Five Nights at Freddy’s

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Five Nights at Freddy’s
Fejlesztő Scott Cawthon
Kiadó Scott Cawthon
Tervező Scott Cawthon
Sorozat Five Nights at Freddy's
Motor Clickteam Fusion 2.5
Platformok Microsoft Windows, Android, iOS, Nintendo Switch Playstation 4 Xbox One
Kiadási dátum 2014. augusztus 8.
Műfaj Horror
Játékmódok Egyjátékos
Korhatár

PEGI: 12+

ESRB: T
USK-besorolás USK 12
Adathordozó Digitális terjesztés
A Five Nights at Freddy’s weboldala
SablonWikidataSegítség

A Five Nights at Freddy’s független fejlesztésű horrorjáték, melynek tervezője és készítője Scott Cawthon. A játék egy Freddy Fazbear’s Pizzeria nevű étteremben játszódik az 1970-es évektől a 2040-es évekig, ahol a játékos a biztonsági őr. A játék célja, hogy a játékos túlélje reggel 6 óráig, mikor is a robotok visszatérnek a helyükre és az őr szolgálati ideje véget ér. Ez idő alatt 5 animatronic támadja a játékost, abban a hitben, hogy ő Purple Guy (William Afton). A robotokat megszálló gyermek lelkek célja bosszút állni a gyilkosukon, és végezni vele.

A történet[szerkesztés]

A játék sorrendje, nem egyenlő a kiadás sorrendjével, pedig sokan azt gondolják. Az igazi sorrend: Five Nights at Freddy's 4, Five Nights at Freddy's Sister Location, Five Nights at Freddy's 2, Five Nights at Freddy's 1, Five Nights at Freddy's 3, Freddy's Pizzeria Simulator, Ultimate Custom Night.

A két főszereplő Henry Emily és William Afton, William-nek három, Henry-nek egy gyereke van. William gyerekei: Micheal Afton, Elizabeth Afton, harmadik gyereke neve nincs megerősítve de lehetséges, hogy Evan Afton.

A történet a Fredbear's Family Diner-ben kezdődik, valamikor 1983 előtt [1]. Az étteremben kettő animatronic volt: Fredbear, és Spring Bonnie. Az őrökön és a két tulajdonoson kívül még pár ember tartózkodott az étteremben, ahol gyermekek szaladgáltak, kivéve egyet, Evan-t. Csak ült és nézte a robotokat. Bátyja, és a három barátja kitalálták, hogy bele dugják fredbear szájába azzal az indokkal, hogy nagy puszit ad. A robot szája összecsukódott, összeroppantva a koponyáját. Az apját, William-t nagyon megviselte fia halála. Az étterem nem sokkal a baleset után bezárt, de nem sokkal később, egy új étterem nyílt: Circus Baby's Pizza World. A robotokat maga William tervezte és építette azért, hogy gyerekeket öljön velük. Az étteremben 4 robot volt: Circus Baby, Ballora, Funtime Foxy, és Funtime Freddy. Az éttermet egy nappal a nyitás után [2] bezárják, ahogy Circus Baby meséli a harmadik éjszaka során miután elkapja Elizabeth Afton-t (feltehetően ezt akarták eltusolni azzal, hogy egy gázszivárgásra fogták a hirtelen bezárását az éttermnek [3]).

A Fnaf Sister Location játék egy földalatti raktárban játszódik ahova a Circus Baby's Pizza World bezárása után vitték a robotokat.

William mindig mondta Elizabethnek, hogy ne menjen Baby közelébe. Elizabeth viszont egyszer odament, hogy fagyit kérjen tőle, de mivel egyedül volt a szobában Baby hirtelen elkapta és behúzta magába egy karral, amely összeroppantotta. Afton a testeit a meggyilkolt gyerekeknek a robotokba rakta, akiknek a lelkei ki akarnak jutni. A 4. Éjszakán Ballorát beviszik a Scooping Roomba, majd az összes robotnak (kivéve Baby) kiveszik a belső csontvázát. Az 5. Éjszakán Baby megépíti Ennardot ( akinek a neve a Belsőség [Innard] szóból ered) a saját csontvázából (endoskeleton) és az összes többi robot részeivel, hogy el tudjanak menekülni a földalatti raktárból. Az éjjeliőr akivel vagyunk, Michael Afton, bevezetik a Scooping Roomba, és ott kikaparták a belsőségeit. Ennard belemászik, de mivel a scooping során Michael testébe jutott remnant (emberi lelkek össze olvasztva fémmel) ezért a belső szervei nélkül is képes tovább élni. Csak elkezd lilává válni és rohadni.

Szintén építenek egy éttermet, ahová a robotokat berakják a raktárba. Ez lesz a Fnaf 2 étterem. Itt vannak a Toy animatronicok, továbbfejlesztettek mint a korábbiak (most már a Withered animatronicok). Ezek egy bűnöző adatbázishoz vannak hozzákötve, hogy felismerjenek minden bűnözőt, aki belép az étterembe (főképpen William Afton ellen volt ez a mechanizmus beléjük építve). Fnaf 2 után, mivel nem sikerült elkapniuk William-t, megszabadultak a robotoktól.

A Withered robotokat William adta oda még Henrynek régen, mivel ő épített robotokat. Az új étteremhez a Withered robotokat használják fel, felújítva. A bennük lévő lelkeknek sikerül a gyilkosukat a raktárba kergetniük, de ott van Spring Bonnie, egy springlock ruha, amit William felvesz, de a lakatok a helyükre pattannak, és William beleragad a ruhába, de nem hal meg. A lelkek nem szabadulnak fel, mivel nem úgy ölték meg a gyilkosukat, ahogy akarták.

Egy csoport ember megtalálja William testét, és fel akarják használni a Fazbear Frights nevű horror attrakcióhoz. Bekerül az épületbe és 32 év múlva felébred a Spring Bonnie jelmezben, Springtrap néven. A robotok Phantom-robotokként vannak a Fnaf 3-as épületben, és nem ismerik fel gyilkosukat, ezért segítenek neki. Itt felmerül egy kérdés: ki az éjjeliőr Fnaf 3-ban? Michael az éjjeli őr. Az étterem leég, hivatalosan egy elektromos tűz miatt [4]. A tűz után Springtrap-t találják meg, és Fredbear lila sapkáját. Sprintrap túlélte a tüzet a phantomok meg elégtek.

Aztán miután Michael kihányta Ennardot, Ennard talált egy pár animatronic-ból részeket. Azokkal jött létre Molten Freddy [5]. Lefty, egy fekete Freddy változat, aki egy céllal lett építve, hogy elkapja a Puppet-t, megjelenik Fnaf 6-ban. Itt jelennek meg a Rockstar robotok mint az eredeti robotok új verziói. Az egész Fnaf 6 étterem egy terv volt arra, hogy az összes robot egy helyen legyen amikor leégetik az éttermet, hogy az összes lelket felszabadítsák. Lefty sikeresen elkapta a Puppet-t, amiben Charlotte lelke volt. Amikor Henry leégette az éttermet minden robot benn égett, egy maradt életben, Springtrap.

Nem tiszta, hogy hogyan, de ez után William a saját poklára kerül ahol az összes robot rémisztgeti. Egy lélek húzogatja a szálakat, akit csak a "The one you should not have killed" néven emlegetnek (neve annyit jelent, hogy "Akit nem kellett volna megölnöd") [6], lehetséges, hogy ő a Golden Freddy-ben lévő lélek.

A játék[szerkesztés]

A játékos egy irodában ül, és éjféltől 6 óráig kell életben maradnia (ez körülbelül 7 perc és 16 másodperc valós időben; 4 perc és 30 másodperc a mobiltelefonos és tabletes kiadásban). A játék folyamán egy medve- (Freddy Fazbear), egy nyúl- (Bonnie), egy csirke- (Chica) és egy róka (Foxy) ellen kell túlélnie. (Az ötödik robot, Golden Freddy, egy ritka Easter egg). Ezt úgy tudja megtenni, hogy biztonsági kamerákon át figyeli a robotokat, a villanyokat kapcsolgatva ellenőrizi az ajtók melletti területeket, és lezárja a két vasajtót, ha szükséges. Azonban a kamerák, lámpák és ajtók áramot fogyasztanak, amiből korlátolt mennyiség áll a játékos rendelkezésére, így az ajtók nem lehetnek egész éjszaka bezárva. Ha elfogy az áram, a játékos veszít, kivéve, ha elég közel van a reggel 6 órához. A játékban összesen 7 éjszaka van, öt hivatalos, és két bónusz-éjszaka.

Az ötödik éjszaka végigjátszása után elérhetővé válik egy nehezebb, a hatodik, illetve ezután egy testre szabható éjszaka, melyben a játékos maga állíthatja be a nehézségi szintet robotonként (1-20). Ha a számsorrendet 1 9 8 7-re állítjuk, megtámad Golden Freddy.

Minden játékba új vagy más animatronikok kerülnek és minden játék új dolgokat add hozzá az előző játékhoz vagy vesz el.

A játék főszereplői[szerkesztés]

 • Freddy Fazbear: a pizzéria kabalája és a robotok vezetője. Ő egy nagy medve, mikrofonnal a kezében. Mind a hat játékban szerepel valamilyen formában. Ha van áramod, jobbról támad, ha elfogyott az áramod, akkor balról támad.
 • Bonnie, a nyúl: a pizzéria bandájának gitárosa, kék-szürke, a 2. részben pedig lila-kék színű, nevével ellentétben nem lány. Mindig balról támad.
 • Chica, a csirke: az étterem pincére. Van egy kabala-muffinja, ami az első játék irodájában megtalálható. Sárga színű. Mindig jobbról támad.
 • Foxy, a kalózróka: neki külön színpada van, a Kalóz-öböl. Ő az egyetlen robot, akit mozogni látunk a kamerákon. Piros színű. Mindig balról támad.
 • Golden Freddy: Az étterem régi főkabalája, egy ritkán megjelenő easter egg. Akkor jön elő, amikor látunk egy posztert az arcáról. Úgy tudjuk kivédeni, ha belenézünk a kamerába.
 • William Afton: a gyerekek gyilkosa.
 • Phone Guy: Telefonon keresztül magyarázza el nekünk, hogy mire számíthatunk és, hogy mit kell tennünk, hogy túléljük a robotok támadását. Az egyetlen karakter az első három játékban, aki beszél. Maga a játék készítője, Scott Cawthon a szinkronhangja.
 • Purple Guy: William Afton. Az újságokban megjelent az a cikk, hogy meghalt 5 gyerek. Nos ez az ő műve.
 • Elizabeth Afton//Circus Baby: Sister Location-ban találhatjuk meg. Michael lánytestvére.
 • Ennard: A Funtime robotokból összerakott robot aki a scooping room-ban kikaparta Michael belsőségeit.
 • Springtrap: Más néven William Afton (a történetben olvasható).

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Fredbear's Family Diner (angol nyelven). Five Nights at Freddy's Wiki. (Hozzáférés: 2022. július 22.)
 2. Circus Baby/Audio (angol nyelven). Five Nights at Freddy's Wiki. (Hozzáférés: 2022. július 22.)
 3. Minor Incidents (angol nyelven). Five Nights at Freddy's Wiki. (Hozzáférés: 2022. július 23.)
 4. Fazbear's Fright: The Horror Attraction (angol nyelven). Five Nights at Freddy's Wiki. (Hozzáférés: 2022. július 23.)
 5. Molten Freddy (angol nyelven). Five Nights at Freddy's Wiki. (Hozzáférés: 2022. július 23.)
 6. The One You Shouldn`t Have Killed (angol nyelven). Character Profile Wikia. (Hozzáférés: 2022. július 23.)