Vita:Ördögnyelv-fügekaktusz

Az oldal más nyelven nem érhető el.
Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt DenesFeri 5 évvel ezelőtt a(z) A henye fügekaktusz tartalma témában
Ez a szócikk témája miatt a Növények műhelye érdeklődési körébe tartozik.
Bátran kapcsolódj be a szerkesztésébe!
Besorolatlan Ezt a szócikket még nem sorolták be a kidolgozottsági skálán.
Nem értékelt Ezt a szócikket még nem értékelték a műhely fontossági skáláján.
Értékelő szerkesztő: ismeretlen
Növénytani szócikkek Wikipédia:Cikkértékelési műhely/Index

A henye fügekaktusz tartalma[szerkesztés]

„A henye (vagy virginiai) fügekaktusz (Opuntia compressa (Sal.) Macbr., avagy Opuntia humifusa Raf.) Floridától Massachusetts államig az atlanti síkságon és a tengerpartokon vadon tenyésző fügekaktusz faj. Alacsony, elfekvő telepei csak 10–15 cm-re emelkednek a föld színe fölé. Töviseket ritkán fejleszt; horgasszőrei zöldesek.

Hajtásai kerekdedek, világos sárgászöldek, a fiatal hajtásra a levelek rásimulnak. A legismertebb télálló kaktuszok közé tartozik; (tévesen) O. vulgaris néven terjedt el Európában.

Virágainak átmérője kb. 5 cm; a virág sárga. Termései ősszel érnek, 3,5–5 cm-esek, oválisak, barnás lazacpirosra színeződnek. Savanykás húsa ehető.

Az Alleghany-hegység másik oldalán élő, hozzá rendkívül hasonló Opuntia humifusával időnként közös, időnként külön fajnak tekintik. Utóbbi hajtásai sötétzöldek, areoláiból kettőnél több tövis is nőhet, és levelei merőlegesen elállók.

Télálló faj.”

A henye fügekaktusz azonos az ördögnyelv-fügekaktusszal. Az előbbi átirányítása lett az utóbbinak, de hogy ne vesszen semmi adat a henye fügekaktusz tartalmát áttettem erre a vitalapra; legalábbis amíg valaki össze dolgozza a kettőt. DenesFeri vita 2018. október 17., 16:54 (CEST)Válasz