4401-es mellékút (Magyarország)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
4401-es mellékút
Úttípus összekötő út
Hossza28,8 km
Ország  Magyarország
Tartományok Békés megye, Csongrád-Csanád megye
Az út eleje Szarvas, 44 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg
Az út vége Szentes, 45 (Hu) Otszogletu zold tabla.svg

A 4401-es számú mellékút egy közel 30 kilométer hosszú, négy számjegyű országos közút Békés megye és Csongrád-Csanád megye határvidékén; Szarvast köti össze Szentes városával.

Nyomvonala[szerkesztés]

Szarvas belvárosának keleti részén ágazik ki a 44-es főútból, annak 75,550-es kilométerszelvénye táján, lámpás kereszteződéssel. Nagyjából dél felé indul, Kazinczy Ferenc utca néven; körülbelül 800 méter után kiágazik belőle kelet felé a 4404-es út Nagyszénás-Orosháza felé, ami után egy kicsit nyugatabbi irányba fordul és a Szentesi utca nevet veszi fel. Mintegy másfél kilométer után kilép a belterületről, de egy darabig még szarvasi külterületek közt marad; 3,4 kilométer után eléri a szarvasi Holt-Körös (Kákafoki-holtág) partját, egy szakaszon azt kíséri, majd a 6. kilométerénél, felüljárón, csomóponttal keresztezi az M44-es autóút nyomvonalát.

6,2 kilométer után már Szarvas és Békésszentandrás határvonala mentén húzódik, amíg, a 10. kilométere előtt néhány lépéssel el nem éri az előbbi két település és Szentes hármashatárát. Innen egy darabig délnyugati irányba fordulva húzódik szentesi külterületek közt, a Körös–Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Cserebökényi-puszták természetvédelmi oltalom alatt álló területeinek nyugati határát képezve. A 15. kilométere táján két, közel derékszögű irányváltása is van, egyikben, Cserebökény külterületi városrésznél kiágazik belőle egy alsóbbrendű út is, 44 109-es számozással, a puszta mélyén fekvő lakott szórványok felé.

18. kilométer után eléri Belső-Ecser külterületi városrészt, annak keleti szélén húzódik, majd a 19. kilométere után nem sokkal kiágazik belőle délkelet felé a 4402-es út, Eperjes irányába. A 22. kilométere után egy rövid szakasz erejéig megközelíti Nagytőke déli határszélét, de azt nem lépi át, a folytatásban már Kajánújfalu külterületi városrész házai mellett halad el, azokat kelet felől harántolva. Utolsó szakaszán, 27,6 kilométer után keresztezi a 4445-ös utat – amely átkötő útként szolgál Fábiánsebestyén és a 45-ös főút között – majd alig egy kilométer után véget is ér, az utóbbi főútba betorkollva, kevéssel annak 19. kilométere előtt.

Teljes hossza, az országos közutak térképes nyilvántartását szolgáló kira.gov.hu adatbázisa szerint 28,782 kilométer.

Települések az út mentén[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • kira.gov.hu, lekérdezés időpontja: 2020. augusztus 22.

Jegyzetek[szerkesztés]