Five Nights at Freddy’s (videójáték-sorozat)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Five Nights at Freddy's
Nem hivatalos Magyar logó
Nem hivatalos Magyar logó
Műfaj Túlélő-horror, szerepjáték, Point-and-Click
Fejlesztő Scott Cawthon
Kiadó Scott Cawthon
Tervező Scott Cawthon
Művész Scott Cawthon
Író Scott Cawthon
Zeneszerző Leon Riskin
Platformok Microsoft Windows, Android, iOS, Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One
Eredeti platform Microsoft Windows
Első játék Five Nights at Freddy’s
(2014. augusztus 8.)
Legutóbbi játék Five Nights at Freddy’s: Security Breach
(2021. december.16.)
Spin-offok FNaF World
Hivatalos weboldal http://www.scottgames.com/ http://fnafworld.com/

A Five Nights at Freddy’s (magyarul: Öt éjszaka Freddyéknél) független fejlesztésű, 11 részes túlélőhorrorvideójáték-sorozat, amely egy fiktív helyszínen, a Freddy Fazbear Pizzeriában játszódik. A játékosnak egy éjjeli biztonsági őr szerepében kell egy irodában túlélnie öt éjszakát éjféltől reggel 6 óráig, miközben a pizzéria állatrobotjai meg akarják ölni őt.

A játékok menete[szerkesztés]

A játékokban öt alap éjszakát kell túlélni (egy éjszaka általában 8 perc, 36 másodpercig tart valós időben, mobil verzión ezt 4 percre csökkentették), minden egyes éjszaka elteltével a robotok agresszívabbak lesznek. A játékos rendelkezésére állnak a biztonsági kamerák (első három játék és ötödik játék utolsó éjszaka) melyekkel az egész épületet és a robotok hollétét lehet megfigyelni, valamint a legtöbb játékban az éjszakák elején a játékos kap egy telefonhívást egy ismeretlen személytől, akitől megtudhat minden fontos információt a robotokkal kapcsolatban (első három játék). A robotok mozgása és támadási módja eltér. Míg egyes robotok egy megszokott útvonalon próbálják megközelíteni a játékost, néhány robot paranormális módon vagy bujkálva is elérhet a játékoshoz. A játékosnak különböző eszközei vannak, amivel megakadályozhatja a támadást (például: zárható ajtók, lámpák, kamerarendszer, sokkolók) ezek jelenléte játékonként eltér. Ha a játékos teljesítette az első 5 éjszakát, akkor lehetőség van további éjszakák lejátszására, és további bónuszok feloldására. A játék közben néha minijátékok is megjelennek, melyek arra szolgálnak hogy háttér információkat szolgáltassanak a történettel kapcsolatban. A Sister Location-ben a többi játéktól eltérően a játékosnak különböző feladatokat kell teljesítenie, hogy a robotok készen álljanak a reggeli előadásaikra, míg a Freddy Fazbear's Pizzeria Simulator-ban a saját éttermünket kell felügyelni éjszaka.

A 3 fő karakter, aki megtámad minket az 1. részben. Balról jobbra: Bonnie a nyúl, Freddy a medve, és Chica a csirke.

Fő játékok hét része[szerkesztés]

Five Nights at Freddy’s (2014)[szerkesztés]

Az első játék 2014. augusztus 8-án jelent meg, ez a játék egy pizzériában (Freddy Fazbear's Pizza) játszódik a '90-es években, ahol öt állatrobot ellen kell túlélni. A játékos egy kicsi irodában ül, ahol nézheti a kamerákat, villanyokat kapcsolgatva ellenőrizheti az ajtók melletti területeket és lezárhatja a két vasajtót ha szükséges. Azonban a kamerák, lámpák és az ajtók áramot fogyasztanak, amiből korlátolt mennyiség áll a játékos rendelkezésére minden éjszaka, így nem lehet bezárva a két vasajtó egész éjszaka. Ha elfogy az áram, akkor a játékos veszít, kivéve, ha elég közel van a reggel 6 órához. Ebben a játékban összesen 7 éjszaka van, öt hivatalos, és két bónusz-éjszaka. Az egyik bónusz éjszakában te magad állíthatod be a nehézségi szintet.

Five Nights at Freddy’s 2 (2014)[szerkesztés]

A második játék 2014. november 10-én jelent meg, ez a játék szintén a Freddy Fazbear's Pizzériában játszódik azonban most 1987 novemberében. Ez a pizzéria nagyobb, és sokkal barátságosabb külsejű, mint az első játékban lévő. Itt már összesen 11 robot ellen kell védekezni. A pizzériában itt van az első játék öt robotja, megváltozott külsővel, roncs állapotban, illetve az első játék négy fő karakterjének az áttervezett, "Toy (magyarul: Játék)" verziói. Itt már korlátlan mennyiségű áram látja el az épületet, azonban a vasajtók helyett egy olyan maszkot kell felvennünk ami úgy nézz ki mint az előző játékból Freddy arca, illetve erre a célra használhatjuk a korlátozott elemlámpánkat. Ebben a játékban összesen 7 éjszaka van, öt hivatalos, és 2 bónusz-éjszaka. Az egyik bónusz éjszakában te magad állíthatod be a nehézségi szintet.

Five Nights at Freddy’s 3 (2015)[szerkesztés]

A harmadik játék 2015. március 2-án jelent meg. Az első két játékkal ellentétben egy horror attrakcióban játszódik (Fazbear's Fright: The Horror Attraction) 2017-ben miután bezárt a Freddy Fazbear's Pizzéria a '90-es évek végén. Itt mindössze csak 1 robot ellen (Springtrap) kell védekezni, azonban itt csak úgy védekezhetünk, hogy hangokkal tudjuk egyik szobából a másikba terelni a robotot. Továbbá lehetőség van lezárni öt szellőző járatot, ha a robot bemászik az egyikbe. Ügyelni kell a fantom robotokra, melyek az első és második játékból vett robot-karakterek ijesztőbb, megkorosodott verziói. Ezek nem ölik meg, hanem csak szabotálják a játékost és a rendszereket, amiket ha elrontanak, mindig újra kell indítani, különben nem használhatjuk a kamerarendszert. Ebben a játékban 5 éjszaka van és egy bónusz.

Five Nights at Freddy’s 4 (2015)[szerkesztés]

A negyedik játék 2015. július 23-án jelent meg. A negyedik játék sokban eltér a többitől, ugyanis itt nincs kamerarendszer, nincs telefonhívás, illetve nem egy pizzériában hanem a '83 harapás áldozatának hálószobájában játszódik 1987-ben. Itt a kamerák helyett egyik ajtótól a másikig, illetve az ágy és a szekrény között kell futnunk a szobán belül, illetve a hátunk mögé tudunk nézni az ágyra. Védekezésül van egy kifogyhatatlan elemlámpánk, illetve két ajtó és egy szekrény amiket csak akkor tarthatunk zárva, ha ott vagyunk. Összesen 7 robot van, ebből 6 jelent ránk veszélyt éjszakánként. Ezek a robotok az első illetve a harmadik játék robot-karakterjeinek szörnyszerű verziói (hatalmas hegyes fogak, hegyes karmok, hiányos kosztüm, izzó szemek). Ebben a játékban leginkább a hallásunkra kell hagyatkozni a többi játékkal ellentétben amikor az egyik ajtónál vagyunk és döntenünk kell, hogy megvilágítsuk a folyosót, vagy becsukjuk az ajtót. Továbbá ellenőrizni kell a szekrényt és az ágyat is. Ebben a játékban összesen 8 éjszaka van, 5 alap és 3 bónusz éjszaka.

Five Nights at Freddy’s: Sister Location (2016)[szerkesztés]

A sorozat következő, ötödik játékát 2016 májusában jelentette be Scott Cawthon. A játék egy vadonatúj helyszínen játszódik vadonatúj szereplőkkel. A játékos egy műszerészt irányít, akinek az a feladata, hogy a karbantartsa a Circus Baby's Pizza World robotjait. A játékosnak minden nap más feladatokat kell megoldania, melyek során a játékos újabb történeti elemeket fedez fel. A játék sok mindenben eltér az eredeti játéktól és kiterjesztett hangszinkront tartalmaz. A játék 2016. október 7-én jelent meg.

Freddy Fazbear's Pizzeria Simulator (2017)[szerkesztés]

Ez a játék 2017. december 4-én jelent meg. A többivel ellentétben itt egy pizzéria menedzsereként játszhatunk. Nappal dekorációkat vehetünk és tervezhetjük a hely kinézetét, míg éjszaka a leselejtezett és kevés pénzért hozzánk került robotoktól kell megvédenünk magunkat. Mivel a készítő ezt a széria utolsó játékának szánta, ezért ebben a játékban sok történeti elemet ismerünk meg, melyek lezárásképp szolgálnak.

Five Nights At Freddy's: Security Breach

A hetedik része a sikeres horrorjátéknak, ez viszont elvileg az utolsó játék. Gregoryként játszunk aki bent ragadt a Freddy Fazbear's Mega Pizzaplex-ben éjszakára. a Glamrock animatronikok és Vanny elleni védekezésben Glamrock Freddy is segít. A játéknak egy, kettő és három csillagos befejezése van.

Spin-off játékok[szerkesztés]

FNaF World[szerkesztés]

A széria többi részével ellentétben, ez nem egy horror játék, hanem egy szerepjáték ahol az előző játékokból ismert szereplőket irányíthatunk. A játék 2016. január 21-én jelent meg.

Ultimate Custom Night (2018)[szerkesztés]

Ebben a játékban mindegyik karakter benne van, aki szerepelt az előző részekben. A többi játékkal ellentétben a játékos személyre szabhatja mely karakterek ellen akar játszani. A teljesített nehézségi szint alapján a játékos pontokat kap, amellyel rövid kisfilmeket oldhat fel. A játék 2018. június 27-én jelent meg.

Five Nights at Freddy's VR: Help Wanted (2019)[szerkesztés]

A sorozathoz terveztek egy VR változatot is, amiben egy szerelőként kell dolgoznunk, és a robotokat kell megjavítanunk. Emellett az előző részekben lévő játékmódókkal is játszhatunk. Ebben a játékban egy új szereplő is megjelenik, Glitchtrap. A játék 2019. május 21-én jelent meg.

Five Nights at Freddy's AR: Special Delivery (2019)[szerkesztés]

A sorozat legújabb alkotásában személyesen küzdünk meg az elszabadult robotokkal, akik már nemcsak a pizzériában, hanem bárhol, akárhol vagyunk, feltűnhetnek, hogy ismét lecsapjanak ránk. Mint minden játékhoz, ehhez is segítségünkre lesz egy tárgy, amivel győzhetünk a játékban, ezúttal egy sokkoló véd meg minket az elvetemült robotok ellen. Ha sikeresen leállítjuk a robotot, streak-pontot szerezhetünk, amivel ajándékokat kaphatunk. Azonban ha elkapnak, akkor újra kell kezdenünk a harcot a robotokkal az elejétől. A játék 2019. november 25-én jelent meg.

Five Nights at Freddy’s: Security Breach (2021.12.16)[szerkesztés]

Ebben a játékban már Freddy a segítőnk lesz. De jött még három fő animatronik (Montgomery Gator, Roxanne Wolf, Glamrock Chica). Rajtuk kívül ott van még Sun/Moon, Music Man, illetve Burntrap, rengeteg staff bot és endoskeletonok. Meg Vanny, aki egyébként egyben az éjjeliőr is.

Egy Gregory nevű gyerek a főszereplő.[forrás?]

2023 július 25-én megjelent a játék DLC-je, a Ruin, amiben egy Cassie nevű kislánnyal barangoljuk be az időközben lepusztult Pizzaplexet Gregory után kutatva.

Fogadtatás[szerkesztés]

Az első játék nagy hírnévre tett szert, mivel egyedinek számított akkor a műfajban. Leginkább a játék mesterséges intelligenciáját és a gazdag háttértörténetét emelték ki. A második játék is hasonló értékéléseket kapott. A harmadik játék viszont már vegyes értékeléseket kapott, mivel sokan panaszkodtak hogy a játékból hiányoznak az eredeti elemek és már kevésbé ijesztő. A negyedik játék is vegyes értékeléseket kapott, sokan hiányolták hogy több olyan elem is hiányzik, amelyek az eredeti játékban jelen voltak. Az ötödik játék pozitív fogadtatást kapott, a kritikusok elsősorban az átalakított játékélményt, és a hangszinkront emelték ki. A játékszéria pár nap leforgása alatt világhírűvé nőtt. A játék homályos történetét még ma is sokan próbálják megfejteni. Sok YouTube videókészítő használta a játékot a nézettség megnövelésére, valamint sok új csatornának segített meghozni a sikert. Külföldön különböző youtuberek miatt lett ismert, és később Magyarországon is. A játéknak már saját plüssfigura sorozata van, valamint több könyv is megjelent, melyek a történet megfejtésében segítenek a játékosoknak.

Adaptációk[szerkesztés]

A játékhoz több könyv is megjelent. Az első könyvet a Five Nights at Freddy’s: The Silver Eyes-t a játék készítője Scott Cawthon és Kira-Breed Wresley írta. A könyv 2015. december 17-én jelent meg. A második könyv, a Five Nights at Freddy's: The Twisted Ones, ami 2017, június 27-én jelent meg, szintén Scott Cawthon és Kira-Breed Wresley munkája. A harmadik, és egyben befejező rész, a Five Nights at Freddy's: The Fourth Closet, ami 2018. Június 26-án jelent meg. Ezen felül 2020.-2021. ben pedig megjelent az Into the pit című regény.

A két regényen kivűl 2017-ben megjelent egy "útikalauz", ami a The Freddy Files nevet viseli, ami a karakterek, játékmechanikák és rajongói teóriák leírását tartalmazza. A második ehhez hasonló könyv a szintén 2017-ben megjelent Survival Logbook.

A játékhoz filmadaptáció is tervben van, melyet Chris Columbus és a videójáték készítője Scott Cawthon rendezi, Columbus ezen felül írója és producere lesz a filmnek.

Bővebb információk[szerkesztés]

A játékról és a fontos tudnivalókról bővebben itt olvashatsz angolul.

További információk[szerkesztés]