A Soul Eater szereplőinek listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Soul Eater főbb szereplői: balról jobbra, Soul, Maka, Black Star, Cubaki (hátul), Stein (elöl), Kid, Liz és Patty

Ez a lista Ókubo Acusi Soul Eater című manga- és animesorozatának szereplőit mutatja be. A sorozat egy kitalált világban játszódik, ahol számos természetfeletti képességekkel rendelkező szereplő él. A mű a Halálisten Fegyvermester Akadémia (死神武器職人専門学校Sinigami Buki Sokunin Szenmon Gakkó?) vagy röviden Sibuszen (死武専?) diákjainak történetét mutatja be. Az iskola vezetője Halálisten, a halál maga. Halálisten egy kiképzőhelyként működteti az iskolát, ahol fegyvereket és emberi hordozóikat képzik ki a világot veszélyeztető gonosz emberi lelkek, boszorkányok, szörnyek levadászására és ezáltal megakadályozzák, hogy démonisten (鬼神kishin?) váljék belőlük.

A fő Soul Eater manga és animeadaptációja három mester-fegyver partnerségre fókuszál: Maka Albarn és kaszája, Soul Eater; Black Star és árnyékfegyvere Cubaki; és Kid, a Halál fia és az ikerpisztolyai, Liz és Patty Thompson. A Soul Eater NOT! spin-off Harudori Cugumi fegyver és két mestere, Tatane Meme és Anya Hepburn mindennapi életét követi nyomon a Halálisten Fegyvermester Akadémián.

A szereplők megalkotása és az alapelgondolás[forrásszöveg szerkesztése]

A Soul Eater megalkotásakor Ókubo Acusira nagy hatással volt a Dr. Slump mangasorozat, s egy olyan történetet kívánt megalkotni, ahol a komoly vagy szenvedélyes akciójeleneteket humoros mozzanatok szakítják félbe. Az a történetelem, amelyben a szereplők fegyverré változnak, egy kiterjedtebb változata a személyiséggel rendelkező fegyverek ötletének, amelyet Ókubo korábbi történeteiben már rendszeresen használt. Ókubo a főhőst, Maka Albarnt nőneműnek alkotta meg, szemben állva a többi sónen manga többnyire férfi főhőseivel, ráadásul a többi főszereplőt is úgy alkotta meg, hogy ellenkező nemű szereplőket rendezett mester-fegyver párokba, biztosítva mindkét nem egyenlő részvételét. Maka fegyverének egy kaszát használ, mivel Ókubo egyedi harci stílust szánt neki. A szereplőket túlnyomó részt nem más emberekről mintázta, hanem részben saját személyiségéről: az arrogáns Black Start önimádó, míg az ingerlékeny Kid, a Halál fiát mániákus oldaláról. Ennek ellenére néhány szereplőt családja ihletett, például Excaliburt az édesapja. Kilik Lungot azért alkotta meg feketének, mert hiányolta az afrikai szereplőket más mangasorozatokból. Néhány szereplő neve filmekből származik, Blair a The Blair Witch Project Kilik a Kirikou et la Sorcière után kapta nevét.[1]

Főszereplők[forrásszöveg szerkesztése]

A Halálisten Fegyvermester Akadémia Halálvárosban, Nevadában található, diákjai két csoportra oszthatók: az emberek, akik a démonfegyverré (魔武器mobuki?) válás képességével születtek és a fegyverforgatóik, akiket a mesternek (職人sokuninHepburn-átírássalshokunin?) hívnak. A mesterek és fegyvereik korán párokat alkotnak és képesnek kell lenniük összehangolni a lélekhullámaikat, az edzések során pedig el kell sajátítaniuk a lelkük tökéletes szinkronizációját, hogy felvehessék a harcot a boszorkányok és a gonosz emberek ellen. A diákok célja a Halálisten Fegyvermester Akadémián, hogy a fegyvert halálkaszává (デスサイズdeszu szaizuHepburn-átírássaldesu saizu?), Halálisten mester egyik fegyverévé fejlesszék fel. A folyamat során a fegyver lelkének kilencvenkilenc gonosz emberi lelket és egy boszorkány lelkét kell elfogyasztania pontosan ebben a sorrendben, különben az egész műveletet elölről kell kezdeni. A különösen erős mesterek és fegyverek képesek harcolni a partnerük nélkül is. Egy technikát a lélekrezonanciát (魂の共鳴tamasii no kjómeiHepburn-átírássaltamasii no kyōmei?) használva a mester-fegyver páros képes új erőket és technikákat használni. A magas szintű mesterek képesek fegyverük nélkül is harcolni, puszta lélekhullámaik kilövésével.

Soul Eater[forrásszöveg szerkesztése]

Maka Albarn[forrásszöveg szerkesztése]

Maka Albarn (マカ=アルバーンMaka ArubánHepburn-átírássalMaka Arubān?) a Soul Eater női főhőse. Fiatal, de lelkes diák, aki anyjának, egy fantasztikus mesternek a nyomába lép. Apjával, Spirittel azonban nem túl felhőtlen a kapcsolata, mivel gyakran flörtöl más nőkkel, s ez végül váláshoz vezetett. Maka megrögzött célja, hogy fegyver partnerét, Soul Eatert egy olyan halálkaszává változtassa, amely felülmúlja az apját.[2] A harcban jól együttműködik Soullal, de piszkálódik és vad dühkitörései vannak, ha Soul valami ostobaságot csinál. Veszély esetén azonban Maka mindent megtesz, hogy Soult megkímélje a sérülésektől.[3] A történet elején Maka és Soul is fekete vérrel fertőződik meg a Cronával vívott harcuk során, s Maka kénytelen kockáztatni, hogy annak befolyása alá kerül.[4] Később némileg képes lesz irányítani a fekete vért, az anyjától örökölt Anti-Magic Wavelength lélekhullámokkal, s hatásukra hamar elmúlik a fekete vér hatása.[5] Maka kiváló a lélekérzékelésben (魂感知能力tamasii kancsi nórjokuHepburn-átírássaltamashii kanchi nōryoku?), amellyel képes azonosítani más emberek lelkét és meghatározni az erejüket.[6] A történet előrehaladtával már boszorkányok lelkét is képes lesz érzékelni még akkor is, amikor azok varázserejükkel emberinek álcázzák azt.[7] Miután Maka halálkaszává változtatja Soult, képes lesz egyesíteni sajátos grigori típusú lelkét Souléval, és ennek hatására Soul fegyverformájából angyali szárnyak nőnek ki, melyekkel repülhet.[8] Az animeadaptációban Maka démonfegyver erejével is rendelkezett, testéből kijövő pengékkel harcolhatott öntudatlan állapotban.

A 2005-ös dráma CD-n Takeucsi Dzsunko hangján szólalt meg[9], az eredeti animében Maka Albarn hangját kölcsönző szeijú Omigava Csiaki, angol szinkronhangja Laura Bailey. A Soul Eater magyar változatában Maka Albarn Csifó Dorina hangján szólal meg.[10]

Soul Eater Evans[forrásszöveg szerkesztése]

Soul Eater Evans és Maka Albarn - A vagány, legtöbbször csöndben töprengő Soul és a hebrencs, nyakigláb Maka a sorozat két központi szereplője. Maka a fegyverforgató, Soul pedig a Fegyver (kaszává változik).

Black Star[forrásszöveg szerkesztése]

Nakacukasza Cubaki[forrásszöveg szerkesztése]

Black Star és Cubaki - Black Star amolyan Naruto 2.0. Egomániás, izgága, idegesítő, azt szeretné képzelni, hogy ö a legnagyobb sztár. Különös múlttal rendelkező harcos, aki a meglepetés előnyét bármikor feladja egy ostoba monológért („Juhéj, én vagyok Black Star!”). Ennek ellenére roppant erős, mozgékony és hihetetlenül kitartó. Szívmelengető társa, Cubaki, teszi a dolgát az önjelölt pukkancs mellett. A hölgy megannyi nindzsafegyverré tud alakulni, később pedig megszerzi bátyjától a szellemkarddá alakulás lenyűgözö erejű képességét.

Kid, a Halál fia[forrásszöveg szerkesztése]

Elizabeth „Liz” Thompson[forrásszöveg szerkesztése]

Patricia „Patty” Thompson[forrásszöveg szerkesztése]

Death the Kid (Kid) és Thompson nővérek (Liz és Patty) - Páros helyett trió - az elitgyerek két dögös lánnyal. Ő a Halálisten-mester fia, Kid. Egész életét a harmóniának, azon belül is a szimmetriának szenteli. Komoly problémái adódnak ha a környezete picit is aszimmetrikus. Erősen sérelmezi például, hogy segédjeinek nem egyforma méretűek a mellei. Persze ha begorombul túlteszi magát ezen, és a pisztollyá alakuló Lizt és Pattyat két marokra fogva pusztít.

Soul Eater NOT![forrásszöveg szerkesztése]

Harudori Cugumi[forrásszöveg szerkesztése]

Tatane Meme[forrásszöveg szerkesztése]

Anastasia „Anya” Hepburn[forrásszöveg szerkesztése]

A Halálisten Fegyvermester Akadémia[forrásszöveg szerkesztése]

Halálisten mester[forrásszöveg szerkesztése]

Halálisten mesternek öltözött cosplayjelmezes

Az Akadémia és Halálváros megalapítója. Annyira eggyé vált a várossal, hogy lelke teljesen hozzá kötödik, így soha nem hagyhatja el azt. Egy különös formájú, humanoid figura, aki lenyűgözően barátságosan viselkedik, s egy érdekes maszkot visel. Régebben sokkal félelmetesebben nézett ki, de mivel a fiatalok tartottak tőle, ezért változott megnyerű modorú lénnyé, aki a Halálkaszák képzéséért felelős. Néha harcol is, például a Démonistennel. Kedvenc támadása a "Halálisten Tockos".

Halálkaszák[forrásszöveg szerkesztése]

Halálkasza (Spirit)[forrásszöveg szerkesztése]

Maka édesapja, aki fontos tennivalói mellett próbálja megváltoztatni viszonyát lányával, aki csak egy alkoholista szoknyabolondot lát benne. Általában szentimentalizmus és a helyzetkomikum jellemzi, villanásnyi időre viszont képes megkomolyodni.

Marie Mjolnir[forrásszöveg szerkesztése]

Marie az óceániai területek halálkaszája, aki azért választotta ezt a területet, mert úgy vélte, itt lesz a legkevesebb dolga. Habár egyetlen vágya az, hogy mielőbb férjhez mehessen, Halálisten mester parancsára az Akadémiára jön, hogy oktassa a diákokat, és Stein professzor segítőjeként tevékenykedjen. Fegyver alakja a mangában egy pöröly, az animében egy tonfa.

Törvényes Justin[forrásszöveg szerkesztése]

Egy halálkasza, aki pap formájában tevékenykedik. nagyon lazán veszi az életet, fülében legtöbbször kemény rockzene szól, amit nem hagyna abba a világ minden kincséért sem. Ezért legtöbbször szájról olvasást végez. Fegyver alakját egyszer sem veszi fel, de feltehetően több is van neki, mégpedig különféle kínzó- és kivégzőeszközök - Girkóval vívott egyik csatájában egyik kezén kaloda, majd egy guillotine pengéje jelent meg.

Jumi Azusza[forrásszöveg szerkesztése]

Egy halálkasza, az iskola egykori eminens tanulója. Különleges képessége, hogy fel tud térképezni távoli területeket is a gondolatával. Fegyverként mesterlövészpuska alakját veszi fel.

Bunyós Joe[forrásszöveg szerkesztése]

Egy szerelő, szintén Óceániából. Azért érkezett, hogy segítsen Halálisten mesternek egy titkos munka elvégzésében. Megrögzött kávéimádó, kedvence az, amit még Bob bácsi főzött réges-régen Halálvárosban.

Tezca Tlipoca[forrásszöveg szerkesztése]

Tsar Pushka[forrásszöveg szerkesztése]

Deng Dinga és Djinn Garan[forrásszöveg szerkesztése]

Tanárok és személyzet[forrásszöveg szerkesztése]

Dr. Franken Stein[forrásszöveg szerkesztése]

Stein professzor az Akadémia egyik tanára, a jelenlegi fő halálkasza, Spirit egykori mestere. Mániája mindent felboncolni, ruházatán és lakásában is mindent varratok díszítenek. Gyakran közlekedik egy görgős székkel. Stein különleges képességei az őrületből fakadnak, ezért amint a világot kezdi elborítani a démonisten őrülete, az rá is hatással van.

Sid Barett[forrásszöveg szerkesztése]

Az Akadémia másik tanára, aki gyakran segít a diákokon szorult helyzetükben. Élőhalott, ezért gyakorlatilag nem lehet megölni. Visszatérő frázisa, ha múltbeli énjéről kell beszélnie: "Ilyen férfi voltam!"

Mira Naigus[forrásszöveg szerkesztése]

Az Akadémia tanára, arcát rendszerint kötés borítja. Különlegesen veszélyes helyzetek megoldására szakosodott. Gyakran együttműködik Sid tanár úrral. Fegyverként vadászkés formáját veszi fel.

Diákok[forrásszöveg szerkesztése]

Ox Ford[forrásszöveg szerkesztése]

Kilik Lunge[forrásszöveg szerkesztése]

Harvar de Éclair[forrásszöveg szerkesztése]

Kim Diehl[forrásszöveg szerkesztése]

Jacqueline O'Lantern Dupré[forrásszöveg szerkesztése]

Pot of Fire[forrásszöveg szerkesztése]

Eternal Feather[forrásszöveg szerkesztése]

Hosi Akane[forrásszöveg szerkesztése]

Clay[forrásszöveg szerkesztése]

Negatív szereplők[forrásszöveg szerkesztése]

Medusa csapata[forrásszöveg szerkesztése]

Medusa[forrásszöveg szerkesztése]

Medusának és Stein professzornak öltözött cosplayjelmezesek

Egy boszorkány, akinek feltett szándéka a Démonisten felébresztése, hogy elterjessze az őrületet a világban. Beépül az Akadémiára, hogy tájékozódhasson, majd felhasználja őket tervei érdekében. Ő tekinthető az első számú főgonosznak.

Crona[forrásszöveg szerkesztése]

Ragnarok[forrásszöveg szerkesztése]

Crona és Ragnarok párosa a legérdekesebb mind közül. Cronát ugyanis anyja, Medusa, egyesítette a lélekölő kardjával, s így Ragnarok benne lakozik. Mivel eredetileg démonkarddá akarták változtatni jó lelkek elfogyasztásával, ezért a benne keringő fekete vér kihatott Cronára is, aki ettől zavarodottan viselkedett. Később azonban megszűnik benne az őrület. Crona neme sok tréfa tárgya a sorozatban, ugyanis ez nincs egyértelműen meghatározva. Rendszeresen visszatérő frázisa: "Fogalmam sincs, hogyan kellene viselkednem." Ragnarok egy nem ember formájú kard, aki csintalan, és gyakran szekálja Cronát.

Eruka Frog, a béka boszorkánylány[forrásszöveg szerkesztése]

Egy boszorkány, aki képes békává változni. Medúza szeme és füle, miután az kígyókat ültetett a testébe, s így zsarolni tudja, hogy megöli, ha nem teljesíti parancsait.

Free, a démonszemű férfi[forrásszöveg szerkesztése]

Egy hosszú ideje börtönben ülő vérfarkas, akit Medúza szabadíttatott ki céljai érdekében. Különleges képessége, hogy démonszemével képes víziókat kelteni.

Mizune[forrásszöveg szerkesztése]

Mizune Eruka barátnője. Képes egérré változni, repülni és a bajszából pengéket alakítani. Beszélni azonban nem képes, csak cincog. Mizunéból több van; egyiküket Medúza ölte meg. Ha az öt megmaradt Mizune egymás nyakába áll, egy jóval erősebb boszorkánnyá, az Öt Mizunévé változnak, aki Blair állandó riválisa.

Shaula[forrásszöveg szerkesztése]

Arachnophobia[forrásszöveg szerkesztése]

Arachne[forrásszöveg szerkesztése]

Egy pókhoz hasonló ruhát és pókhálószerű rejtekhelyet magáénak tudó boszorkány, Medúza testvére. Az Arachnophobia szervezet vezetőjeként terve az, hogy miután Halálisten mester legyőzte őket 800 évvel ezelőtt, összegyűjti a rejtélyes mester, Eibon találmányait, s segítségükkel elterjeszti a Földön az őrületet, bosszút állva az Akadémián.

Mosquito[forrásszöveg szerkesztése]

Egy apró idős úr, akinek feltűnően hosszú orra van, mellyel képes a vérszívásra is, de főként harcol vele. Arachne legfőbb szolgálója. Szorongatott helyzetben képes visszaváltozni több száz évvel ezelőtti valójává, s megkapja akkori erejét is.

Giriko[forrásszöveg szerkesztése]

Arachne úrnő szolgálója, képes gólemek gyártására. Veszedelmes fegyvere a talpán rejtőzik. Ki nem állhatják egymást Mosquitóval. Feltehetőleg a valaha készült első démonfegyverek egyike, fegyver alakja egy óriási láncfűrész.

Mifune[forrásszöveg szerkesztése]

Mifune rendkívül tehetséges szamuráj, a kis boszorkány, Angela testőre és egyetlen barátja. Vele zsarolták meg, hogy beálljon az Arachnophobiába. A Kardok Istenének is nevezik. Rendkívül gyors és emberfeletti reflexekkel bír. Egyszerre száz kardot hord magánál, ami lehetővé teszi a rá jellemző harcmodor, a Végtelen Kardok Stílusa kivitelezésére. Ezzel többek között csapdákat állíthat, mindig lehet tartalék kardja harc közben, ezenkívül véghez viheti a Pengezápor nevű támadását és egy olyat is, amellyel egyszerre huszonnégy vágást ejt az ellenfelén. Black Star gyűlöli, mert kétszer egymás után legyőzte.

Démonistenek[forrásszöveg szerkesztése]

Asura[forrásszöveg szerkesztése]

Halálisten mester egykori tanítványa, aki egy napon úgy döntött, hogy ereje növelése érdekében emberi lelkeket fog enni. Ettől azonban démonistenné változott, és megőrült. Halálisten mester, hogy elejét vegye a tomboló dühe pusztításának, lenyúzta a bőrét, majd zsákot formált belőle, s abban helyezte őt el, majd az Akadémia alá temette. Erről azonban sokáig senki sem tudott. Asura képes a közelében lévő embereket hallucinációival megőrjíteni, ugyanakkor rendkívül félénk és hiú személyiség.

Clown[forrásszöveg szerkesztése]

Eibon könyve[forrásszöveg szerkesztése]

Noah[forrásszöveg szerkesztése]

Egyéb szereplők[forrásszöveg szerkesztése]

Great Old Ones[forrásszöveg szerkesztése]

Excalibur[forrásszöveg szerkesztése]

Excaliburnak öltözött cosplayjelmezes

Az oly szent, sérthetetlen, és hatalmat adó kard, mely hordozójából hőst csinál. Ehhez azonban az illetőnek a legkínkeservesebb próbákat kell kiállnia, ugyanis a kard az Akadémia diákjaihoz hasonlóan élőlény, amikor pedig megleli leendő mesterét, visszaváltozik. Rendes alakja is egyedi, a fehér, hosszú orrú nagy szemű teremtmény, hatalmas lábakkal, cilinderrel pálcával, és zakóval. Általában legendáját szeretné elmesélni, és mindenki mondatába belevág "Bolondok!" felkiáltásával. Sokan próbálkoztak már azzal, hogy a fegyver mesterei legyenek, de senki sem bírta őt sokáig elviselni.

Eibon[forrásszöveg szerkesztése]

Eibon és Halálisten mester régen barátok voltak. Eibon egyike volt a 8 rettegett harcosnak, ahogy a Démonisten, Ashura is. Kutatta az örök élet titkát, hogy haldokló szerelmét (feleségét) megmentse. Tiltott kísérletei folytán készítette el a sötét elemeket. Ő alkotta meg a Szelencét is, mely teljesíti kinyitója kívánságát.

További szereplők[forrásszöveg szerkesztése]

Blair[forrásszöveg szerkesztése]

Blair (ブレアBurea?) egy kivételesen erős varázserővel rendelkező fekete macska, aki képes átváltozni egy fiatal, csábos lánnyá. Halloween témájú varázslatai közé tartozik sütőtök formájú robbantások vagy egy óriási szálló sütőtök megidézése repülés céljából. Nevét a The Blair Witch Project című horrorfilm Blair nevű boszorkányáról kapta. A történet elején nevetség tárgyává teszi az őt boszorkánynak gondoló Makát és Soult: miután végül sikerül begyűjteni és elfogyasztani a lelkét – melyet azonban túlélt, mivel a macskáknak kilenc életük van – újra kell kezdeniük a lelkek gyűjtését.[2] Örömét leli abban, ha zavarba hozhatja Soult, de ennek ellenére ő és Maka tolerálják a jelenlétét, bár Soulnak elered az orra vére, ha Blair valami pikánsat tesz, például a házuk körül meztelenül sétál.[11][12] Mindennapjait a két diák otthonában, vagy a Chupacabra bárban tölti, ahol Spirit panaszait hallgatja.

A 2005-ös dráma CD-n Szaszamoto Juko hangján szólalt meg,[9] az eredeti animében Blair hangját kölcsönző szeijú Kató Emiri, angol szinkronhangja Leah Clark. A Soul Eater magyar változatában Blair Molnár Ilona hangján szólal meg.[10]

Kis Démon[forrásszöveg szerkesztése]

A Kis Démon Soul második énje. Akkor jött létre, amikor Soulba belekerült Ragnarok fekete vére. Soul lelkében lakik, egy szobában. Apró, öltönyt viselő manó szarvakkal és hatalmas kezekkel. Legtöbbször megpróbálja bűnbe csábítani Soult, arra ösztönözve, hogy használja a fekete vért, ami hatalmas erőt adna, de megőrjítené őt és az őt forgató Makát. Éppen ezért Soul általában nem hallgat rá, és rettenetesen gyűlöli. A Kis Démon néha segít is neki.

Maszamune[forrásszöveg szerkesztése]

Maszamune Cubaki bátyja, aki a szellemkard, és a történet folyamán összetűzésbe kerülnek egy harc során. Maszamune lenézi húgát, de mégis szereti, és rájön hogy nem volt igaza Cubakival szemben.

Források[forrásszöveg szerkesztése]

 1. A Public Conference with the Creator of Soul Eater, Atsushi Ohkubo (francia nyelven). Journal du Japon. [2009. június 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 16.)
 2. ^ a b Ókubo, Acusi. 0. fejezet, Soul Eater, Soul Eater, 1. kötet (japán nyelven). Square Enix (2004). ISBN 978-4-7575-1322-8 
 3. Ókubo, Acusi. 4. fejezet, Soul Eater, 2. kötet (japán nyelven). Square Enix (2004). ISBN 978-4-7575-1322-8 
 4. Ókubo, Acusi. 11. fejezet, Soul Eater, 4. kötet (japán nyelven). Square Enix (2005). ISBN 978-4-7575-1505-5 
 5. Ókubo, Acusi. 60. fejezet, Soul Eater, 15. kötet (japán nyelven). Square Enix (2009). ISBN 978-4-7575-2678-5 
 6. Ókubo, Acusi. 2. fejezet, Soul Eater, 2. kötet (japán nyelven). Square Enix (2004). ISBN 978-4-7575-1322-8 
 7. Ókubo, Acusi. 45. fejezet, Soul Eater, 12. kötet (japán nyelven). Square Enix (2008). ISBN 978-4-7575-2300-5 
 8. Ókubo, Acusi. 63. fejezet, Soul Eater, 16. kötet (japán nyelven). Square Enix (2010). ISBN 978-4-7575-2790-4 
 9. ^ a b [Manga] Soul Eater (japán nyelven). (Hozzáférés: 2012. március 14.)
 10. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab ac Soul Eater - Lélekfalók (magyar nyelven). magyarszinkron.hu. (Hozzáférés: 2012. augusztus 26.)
 11. Ókubo, Acusi. 1. fejezet, Soul Eater, 1. kötet (japán nyelven). Square Enix (2004). ISBN 978-4-7575-1223-8 
 12. Ókubo, Acusi. 9. fejezet, Soul Eater, 3. kötet (japán nyelven). Square Enix (2005). ISBN 978-4-7575-1413-3