Öt éjjel Freddy pizzázójában

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Öt éjjel Freddy pizzázójában
(Five Nights at Freddy's)
2023-as amerikai film

RendezőEmma Tammi
Producer
  • Jason Blum
  • Scott Cawthon
  • Bea Sequeira
  • Russell Binder
  • Christopher H. Warner[1]
AlapműFive Nights at Freddy’s
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneThe Newton Brothers
OperatőrLyn Moncrief
Gyártás
Gyártó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő110 perc
Költségvetés36 millió amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
  • HUN Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
  • USA PG-13
Bevétel286,6 millió USD[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Öt éjjel Freddy pizzázójában (eredeti cím: Five Nights at Freddy's) 2023-ban bemutatott amerikai horrorfilm, amelyet Emma Tammi rendezett, a 2014-es Five Nights at Freddy’s című videójátéksorozat alapján. A főbb szerepekben Josh Hutcherson, Elizabeth Lail, Piper Rubio és Matthew Lillard látható.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2023. október 27-én, míg Magyarországon 2023. november 2-án mutatták be a mozikban.[3][4]

Cselekmény[szerkesztés]

Az elhagyatott Freddy Fazbear pizzériában egy éjszakai biztonsági őr megpróbál elmenekülni egy láthatatlan dolog elől, de az elkapja és egy kínzóeszközhöz köti, amely megöli őt.

Mike Schmidt-et, egy bevásárlóközpont biztonsági őrét kirúgják, miután megver egy gyerekrablónak hitt apát. Mike karrier tanácsadója, Steve Raglan állást ajánl neki éjszakai őrként a Freddy Fazbear pizzériájában. Mike vonakodva elfogadja a munkát, miután a gyámhatóság megfenyegeti, elveszik tőle kisebbik testvérét, Abby-t és távoli nagynénje, Jane lesz a gyámja (akinek a gyerek utána járó pénzre fáj a foga).

Az első éjszakán Mike elalszik, és kisöccséről, Garrett-ről álmodik: Garrett elrablásának gyerekként szemtanúja volt. Találkozik öt olyan gyerekkel, akik szemtanúi voltak a bűncselekménynek, de elfutnak, amikor közeledik hozzájuk. A második éjszakán Mike találkozik Vanessa Shelly rendőrnővel, aki elmagyarázza, hogy a pizzéria az 1980-as években zárt be, miután ott öt gyereket meggyilkoltak. A gyanúsítottat és az áldozatok holttestét sosem találták meg.

Jane felbérel egy bajkeverő bandát az étterem megrongálására. Ezzel Mike-t próbálják kirúgatni munkahelyéről, hogy Jane megszerezhesse Abby felügyeletének jogát. A banda betör, miután Mike távozott, de az étterem animatronikus kabalái, Freddy Fazbear, Bonnie, Chica, Foxy és Mr. Cupcake életre kelnek és lemészárolják az egész csapatot. Mivel a banda tagjai közt meghalt Abby bébiszittere, Max is, Mike magával viszi Abby-t is a következő műszakra.

A harmadik éjszakán a kabalák összebarátkoznak Abby-vel. Mike felfedezi, hogy a különös lényeket valójában az eltűnt gyerekek szellemei szállták meg. Az egyik gyerek folyamatosan megemlít Mike-nak egy "sárga nyulat". A negyedik éjszakán Abby véletlenül megsérül, miután segített a kabaláknak egy erődöt építeni székekből és asztalokból. Az ötödik éjszakán Mike ráveszi Janet, vigyázzon ő Abby-re, aminek Abby nem örül. A gyerekek újra megjelennek Mike álmában és azt mondják neki, hogy örökre együtt maradhat Garrett-tel, cserébe Abbyért. Mike először elfogadja az ajánlatot, de amikor meggondolja magát, Foxy megtámadja és a kínzóeszközhöz kötözi, amiből a férfi kiszabadul. Közben a gyerekek vezetőjének lelke egy sárga Freddy jelmezt megszállva megöli Jane-t és visszaviszi Abby-t az étterembe.

Vanessa ellátja Mike sérüléseit és elárulja neki: ő William Afton lánya, azé a sorozatgyilkosé, aki elrabolta és megölte az öt gyereket, köztük Garrett-et is. A testüket az animatronokba rejtette, mert a rendőrség sosem fogja azokat átkutatni, illetve a lelküket így ő uralja. Mike visszasiet az étterembe és megmenti Abby-t. Hirtelen feltűnik Steve Raglan a sárga nyúl jelmezben, akiről kiderül, ő William Afton.

Mivel tudja, az animatronok szeretik a rajzokat, Abby rajzol egy képet arról, ahogyan William megölte a gyerekeket. Ezzel megszabadítja őket a befolyásától, ráébresztve a lelkeket az igazságra. Vanessa megpróbálja megállítani apját, de William leszúrja. Amikor az animatronikok meglátják Abby rajzát, William ellen fordulnak. Mr. Cupcake letép egy darabot William ruhájából, ami beindítja annak belső rugózatát, halálosan megsebesítve őt. Az animatronok elvonszolják Williamet, miközben Mike és Abby kiviszik Vanessát az étteremből, aki később kómába esik és kórházba kerül. Röviddel ezután Mike és Abby kibékülnek és folytatják a normális életüket.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[5] Leírás
Michael "Mike" Schmidt Josh Hutcherson Szatory Dávid Bajba került biztonsági őr, aki a Freddy Fazbear's Pizza Place új biztonsági őre lesz
Wyatt Parker (gyerekként) Vizler Deján
Abby Schmidt Piper Rubio Fehérvári Júlia Mike húga, akit a fiú magával visz az éjszakai műszakba
Vanessa (Afton) Shelly Elizabeth Lail Ágoston Katalin Rendőrnő, William Afton lánya, aki a Freddy Fazbear's-ben történt gyerekeltűnések után nyomoz
Jane néni Mary Stuart Masterson Spilák Klára Mike és Abby elhidegült nagynénje
William Afton / Steve Raglan Matthew Lillard Csőre Gábor A Fazbear Entertaiment társalapítója, Vanessa édesapja. Öt gyermeket gyilkolt meg és holttestüket elhelyezte a Freddy Fazbear étterem kabaláinak testébe.
Maxine Kat Conner Sterling Horgas Ráhel Abby bébiszittere
Jeff David Lind Rada Bálint Bandatag
Hank Christian Strokes Hannus Zoltán
Carl Joseph Poliquin Sinkó Márió
A szőke fiú Grant Feely Kovács András Bátor A szőke fiú, akit Mike lát álmaiban
Dr. Lillian Tadasay Young Nádasi Veronika Orvos
Doug Michael P. Sullivan Csuha Lajos Jane ügyvédje
Garrett Schmidt Lucas Grant Sándor Dávid Mike és Abby kisöccse
Jeremiah Theodus Crane Gémes Antos Biztonsági őr a plázában, Mike legjobb barátja
Pincér MatPat Fáncsik Roland Pincér, aki reggelit kínál a betörő bandának
Taxis CoryxKenshin[6] Konfár Erik Taxisofőr, aki visszaviszi Abbyt és Golden Freddy-t az étterembe
Mike édesanyja Jessica Blackmore Sipos Eszter Anna Mike, Abby és Garrett édesanyja
Mike apja Garrett Hines Rajkai Zoltán Mike, Abby és Garrett édesapja
Biztonsági őr Ryan Reinike Kapácsy Miklós Biztonsági őr, aki a film elején hal meg
Cindy Julia Belanova Csarkó Bettina
Rémült fiú Xander Mateo Endrődy Regő
Kim Bailey Winston Jeney Luca
Gyógyszerész Gralen Bryant Banks Forgács Gábor Gyógyszerész, aki altatókat ad el Mike-nak
Szociális munkás Victoria Patenaude Halász Aranka

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette. Forgalomba hozza: a UIP-Dunafilm.

A film készítése[szerkesztés]

2014 áprilisában a Warner Bros. Pictures bejelentette, hogy megvásárolta a Five Nights at Freddy's videojáték-franchise filmes jogait, és Roy Lee, David Katzenberg és Seth Grahame-Smith lesznek a producerek. Grahame-Smith kijelentette, hogy a franchise alkotójával, Scott Cawthonnal fognak együttműködni, hogy "egy őrült, félelmetes és furcsán imádnivaló filmet készítsenek".[6] 2015 júliusában Gil Kenan leszerződött a film rendezésére, amelyet Tyler Burton Smith-szel közösen írt forgatókönyvből készít.[7]

2017 márciusában Cawthon twitteren jelentette be, hogy a Blumhouse Productions lesz a film új produkciós cége, miután a Warner Bros. Pictures leállította a projektet.[8] 2017 májusában Jason Blum producer azt mondta, hogy izgatott és szorosan együtt dolgozik Cawthonnal a filmen.[9] 2017 júniusában Kenan azt mondta, hogy már nem ő rendezi a filmet.[10]

2018 februárjában bejelentették, hogy Chris Columbus váltja Kenant a rendezői és forgatókönyvírói poszton, emellett Blum és Cawthon mellett ő lesz a film producere is.[11] 2018 augusztusában Cawthon elárulta, hogy elkészült a film forgatókönyvének első vázlata, amelyet a Five Nights at Freddy's regénytrilógia társszerzőjével, Kira Breed-Wrisley-vel írt, és a sorozat első játékának eseményeit fogja tartalmazni.[12] Ugyanebben a hónapban Blum azt írta a Twitteren, hogy a film 2020-as bemutatót céloz meg. Novemberben Cawthon bejelentette, hogy a forgatókönyvet elvetette, annak ellenére, hogy Columbus és Blum kedvelte, mivel "volt egy másik ötlete [a történethez], ami jobban tetszett". Ez hozzájárult a film további késéséhez, amiért Cawthon teljes felelősséget vállalt.[13]

2021 szeptemberében Blum bejelentette, hogy Columbus már nem vesz részt a projektben, de a film még mindig aktív fejlesztés alatt áll. 2022 októberében bejelentették, hogy Emma Tammi lesz Columbus helyettese a rendezői székben, emellett Cawthon és Seth Cuddeback mellett ő írta a forgatókönyvet is.[14]

Forgatás[szerkesztés]

Az első forgatás eredetileg 2021 márciusában kezdődött volna.[15] A forgatókönyvvel kapcsolatos problémák miatt azonban a forgatás késett. 2023. február 1-jén kezdődött a forgatás New Orleansban és 2023. április 3-án fejeződött be.[16]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Blumhouse Drops Official Trailer for 'Five Nights at Freddy's'
  2. Five Nights at Freddy's (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2023. december 4.)
  3. Murphy, J. Kim: 'Five Nights at Freddy's' to Debut Simultaneously in Theaters and on Peacock in October. Variety , 2023. április 5. (Hozzáférés: 2023. április 5.)
  4. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2023. IGN. (Hozzáférés: 2023. július 11.)
  5. Öt éjjel Freddy Pizzázójában (Five Nights at Freddy's) - a magyar hangok. DVDNEWS. (Hozzáférés: 2023. október 27.)
  6. a b Kit, Borys: Video Game 'Five Nights at Freddy's' Getting Movie Treatment (Exclusive). The Hollywood Reporter , 2015. április 7. [2021. november 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 12.)
  7. Fleming, Mike Jr.: Gil Kenan To Direct 'Five Nights At Freddy's' For Warner Bros. Deadline Hollywood , 2015. július 28. [2015. július 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 12.)
  8. Fleming Jr., Mike: Fright Franchise 'Five Nights At Freddy's' Blumhouse-Bound?. Deadline Hollywood , 2017. március 29. (Hozzáférés: 2023. július 12.)
  9. Justimbaste, Kristinova: 'Five Nights at Freddy's' Movie Adaptation Will Work, Says Producer Jason Blum. The Christian Post , 2017. május 26. [2023. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 12.)
  10. Groux, Christopher: Five Nights At Freddy's Movie Former Director Confirms He's Not Involved. Player.One , 2017. június 29. [2023. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 12.)
  11. D'Alessandro, Anthony: Chris Columbus To Write & Direct 'Five Nights At Freddy's' For Blumhouse. Deadline Hollywood , 2018. február 12. [2018. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 12.)
  12. Wilson, Mike: 'Five Nights at Freddy's' Creator Reveals First Draft of Film Script Complete + More. Bloody Disgusting , 2018. augusztus 31. [2020. november 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 12.)
  13. Crecente, Brian: 'Five Night at Freddy's' Movie Script Scrapped, New Script in Works. Variety , 2018. november 12. [2023. február 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 12.)
  14. Kit, Borys: 'Five Nights at Freddy's' Movie Finds Its Director in Emma Tammi. The Hollywood Reporter , 2022. október 5. [2022. december 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 12.)
  15. animdude: Bad news about the FNAF movie. :(. Reddit , 2020. november 20. [2021. január 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 12.)
  16. Productions. Film New Orleans . [2023. június 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. július 12.)

További információk[szerkesztés]