokat ábrázol, de fiktív környezetbe ágyazza azokat.

A sorozatbeli fiktív "Gazdaságtudományi Egyetem" intézménye a valós és akkoriban az ellenzéki eszméknek szellemi otthont adó Budapesti Corvinus Egyetem (akkor: Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem), illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egybegyúrása. A fiktív "Kilián Kollégium" a kor ellenzéki diákmozgalmainak kollégiumi fészkeit, például a Fidesz alapításának színhelyéül is szolgáló Bibó István Szakkollégiumot vagy a BME Schönherz kollégiumát példázza.

A szovjet megszállás védelmében kialakított, évtizedek óta változatlan és megváltoztathatatlannak tűnő kommunista, áldemokratikus egypártrendszer és társadalma ellen a közép- és felsőoktatásban tanuló fiatalok valóban igyekeztek szervezkedni, de ezek a folyamatok a sorozat cselekményének idejéhez képest később, nem 1985-ben, hanem 1986 körül jelentkeztek markánsabban, és 1988-90 között csúcsosodtak ki.

A szervezkedések a sorozatban ábrázolthoz képest sokkal kevésbé harcias ideológiára épültek, elsősorban utcai, békés tüntetésekre irányultak, és a sorozattól eltérően, nem volt központi vezéralakjuk. A sorozatbeli Száva Zsolt fiktív figurájában a kor ellenzéki diákszervezkedéseinek ismertebb alakjai ötvöződnek.

A 2. részben a fiktív Betyár Presszó a korabeli eszpresszók, szórakozóhelyek és alternatív zenei klubok miliőjét jeleníti meg, például a bárpult egyik plakátjával, amely az 1980-s évek közepének ismert alternatív zenei centruma, a Club 2000 / Club:MM programját hirdeti. Ez a klub a valóságban az Almássy téri Szabadidőközpont szervezésében működött. A presszóban amatőr punkénekesnőként fellépő Kiss Judit és együttese ("Judit és a hamisgulyás") nevében, megjelenésében és előadásmódjában az 1980-as évek újhullámos, kiábrándult amatőr alternatív/punk együtteseit, zenéit és szövegeit idézi, ugyanakkor az elsőként tőlük elhangzó dal a jelenkori Mayberian Sanskülotts hangulatában illeszkedő "Akarat" című száma, Csordás Zita énekével.

Szereplők[szerkesztés]

Főszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész[8] Megjegyzés
Demeter „Geri” Gergely Váradi Gergely Egyetemista, az Állambiztonság besúgója
Száva Zsolt Patkós Márton Egyetemista, az ellenzéki fiatalok vezetője
Kiss Imre Thuróczy Szabolcs Tartótiszt, Judit apja
Halász „Barna” Barnabás Lengyel Benjámin Egyetemista, Száva jobbkeze, focista
Dugovics Máté Varga Ádám Egyetemista, aki bármit be tud szerezni nyugatról
Kovács „Karcsi” Károly Borbély Richárd Egyetemista, matekzseni
Szabó Kata Szász Júlia
Oláh Tímea (fiatalon)
Egyetemista. Száva barátnője
Kiss Judit Szőke Abigél
Papp Flóra (fiatalon)
Érettségi előtt álló középiskolás, a tartótiszt lánya

Mellékszereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész[8] Megjegyzés
Panka Márkus Luca Egyetemista
Horváth Adél Hermányi Mariann Egyetemista, a KISZ legjobb vitázója
Szabó József Mácsai Pál Kata apja, író
Csaplár elvtárs Funtek Frigyes Az Állambiztonság vezetője
Bognár Ferenc Ördög Tamás Állambiztonsági dolgozó
Marika Radnay Csilla Judit anyja, a Tartótiszt felesége
Dugovics István Szabó Simon Máté apja, hajóskapitány
Demeter Sándor "Sanyi" Gyabronka József Geri édesapja
Demeterné Moldvai Kiss Andrea Geri édesanyja
Béla Znamenák István Állambiztonsági dolgozó
Lukács Hajdu Szabolcs Egyetemi tanár
Enikő Vas Judit Gigi Egyetemista
Antal Gábor Jéger Zsombor Egyetemista, KISZ titkár
Béci Kárpáti Barnabás Egyetemista, KISZ-tag
Áron Szentgyörgyi András Demeter Geri öccse

Epizódszereplők[szerkesztés]

Epizódok[szerkesztés]

Az első évadot 2022. április 1-én mutatta be az HBO Max.[9]

# Cím Rendező Író Premier
1. 1. epizód Szentgyörgyi Bálint Szentgyörgyi Bálint 2022. április 1.
Demeter Geri tehetséges sakkozó, aki eredményeinek köszönhetően felvételt nyert egy budapesti egyetemre. Már a vonaton megkörnyékezi őt Kiss Imre az állambiztonságtól: ha bekerül a kollégiumba, egy régi osztálytársáról, Száva Zsoltról kell jelentenie, aki egy államellenes szervezkedés vezetője. Gerit megzsarolják: az öccse súlyos tüdőbeteg, és ha nem engedelmeskedik, nem utalnak ki neki gyógyszert. Hiába próbál segítséget kérni az apjától, ő engedelmességre kéri, a saját érdekében. A kollégiumban Dugovics Máté szobatársa lesz, aki kapcsolatai révén sok holmit be tud szerezni nyugatról. Megismerkedik továbbá Száva Zsolttal, a barátnőjével, Szabó Katával, Halász Barnával, Kovács Karcsival, és Pankával, akik a rendszerrel a kollégium falai közt tudottan szembehelyezkednek, és emiatt konfliktusuk van a KISZ-titkár Antal Gáborral is. A csapat Gerivel szemben is bizalmatlan, akit Kiss a temetőbe hívat, és abban állapodnak meg, hogy mostantól itt találkoznak. Geri kifigyeli, hogy Száváéknak egy csomó röplapot hoznak, és betelefonál a rendőrségre, hogy jöjjenek ki azonnal. Ám ezzel egyidőben figyelmezteti Száváékat is, akik az utcára dobálják a szórólapokat.

Zene: Piramis - Szállj fel magasra, Edda Művek - Minden sarkon álltam már, Bontovics Kati - Kié vagyok én?, Piramis - A becsület, Apostol - Eladó, kiadó most a szívem, Szállj fel szabad madár

2. 2. epizód Szentgyörgyi Bálint Szentgyörgyi Bálint 2022. április 1.
Az epizód egy 1972-es visszaemlékezéssel indul: kiderül, hogy Kiss Imre és Szabó József író (Kata apja) jóbarátok voltak, bár utóbbi megnyilatkozásai miatt kiesett a pártállam kegyeiből. Kata és Imre lánya, Judit is ismerték egymást.

Visszatérve 1985-be, Geriék meglehetősen hamar szabadulnak. Kata azt hiszi, hogy az értük érkező apja hozta ki őket, amire József azt mondja, hogy egy ilyen komoly ügyben ez lehetetlen lett volna. Valójában Geri volt az, aki a felettesei által egyébként is szorongatott Kisst meggyőzi arról, hogy hogyan tud a legkönnyebben Száváék bizalmába férkőzni, és így szabadulhattak. Kiss átad neki egy értékes diktafont, és közli vele, hogy ezzel vegye fel, amikor az összeesküvésről beszélnek. Aznap este Gerit ki akarják rakatni a KISZ-esek a kollégiumból, de Száváék közbelépnek, sőt meghívják a fiút a törzshelyükre beszélgetni. A helyen Judit és zenekara játszanak, akit Kata ismerősnek talál, de mégsem ismer fel. Geri ragasztószalag segítségével rögzíti a diktafont az asztal aljára, és miközben jó hangulatban telik az este, felveszi, hogy Aszódon országos találkozót terveznek, meghívott vendégekkel. Mikor másnap visszahallgatja a felvételt, Máté véletlenül meglátja nála a diktafont, így a készüléket kénytelen neki eladni (gyógyszer ígéretéért cserébe), és azt hazudja, hogy egy külföldi sakkversenyen nyerte. Nem sokkal később Máté és Barna egy nőügy miatt összeverekednek, és a diktafon összetörik. Amikor Máté elmondja, honnan van, Barna meglepődik, hiszen nekik korábban azt mondta Geri, hogy sosem járt külföldön.


Zene: Simándy József - Bánk bán áriája, Edda Művek - Kölyköd voltam, P. Mobil - Kétforintos dal, Mayberian Sanskülotts - Akarat, Első Emelet - Tilalomfák, Giorgio Moroder - Tears, Európa Kiadó - Mocskos idők (Judit és a hamisgulyás előadásában), Kontroll Csoport - Besúgók és provokátorok (Judit és a hamisgulyás előadásában)

3. 3. epizód Miklauzic Bence Szentgyörgyi Bálint 2022. április 8.
Az epizód elején egy visszaemlékezésben láthatjuk, hogy két évvel korábban hogyan tette tönkre Barna futballkarrierjét az, hogy összetűzésbe keveredett a pályán egy helyi potentát fiával.

Visszatérve 1985-be ő és Máté büntetést kapnak: le kell takarítaniuk a kollégium összes üvegfelületét. Máténak hála a feladatot ügyesen oldják meg, mert egy kis segítséget vesznek igénybe. Száva elviszi magával Gerit Aszódra, és egy hegyoldalban ott akarja hagyni, azzal vádolva, hogy hazudott a diktafonról. Geri kivágja magát, és élettörténetét elmesélve Száva bizalmába férkőzik, aki megmutatja a találkozó helyszínét, és kéri, hogy segítsen neki a lebonyolításban. Közben aztán Kiss arra utasítja, hogy mostantól írásban, "Patikus" fedőnéven jelentsen. Kisst egy nagy értékű lakás ígéretével kecsegtetik, ha hamar felszámolják a szervezkedést. Kata gyanakodni kezd amiatt, hogy túl hamar engedték el őket a rendőrségről, és csapdát sejt, emiatt le akarja fújni az aszódi találkozót. Száva azonban nem hajlandó lemondani erről, ezt erőből kényszeríti a többiekre, ami miatt Katával is összevész. De Kata, amikor látja, hogy az apja és Kiss kultúrpolitikai kérdésekről tárgyalnak teljes titokban (tehát az apja is megalkuvó lett), úgy dönt, mégis a társasággal tart. Aznap este bulit tartanak a kollégiumban, ahol megjelenik Judit is, a beígért Rambo film helyett pedig a Sebhelyesarcút nézi meg a társaság. Geri ezen az estén írja meg első jelentését, és ugyanezen az estén tapasztalja meg, hogy Máté betartotta ígéretét, és szerzett gyógyszert az öccsének.


Zene: KFT - Bábu vagy, Dead Or Alive - You Spin Me Around, Color - Féltelek, Kontroll Csoport - Nem én vagyok

4. 4. epizód Szentgyörgyi Bálint Szentgyörgyi Bálint 2022. április 15.
Az epizód egy 1983-as visszaemlékezéssel indul, ahol Máté apja hajóútra indul, de a családnak ígért pénzt nem adja oda a fiának, helyette az anyja ad neki.

Visszatérve 1985-be az egyetemisták, kihasználva a jó időt, hűsölnek. Száva nagyon ellenséges Mátéval, kádergyereknek titulálva őt, aki viszont szeretne a többiek közé tartozni, elmondása szerint üzleti alapon. Mi több, Gerinek is feltételül szabja, hogy segítsen bevenni őt maguk közé, különben nem intéz több gyógyszert. Felismerve Katáék félelmének alaposságát, Geri meggyőzi Szávát, hogy az aszódi találkozót szervezzék közösen a KISZ-esekkel, azt ifjúsági találkozónak álcázva. Megbeszélik Antalékkal a dolgot, akik vállalják, hogy beszállnak, feltéve, hogy minden beszédet a szocializmus kizárólagosságával zárnak, továbbá Száva a rendezvény végén a KISZ legjobb vitázójával áll ki közösen a színpadra, ahol veszítenie kell. Az aszódi réten felállítják a sátrakat, miközben az állambiztonság már megfigyeli őket. Végül még Máté is megérkezik, és a legújabb divat szerinti tangákat árusítja a résztvevő lányoknak. Száva utasítására a többieknek el kell vegyülniük, és kapcsolattartás céljából meg kell szerezniük a jelenlévők nevét és telefonszámát. Habár ezt megtiltja, Kata egy papírra kezdi el ezeket felírni. A helyszínen megjelenik Judit is, aki szintén csatlakozni szeretne, felíratja a nevét, és azt mondja, hogy több tucat táncházast tud magával hozni. Száva találkozik Horváth Adéllal, a leendő KISZ-es vitapartnerével. Aznap este, amíg Geri elmegy a bokrok közé a dolgát végezni, az állambiztonságiak elfogják, és kínzással kiszedik belőle, hogy készült egy lista - azt követelik tőle, hogy fényképezze le.


Zene: Prognózis - Tele van a város szerelemmel, Rolls Frakció - Budapest felett, Hungária - Várni rád, Nouvelle Phenomene - Au Fond De Mon Coeur, Első Emelet - Nézelődünk

5. 5. epizód Mátyássy Áron Szentgyörgyi Bálint 2022. április 22.
Az epizód eleje egy visszatekintéssel indul 1983-ba: Szávát a szívbetegsége miatt alkalmatlannak nyilvánítják a sorkatonai szolgálatra, és újra láthatjuk a hátán található rejtélyes sérüléseket is.

Visszatérve 1985-be elkezdődik a vita a sátorban Száva és Adél között. A szenvedélyes párbajt végül mégis Száva nyeri meg, majd a vita után a sátor előtt bevallja Adélnak, hogy beleszeretett. Mindezalatt Geri megszerzi Kata táskájából a névsort, lefényképezi, majd a cédulát összegyűri és eldobja. Amikor Kata észreveszi, hogy hiányzik a cetli, mindent tűvé tesznek érte, és hiába találják meg, Száva őrjöngeni kezd, látványosan szakít Katával, akit az egyik résztvevő Vincze Peti visz haza Pestre. Ezután közli, hogy ő is elmegy, és majd Pesten tesz egy fontos bejelentést. Barna közben gyanakodni kezd Gerire és elkezd utána nyomozni: Máté segítségével feltúrják a szobáját. Geri hazatérve találkozik a családjával, és egészen másként viselkedik velük, mint amikor elment. Bosszút áll a legutóbbi találkozáskor őket szekáló társaságon, amiért beviszik a rendőrségre, de ott közli, hogy informátor, ezért elengedik. Száva a szerelmével ostromolja Adélt - kiderül, hogy a lány is csak azért KISZ-es, mert vidékről ez az egyetlen kitörési lehetősége volt. Mialatt szeretkeznek, kiderül, hogy Kata teherbe esett. Gerit találkozóra hívja Kiss az Astoriába, azonban Barna már a nyomában van, miután észrevette, hogy valamit nagyon gépel a tanulószoba írógépén. Megfigyeli a találkozójukat, majd követi Kisst egészen a rendőrségig, és ebből rájön, hogy Geri a besúgó.


Zene: Herczku Ágnes, Szalóki Ági, Bognár Szilvi - Jólesik, Karthago - Barátok nélkül, Niubi - Pascal Macaigne, Omega - Mozgó világ

6. 6. epizód Miklauzic Bence és Szentgyörgyi Bálint Szentgyörgyi Bálint 2022. április 29.
Az epizód elején visszaemlékezést láthatunk 1984-be, amikor is Gerinek veszítenie kell egy szovjet sakkbajnok ellen.

1985-ben Barna helybenhagyja Gerit, közli vele, hogy tudja, hogy besúgó, és rohan, hogy elmondja Szávának. Csakhogy Száva, aki épp az ígért nagy bejelentésére készül, pont ekkor tudja meg Katától is, hogy terhes, és hogy ő nem akarja, hogy bármi köze legyen a gyerekhez. Geri figyelemelterelésül előbb kidob az ablakon egy hűtőszekrényt, összetörve Barnáék taxiját, majd felhívja Kiss elvtárst telefonon, hogy mondjon neki valamit, amivel kompromittálhatja őt. Kisst közben elbocsátják az aszódi fiaskó miatt, de mielőtt elküldenék, a fotólaborban megsemmisíti a lányára nézve kompromittáló képet. Geri a megtudott információval megzsarolja Barnát, hogy hallgasson, majd ezzel egy időben a teljesen reményvesztett Szávát is bátorítani kezdi. Száva bejelenti a közönsége előtt, hogy november 7-én az újpesti vöröskatona-szobor előtt lesz a következő nagy akció. Katát apja Franciaországba akarja küldeni tanulni, különösen azután, hogy megtudja, hogy a lánya terhes. Ezt elmondja Gerinek is, aki beszélni akar Szávával, mire ő közli vele, hogy halálos beteg, és egyébként sincs esélye felnevelni egy gyereket. Geri randira hívja Juditot, ezután megalázza Barnát, aki a még mindig nála lévő listáról kikeresi Judit címét. A lakásuk elé megy, megvárja, míg Geri és Judit megérkeznek, majd elgázolja a fiút. Kiss elvtárs kirohan a zajra, és ekkor szembesül, hogy kivel is jár a lánya.


Zene: Vágtázó Halottkémek - Aláírhatatlan történelem, Szűcs Judith - Táncolj még, 2. Műsor - Alain Delon szeretnék lenni

7. 7. epizód Szentgyörgyi Bálint és Mátyássy Áron Szentgyörgyi Bálint 2022. május 6.
Az epizód egy 1974-es visszaemlékezéssel indul: Kiss elvtárs a 40. születésnapját követően homoszexualitásáról gyón egy papnak, majd rögtön ezután meg is zsarolja, és jelentéstételre kötelezi őt.

1985-be visszatérve Kiss döbbenten veszi észre a lakásán Gerit. Megfenyegeti, majd elhatározzák, hogy ketten együtt visszamennek a Judit nevét tartalmazó negatívokért. Csellel bejutnak a fotólaborba, ahol a kutakodás közben Kiss megbilincseli Gerit, aki közben zsebrevág egy pecsétet. Kiss felgyújtja a kompromittáló anyagokat, a tűzriadó alatt pedig mindketten távoznak. Geri ezután bekeményít, és megzsarolja Kisst: ha eltiltja a lányától, feldobja; ellenben elárulja neki a november 7-i akció részleteit is, ha cserébe lezárja az aktáját és elengedi a besúgók közül. Ezután Barna nevében hamisít egy besúgói nyilatkozatot, amelyben úgy ír, mintha ő súgta volna be Száváék legújabb akcióját, ráüti a pecsétet az írományra, majd elintézi, hogy eljusson Száváékhoz. Válaszul Száváék alaposan helybenhagyják Barnát, akinek ezután már nem hisznek, amikor Geri bűnösségét bizonygatja. Ezalatt az egyedül maradt Adél megtalálja a korábban a Száva által az ágy alá rejtett csomagot. Száva összeesik, majd felfedi Adél előtt, hogy szívbeteg, és hogy az egész lázadása a rendszer ellen arról szól, hogy valami nyomot hagyjon az életben. Kata elhatározza, hogy mégis elutazik Franciaországba, de aztán meggondolja magát, és úgy dönt, a gyereket sem veteti el. Az új dolgok ismeretében áttervezik az akciót, eközben egy V. Tóth Iván nevű fiú érkezik, aki a Bős-nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozást és a Duna Kört ajánlja a figyelmükbe. Mikor Száva megtudja, hogy hányan is vannak ebben az akcióban, érdeklődni kezd, de Iván, látva, hogyan állnak hozzá a dologhoz, visszavonja az ajánlatát. Kata új kört kezd el szervezni, és a Duna Kör, valamint Vincze Péter jogász barátainak bevonásával indítja újra az ellenállást. Közben váratlanul Adél is leszervez egy találkozót teljes titokban az amerikai nagykövettel: kiderül, hogy igazából ő is csak azért jött össze Szávával, hogy közel kerüljön a fiúhoz, mert az amerikaiak rajta keresztül szerették volna megtudni, hogy tényleg akkora potenciál van benne. Most, hogy kiderült, hogy igen, az amerikaiak egy esetleges rendszerváltásra felkészülve odakint szeretnék felkészíteni Szávát, de ehhez disszidálnia kell, mégpedig egyedül.


Zene: Soltész Rezső - Szóljon hangosan az ének, Nouvelle Phenomene - Cruel Game

8. 8. epizód Szentgyörgyi Bálint Szentgyörgyi Bálint 2022. május 13.
Az epizód eleji visszaemlékezésben 1969-ben látható a fiatal Száva, aki az apját látogatta meg a börtönben, ahová az 1956-os tevékenysége miatt zárták. Mivel időközben az őt magával hozó anyja felakasztotta magát, így a börtönben azt mondják neki, hogy maradjon, amíg ki nem találják, mi lesz vele.

Visszatérve 1985-be Száva azon tépelődik, hogy elfogadja-e Adél ajánlatát vagy sem. Geri kibékül Barnával, aki tisztázza magát Száva előtt is, és nem leplezi le előtte Gerit. Kiss elvtársat letartóztatják, mert lelepleződik a gyújtogatása, az ügyet Bognár elvtárs veszi át, aki őrizetbe veteti Juditot, így próbálva nyomást helyezni Gerire, hogy árulja el, hol és mikor lesz a következő akciójuk. A csoport az utolsó pillanatban mégsem a vöröskatona szobrához vonul, hanem a bölcsészkarra, ahol a KISZ tartja a megemlékezést. A botrányba fulladó rendezvényen az utolsó pillanatban mégis megjelenő Száva mond lázító beszédet, majd felgyújt egy vörös zászlót. Hirtelen megérkezik a rendőrség, tömegoszlatásba kezdenek, majd a kialakuló káoszban Szávának nyoma vész. A rendőrök elfogják és beviszik az ellenálló Gerit, Barnát, Karcsit és Mátét. Máté elhiteti a rendőrökkel, hogy tudja, merre menekül Száva, de ez valójában csak egy trükk - a többiekkel már jó előre kitalált módon eljuttatják Máté apjának a hajójára és így juttatják ki az országból. Száva távozása előtt Gerit nevezi meg megbízott vezetőnek, míg vissza nem tér. Mindenkit elengednek, Kiss elvtárs kivételével.

1986-ba ugorva látszólag minden a megszokott kerékvágásban zajlik: a srácok egy klubban ülnek, Máté épp jegyekkel seftel a közelgő Queen-koncertre. Judit elmondja Gerinek, hogy megtudta, hogy az apja tartótiszt volt, és azt mondja neki, hogy ennél csak egy rosszabb van: ha valaki besúgó. Váratlanul megérkezik a terhes Kata, akit Vincze Péter eljegyzett. Négyszemközt közli Gerivel, hogy az Aszódon eltűnt papír kapcsán rájött, hogy annak hollétéről egyedül csak ő tudott, következésképp ő a besúgó. Azt akarja, hogy fedje fel magát, vagy ő mondja el mindenkinek. Válaszul Geri azt mondja, hogy ő akkor pedig elmondja Vincze Péternek, hogy nem is az övé a gyerek. Kata úgy dönt, hogy hallgat, de azt még elmondja Gerinek, hogy a besúgóság tényét sosem mossa le magáról, függetlenül attól, hogy miért csinálta.


Zene: Kex - Tiszta szívvel, Ajtay Andor - Tanulj meg fiacskám komédiázni, Alphaville - Forever young

Kritika[szerkesztés]

Az Index szerint "A besúgóban mesterien elegyedik több műfaj, a kémtörténettől kezdve a történelmi sorozaton át egészen a coming of age sztoriig. Egyszerre izgulhatunk a feszült pillanatoknál, drukkolhatunk a besúgó karakterének, követhetjük a fiatalok tipikus problémáit, nevethetünk a vicceken, miközben tátott szájjal nézhetjük a korhű nyolcvanas éveket." [10]

A HVG szerint "A Besúgó egy, a fiatalok szemszögén keresztül bemutatott társadalmi korrajz, simán lehet egy 80-as évekbe helyezett Megáll az idő. Gothár Péter filmje azzal a beletörődő sóhajjal indul, hogy „Jó, hát akkor itt fogunk élni”, a Besúgóban már a főcímben halljuk ennek dühösebb és 80-as évekbeli megfelelőjét az Európa Kiadótól: „Mocskos idők, kezdjük újra”."[11]

A Telex szerint "A besúgó még akkor is jó, amikor elveszik a nyolcvanas évek retrótengerében." [12]

A Mandiner szerint "Minden megvolt a szériában ahhoz, hogy kultuszsorozattá váljon: fordulatos történet, de azért nem emészthetetlenül, vagyis a kiszámíthatóság talaján; remek színészi munka, kidolgozott díszletek, és persze a biztonság kedvéért ráöntött, olykor erőltetett retrómáz." [13]

A Magyar Nemzet cikke szerint "Szentgyörgyi sorozata attól sikeres, hogy Geri motivációival bárki könnyen azonosulhat. Az esetlen, kicsit stréber, rendes és a családjáért bármire hajlandó húszéves srác olyan satuba kerül, amelyet mai fejjel is őrült nehéz lenne kezelni, a nézőben pedig azonnal elindul az „én vajon mit tennék?” játék."[14]

Az IGN szerint "A besúgót nem véletlenül mutatják be Magyarországon kívül még több mint hatvan országban: az első öt része alapján valóban nemzetközi színvonalú, több zsánert remekül vegyítő, felnőtté válásról is szóló történelmi thrillersorozat. A rendezés és a zenék színvonala elsőrangú, a fiatal és idősebb, jól ismert színészek egyaránt remekelnek, valamint a forgatókönyv is minőségi, ha jellemzően amerikai és magyar típusfigurákkal dolgozik is."[15]

A Revizor kritikája szerint "A besúgó az elmúlt évek legsikeresebb és egyben legmegosztóbb magyar sorozata, amely fordulatos történetével, lendületes rendezésével, kiváló színészeivel, és a nyolcvanas évek tárgyi és zenei világának nosztalgikus-vagány megidézésével sokakat tett rajongóvá, ugyanakkor szájbarágós dialógusaival, bántóan hollywoodi sztorivezetésével és történelmi pontatlanságaival ugyanennyi embert idegenített vagy idegesített (f)el."[16]

Az 1980-as évek magyarországi demokratikus ellenállásának egykori résztvevői, Hodosán Róza és Rainer M. János a sorozattal szemben erős tartalmi kritikákat fogalmaztak meg. Elismerve a művészi alkotás szabadságát, helytelenítették, hogy a sorozat azt a látszatot kelti, mintha a korabeli valóságról szólna, pedig részleteiben egyáltalán nem felel meg az akkori történéseknek. Rainer kiemelte, hogy a sorozatban bemutatott beszervezés és besúgói tevékenység teljesen kitalált, a valóságban ezek egyáltalán nem így zajlottak. Hodosán pedig arról beszélt, hogy a hatalom a sorozatbelihez képest sokkal erőteljesebben volt jelen, nem olyan „burleszk” formában, mint ott, pont ezért mindig igyekeztek kerülni az erőszakot. Hozzátette, sosem a nyilvánvalóról beszéltek, mint például a szovjet megszállás – és nem a sorozatbeli szóhasználattal –, hanem a programjaikról és a javaslataikról.[17][18][19]

Hiba[szerkesztés]

  • A 6. részben Geri és Judit a Macskafogó című rajzfilmet nézik a moziban, amit csak 1986. október 2-án mutattak be a mozikban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jön az HBO első, teljesen hazai fejlesztésű sorozata – exkluzív képekkel. Forbes, 2021. március 25. [2022. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. február 3.)
  2. A besúgó: Egy új előzetes és az első plakát kíséretében az HBO új magyar presztízssorozatának premierdátuma is lelepleződött. IGN, 2022. március 10. (Hozzáférés: 2022. március 10.)
  3. János, Kasza: Megelőzte A besúgó a Batman-film nézettségét az HBO Maxon – megérkezett az utolsó rész, a Media1 vendége a producer és a látványtervező (magyar nyelven). Media1, 2022. május 13. [2022. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. augusztus 26.)
  4. A magyar HBO-t is váratlanul érte, hogy eltűnt A besúgó és több más sorozat. PORT.hu , 2022. június 30. (Hozzáférés: 2022. június 30.)
  5. SkyShowtime and Warner Bros. Discovery announce major programming acquisition deal (duplicate) (angol nyelven). SkyShowtime newsroom, 2023. január 10. (Hozzáférés: 2023. január 10.)
  6. A SkyShowtime-on lesz nézhető A besúgó és további 20 európai HBO Max-sorozat | Filmsor (magyar nyelven), 2023. január 10. (Hozzáférés: 2023. január 10.)
  7. Március 16-tól elérhető A besúgó első évada a SkyShowtime-on (magyar nyelven). telex, 2023. február 27. (Hozzáférés: 2023. február 27.)
  8. a b Ők játszanak az HBO új magyar sorozatában. Filmtekercs, 2021. június 4. (Hozzáférés: 2022. február 3.)
  9. Premierdátumot és friss előzetest kapott a Besúgó, az HBO legújabb magyar sorozata. Sorozatwiki. (Hozzáférés: 2022. március 10.)
  10. https://index.hu/kultur/cinematrix/2022/04/02/hbo-sorozat-magyar-a-besugo-thuroczy-szabolcs-kritika/
  11. https://hvg.hu/kultura/20220331_Jo_hogy_vege_a_80as_eveknek_es_nem_jon_ujra_el__megint_nagyot_dobott_az_HBO_a_Besugoval
  12. https://telex.hu/szorakozas/2022/03/29/a-besugo-hbo-max-sorozat-kritika-magyar-nyolcvanas-evek-ugynokok
  13. https://mandiner.hu/cikk/20220705_hbo_besugo_sorozat_veczan_zoltan
  14. https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/2022/04/felhevult-idok
  15. https://hu.ign.com/a-besugo-s01e01-05/75660/review/kritika-a-besugo-1-evad-1-5-resz
  16. https://revizoronline.com/hu/cikk/9648/a-besugo
  17. Ferenci
  18. Mészáros
  19. Partizán

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]