Five Nights at Freddy’s

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Five Nights at Freddy’s
Fejlesztő Scott Cawthon
Kiadó Scott Cawthon
Tervező Scott Cawthon
Sorozat Five Nights at Freddy's
Platformok Microsoft Windows, Android, iOS
Kiadási dátum 2014. augusztus 8.
Műfaj Túlélő jump scare (nem horror)
Játékmódok Egyjátékos
Adathordozó Digitális terjesztés
A Five Nights at Freddy’s weboldala

A Five Nights at Freddy’s egy indie jump scare ("horror") melynek a tervezője és készítője Scott Cawthon. A játék egy "Freddy Fazbear's Pizza" nevű pizzériában játszódik a '90-es években, ahol a játékos egy biztonsági őr. A játék célja, hogy a játékos megvédje magát az öt állatrobottól, amelyek meg akarják ölni (beletenni egy robotba (Golden Freddy).

A történet[szerkesztés]

A főszereplő, akit – mint később kiderül – Mike Schmidtnek hívnak, új állást kap, méghozzá a "Freddy Fazbear's Pizza" nevű pizzériában, mint éjjeliőr. Az őt megelőző éjjeliőr telefonon keresztül elmeséli, hogy a pizzéria állatrobotjai (Freddy, Bonnie, Chica és Foxy) éjszaka életre kelnek, illetve elmondja a "Bite of '87" (A '87-es harapás) legendáját, ami szerint egy alkalommal Golden Freddy/Fredbear (Golden Freddynek azért van kinyitva a szája) kiharapta egy kisgyerek frontális lebenyét. Emellett még figyelmeztet, hogy ha a játékos találkozik az egyik robottal, az azt hiszi, hogy a játékos egy állatjelmez nélküli robot, ezért megpróbálja belepasszírozni egy tartalék Freddy Fazbear jelmezbe.

A játék[szerkesztés]

A játékos egy irodában ül, és éjféltől 6 óráig kell életben maradnia (ez körülbelül 7 perc és 16 másodperc valós időben; 4 perc és 30 másodperc a mobiltelefonos és tabletes kiadásban) anélkül, hogy meghalna. A játék folyamán egy medve- (Freddy Fazbear), egy nyúl- (Bonnie the Bunny), egy csirke- (Chica the Chicken) és egy rókarobot (Foxy the Pirate Fox) ellen kell túlélnie. (Az ötödik robot, Golden Freddy, egy ritka Easter egg). Ezt úgy tudja megtenni, hogy biztonsági kamerákon át figyeli a robotokat, a villanyokat kapcsolgatva ellenőrizi az ajtók melletti területeket, és lezárja a két vasajtót, ha szükség tartja. Azonban a kamerák, lámpák és ajtók áramot fogyasztanak, amiből korlátolt mennyiség áll a játékos rendelkezésére, így az ajtók nem lehetnek egész éjszaka bezárva. Ha elfogy az áram, a játékos veszít, kivéve, ha elég közel van a reggel 6 órához. A játékban összesen 7 éjszaka van, öt hivatalos, és két bónusz-éjszaka.

Az ötödik éjszaka végigjátszása után elérhetővé válik egy nehezebb, a hatodik, illetve ezután egy testre szabható éjszaka, melyben a játékos maga állíthatja be a nehézségi szintet robotonként (1-20).

A játék szereplői[szerkesztés]

  • Freddy Fazbear: a pizzéria kabalája és a robotok vezetője. Ő egy nagy medve, mikrofonnal a kezében. Mind a hat játékban szerepel valamilyen formában.
  • Bonnie, a nyúl: a pizzéria bandájának gitárosa, nevével ellentétben nem lány.
  • Chica, a csirke: az étterem pincére. Van egy kabala-muffinja, ami az első játék irodájában megtalálható.
  • Foxy, a kalózróka: neki külön színpadja van, a Kalóz-öböl. Ő az egyetlen robot, akit mozogni látunk a kamerákon.
  • Golden Freddy: Freddy roskadt, aranyszínű változata, egy ritkán megjelenő easter egg. A kamera fel-le vételével lehet kivédeni.
  • Mike Schmidt: a játékos karaktere, egy éjjeliőr.
  • Phone Guy: előttünk dolgozott az étteremben. A negyedik éjszakán megtudjuk, hogy a robotok megölték őt.
  • Purple Guy: az újságokban megjelent az a cikk, hogy meghalt 5 gyerek. Nos ez az ő műve...

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Five Nights at Freddy's című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.