Ördögnyelv-fügekaktusz

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Infobox info icon.svg
Ördögnyelv-fügekaktusz
Opuntia humifusa (habitus).jpg
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Szegfűvirágúak (Caryophyllales)
Család: Kaktuszfélék (Cactaceae)
Nemzetség: Opuntia
Faj: O. humifusa
Tudományos név
Opuntia humifusa
Raf., 1830
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Ördögnyelv-fügekaktusz témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Ördögnyelv-fügekaktusz témájú médiaállományokat és Ördögnyelv-fügekaktusz témájú kategóriát.

Az ördögnyelv-fügekaktusz (Opuntia humifusa vagy Opuntia rafinesqui, más néven: kerekszárú fügekaktusz) a legelterjedtebb szárazföldi kaktuszfaj. Eredetileg Észak-Amerikában honos, de ma már más földrészeken is megtalálható. Hidegkedvelő faj, az egyetlen olyan, amely Európa keményebb telű országaiban is áttelel.

Leírása[szerkesztés]

Alacsony, elfekve nő; 7–12 cm-es szártagjai hengeresek vagy tojásdad alakúak, sötétzöldek. 1,5–2,5 cm hosszú tövisei (areolánként 2–4) gyakorta lehullanak, horgasszőrei pirosasbarnák. Virágai 5–8 cm-esek, élénksárgák, a közepük gyakran pirosas. 3–5 cm-es termései pirosak. A lehullott termésekből seregestül kelnek ki a kis, vékony, hengeres, tövises magoncok, amelyek csak később laposodnak el és fekszenek a földre.

Elterjedése[szerkesztés]

Ördögnyelv-fügekaktuszok a londoni Királyi Botanikus Kertekben.

Az USA délkeleti területein, az Appalache-hegységtől nyugatra Missouri és Arkansas államok nyugati határáig honos fügekaktuszfaj. Különösen gyakori a Missouri és mellékfolyóinak völgyeiben a Nagy-tavak tájékától a Mexikói-öbölig, de előfordul még a mexikói Tamaulipas államban is.[1] Északon, így Wisconsinban üde, zöld rétek és erdők határán él olyan helyeken, ahol az évi középhőmérséklet mindössze 7-8 °C, a csapadék pedig 700–800 mm; itt csak júliusban virágzik. Az Appalache-hegység keleti oldalán az Atlanti-óceán partjáig a hozzá rendkívül hasonló henye fügekaktusz (Opuntia compressa) váltja föl. Ezeket időnként egy, időnként két fajnak tekintik. Az Opuntia compressa hajtásai sárgászöldek, egy-egy areolájában legfeljebb két tövis nő, és fiatal hajtásaira a levelek rásimulnak.

Az ördögnyelv-fügekaktusz a Kárpát-medence számos területén a szabadban is áttelel. Sziklás európai tájakon, például Dél-Tirolban el is vadul; termései beérnek.

Ördögnyelv-fügekaktuszok közelről a Kewban.

Források[szerkesztés]

  1. Dokumentum az Opuntia-fajokról (spanyol nyelven) (DOC). (Hozzáférés: 2013. október 28.)