Óriáskerék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
London Eye
Tianjin Eye

Az óriáskerék egy szórakoztatási célt szolgáló műszaki építmény, mely függőleges irányban körbeforgó kabinokat, gondolákat tartalmaz. Az újabb építésű extrém változatokat leszámítva két fő fajtája van.

A kisebb, általában 10-15 méternél nem magasabb kerekeket teljesen feltöltik utasokkal, majd néhány percen keresztül viszonylag nagyobb tempóval forognak. Ezeknél többnyire kifejezetten érezni a felvonókban is tapasztalt emelkedést illetve süllyedést, érzékeny személyeknél egyensúlyzavart, vagy émelygést válthatnak ki.

A másik fő típus a jóval nagyobb méretű, lassan, de folyamatosan pörgő kerék. Ezeknél az utasok menet közben szállnak be, egyetlen kört tesznek meg, a menetidő akár fél óra is lehet. Noha az egyensúlyérzetre semmi behatással nincsenek, a nagy magasság, valamint a bezártság miatt sokan nem képesek elviselni a rajtuk való utazást.

Az óriáskerekek előzményei már a középkorban is felbukkannak. Az első mai értelemben vett óriáskereket Ifj. George Washington Gale Ferris tervezte és építette meg az 1893-ban rendezett chicagói Világkiállításra (World's Columbian Exposition vagy más néven The Chicago's World Fair). Az óriáskerék kifejezést ezután kezdték használni minden hasonló építményre.

Méretük és látszólag könnyed felépítésük ellenére igen stabil szerkezetek. Gyenge pontjuk a gondolák és kabinok felfüggesztése. Ebből adódó baleset volt 1962-ben a Budapesti Vidám Parkban, valamint 2013 augusztusában Argentínában. A másik problémát az áramkimaradásból adódó elakadás jelentheti, ilyen esetben az utasok lejuttatása problémát okozhat. A kisebb méretű, gyorsabban forgó kerekeket általában a tengelyen keresztül hajtják, lánc- vagy fogaskerékáttéten keresztül. A nagy méretű, lassú forgású kerekek hajtására megfelelő a peremhajtás is. Ilyen esetben a peremen végigfutó fogakhoz csatlakozik a hajtómotor.

Előzmény[szerkesztés]

17. századi török óriáskerék (felnőtteknek)

Pietro Della Valle, egy római utazó, aki leveleket küldött Konstantinápolyból, Perzsiából és Indiából, egy konstantinápolyi Ramadán fesztiválon vett részt 1615-ben. Levelében leírja a tűzijátékot, a fényeket és nagyszerű hintákat, majd az óriáskerékről írt:

El voltam ragadtatva attól, ahogy azzal a sebességgel egyszer csak fent majd lent találtam magam. De a kerék olyan gyorsan forgott körbe, hogy egy görög, aki a közelemben ült, nem bírta tovább és kiabált, hogy „Soni! Soni!” (Elég! Elég!)

A Peter Mundy utazásai (1608-1667) leír és illusztrál „számos különböző típusú körhintát, melyeket a közönség kipróbálhatott az ünnepségeken Biramban”. A „kevésbé veszélyes és kellemetlen”, gyermekek számára készült változatok mellett volt egy olyan is, amelyiken az utazók rövid köröket tettek meg, időnként ülve, időnként lelógva.

Az első modern óriáskerék[szerkesztés]

Ferris Wheel, az első óriáskerék

Az első, mai értelemben vett óriáskereket (Ferris Wheel vagy Chicago Wheel) 1893. június 21-én nyitották meg a nagyközönség előtt a chicagói Világkiállításon.[1][2][3] Az építmény a 324 méter magas Eiffel-torony riválisaként a rendezvény legnagyobb attrakciója volt 80,4 méteres magasságával.

Tervezője és építője Ifj. George Washington Gale Ferris, a Rensselaer Polytechnic Institute végzőse. Karrierjét a vasútiparban kezdte, ő alapította Pittsburghben a G.W.G. Ferris & Co. társaságot, mely vasúti sínek és hidak építéséhez tesztelt és ellenőrzött fém anyagokat.

A kerék egy 71 tonnás, 45,5 láb hosszúságú tengelyen forgott, amely abban az időben a világ legnagyobb üreges kovácsoltvas csőtengelye volt és amelyet a pittsburghi Bethlehem Iron Company készített. A kerék több mint 40 ezer kilogrammos volt, melyből a két 4,8 méteres átmérőjű öntöttvas támasztórúd volt 24 ezer kg.[2]

Harminchat kabinjában 40-40 szék volt, kabinonként több mint hatvan embert fogadott magába, így összesen akár 2160 utasa lehetett egyszerre.[1] A kerék húsz perc alatt tett meg egy kört és két fordulatot tett egy menet alatt. Eközben egy szakaszán hatszor megállt, amikor az utasok ki- és beszállhattak, majd egy kilencperces megállás nélküli szakasz következett. A belépőjegy ötven cent volt.

A rendezvény októberi befejeződése után az óriáskereket 1894 áprilisában bezárták, szétszerelték és a következő évig raktárban feküdt. Akkor ismét felépítették a Lincoln Park közelében egy exkluzív negyed mellett. Emiatt egy helyi lakos, William D. Boyce fellépett a helyi bíróságon a kerék tulajdonosaival szemben, ám sikertelenül követelte annak lebontását. Ezután 1903-ig működött a kerék azon a helyen, majd lebontották és vonattal St. Louisba szállították az 1904-es Világkiállításra. Végül 1906. május 11-én robbantásos technikával végleg lebontották.[4]

Wiener Riesenrad (Bécs)

Későbbi változatok[szerkesztés]

A bécsi Wiener Riesenrad egy 19. századból fennmaradt óriáskerék, mely még ma is működik. A Práterben 1897-ben felállított kerék 64,75 méter magas volt.[5] Miután 1920-ban lebontották a száz méter magas párizsi Grande Roue de Paris óriáskereket,[1] a bécsi kerék lett a világ legmagasabb létező óriáskereke. 1944-ben leégett, majd a következő évben újjáépítették[6] és ismét a legmagasabb óriáskerék maradt egészen az 1985-ös Japánban megrendezett Világkiállításig, amire felépítették a 85 méter magas Technocosmos nevű óriáskereket.[7]

Magyarországi óriáskerekek[szerkesztés]

A Budapesti Vidám Park régi óriáskereke
Sziget Eye (Budapest) 2014

Állandó óráskerék üzemelt a népligeti vurstliban, ez később át lett telepítve a Budapesti Vidám Parkba, a Barlangvasúttal szemben állt. Az 1960-as évek végén lebontották. Utóda az 1974-ben létesített Panorámakerék, amelyet 2014-ben bontottak le. Kis méretű, négy gondolás óriáskerék üzemelt a Vidám Park mellett Kisvidámparkban, ez az 1970-es évek során még működött. 2013 után 2014-ben is kitelepült az Erzsébet térre Európa legnagyobb (65 méter magas) telepíthető óriáskereke, a Sziget Eye.

A világ legmagasabb óriáskerekei[szerkesztés]

Cosmo Clock 21 (Jokohama)
Daikanransa (Odaiba)
Singapore Flyer (Szingapúr)

Kilátók[szerkesztés]

A kilátó az óriáskerék egy alternatív elnevezése.[23] 1892-ben, mikor a Ferris Wheel Company céget megalapították, a társaság céljaként a következőt jelölték meg: [felépítése és működtetése] „...Ferris kerekeinek és más típusoknak megfigyelés vagy szórakozás céljára”.[1] Néhány nagyobb óriáskereket kilátóként reklámoznak, a két elnevezés közti választás alapvetően a működtető döntésétől függ. Azok a kerekek, melyek működtetője elutasítja az óriáskerék elnevezést, a legtöbb hasonlóságot mutatják az eredeti chicagói Ferris-féle kerékkel, főként abban, hogy valamely város vagy esemény jelképeként készültek.

A Singapore Flyer[24] és London Eye[25] kerekekre egyértelműen kilátóként hivatkoznak működtetőik. A The Southern Star működtetői szerint a „déli félteke egyetlen kilátója”,[26] de a média óriáskerékként emlegeti. A Star of Nanchangra pedig inkább hivatkoznak óriáskerékként és csak kevésbé jellemzően kilátóként.

A budapesti Vidámparkban működött óriáskerék, hivatalos nevén panorámakerék 31 méter magas volt, a Városliget látképét mutatta utasainak. 2013 végén, a Park bezárása után lebontották.[27]

Dupla és tripla változatok[szerkesztés]

A Sky Whirl tripla óriáskerék

A tripla óriáskereket leginkább egy fához lehetne hasonlítani. Egy központi állványzathoz kapcsolódva három karon forgó kerék működött.[28] A hagyományos óriáskerekek esetében viszonylag lassú folyamat volt az utasok cserélődése, a Sky Whirlnél azonban a le- és felszállás idejére az egyik kerék lent forgott a beszállóhelynél, ezalatt másik két kar kereke tovább forgott kb. 33 méter magasságban.[29] A Sky Whirl volt a világ első tripla óriáskereke. A Marriott részére készítette el az Intamin AG nevű hullámvasút építő társaság és a Marriott mindkét vidámparkjában meg is kezdte működtetését 1976-ban.[30] Jelenleg már egyik tripla óriáskerék sincs működésben. A Santa Clara-i Sky Whirl 1997. szeptember 1-jén, a gurnee-i tripla kerék 2000-ben tette meg utolsó útját.[29][31] Dupla óriáskerekek az ohiói Zodiac és a pennsylvaniai Giant Wheel.

Excentrikus óriáskerekek[szerkesztés]

Az excentrikus óriáskerekek abban különböznek a hagyományos óriáskerekektől, hogy a gondolák nem közvetlenül a kerék vázára vannak rögzítve, hanem a külső váz és kerék középpontja között csúsznak a kerék forgásának megfelelően. Ilyen óriáskerék például a Coney Island-en található Wonder Wheel.

Extrém változatok[szerkesztés]

Drive-in óriáskerék

2000-ben John Körmeling tervezett és alakított át egy normális óriáskereket olyanná, melyre autóval együtt lehet felszállni. Ezt a Panorama 2000 elnevezésű művészeti project keretében hozta létre Utrechtben. A 33 méter magas óriáskeréken négy autó és utasai utazhatnak egyszerre.[32][33]

Óriáskerekek Magyarországon[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • Anderson, Norman D.. Ferris wheels: an illustrated history (angol nyelven). Popular Press (1992. április 25.). ISBN 9780879725327 

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e Anderson, Norman D.. Ferris wheels: an illustrated history (angol nyelven). Popular Press (1992. április 25.). ISBN 9780879725327 
  2. a b 'Chicago's Great Ferris Wheel' (angol nyelven). hydeparkhistory.org, 2000 [2013. január 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  3. 'The Kensington Canal, railways and related developments' (angol nyelven). British History Online. [2014. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  4. 'George Ferris' (angol nyelven). pabook.libraries.psu.edu. [2014. július 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  5. 'Wiener Riesenrad' (angol nyelven). wienerriesenrad.com. [2010. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  6. 'Wiener Riesenrad - History' (angol nyelven). wienerriesenrad.com. [2010. március 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  7. 'Reinventing the wheel' (angol nyelven). tes.co.uk, 2000. január 28. [2011. június 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  8. 'Great Wheel, Earls Court' (angol nyelven). englishheritageprints.com. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  9. 'The Great Wheel, Earl's Court Exhibition Ground' (angol nyelven). photolondon.org.uk. [2007. augusztus 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  10. 'The Ferris Wheel's London Rival' (angol nyelven). The New York Times, 1895. június 21. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  11. 'The Great Wheel, London' (angol nyelven). skyscrapernews.com. [2016. március 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  12. 'Senyo Kogyo Co, Ltd. - company profile' (angol nyelven). senyo.co.jp. [2012. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  13. 'Cosmo Clock 21 - Details' (japán nyelven). senyo.co.jp. [2013. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  14. 'Palette Town Daikanransha website data page' (japán nyelven). daikanransha.com. [2015. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  15. 'Interesting Facts' (angol nyelven). londoneye.com. [2011. július 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  16. 'London Eye' (magyar nyelven). londonkalauz.hu. [2008. június 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  17. 'History' (angol nyelven). londoneye.com. [2010. április 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  18. 'Shanghai scraps world's tallest Ferris wheel plan' (angol nyelven). reuters.com. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  19. '9 Great Reasons to Visit' (angol nyelven). singaporeflyer.com. [2009. augusztus 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  20. A vital Linq for Las Vegas. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 1.)
  21. Colorado’s Leitner-Poma to build cabins for huge observation wheel in Las Vegas. Denveer Post, 2011. november 15.
  22. 404. Channel NewsAsia . [2008. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. május 9.)
  23. 'Inventor of the Week' (angol nyelven). MIT. [2003. március 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  24. 'World's biggest observation wheel set to spin in Singapore' (angol nyelven). AFT, 2008. február 9. [2008. február 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  25. 'About Us?' (angol nyelven). londoneye.com. [2012. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 14.)
  26. 'Southern Star Observation Wheel, Docklands Melbourne' (angol nyelven). southernstarobservationwheelmelbourne.com.au. [2010. április 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  27. 'Óriáskerék' (magyar nyelven). vidampark.hu. [2013. október 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  28. Peterson, Craig: 'Six Flags Gets Ok For New Roller Coaster' (angol nyelven). Chicago Tribune, 2000. október 18. (Hozzáférés: 2010. május 25.)
  29. a b 'Sky Whirl' (angol nyelven). greatamericaparks.com. (Hozzáférés: 2010. május 25.)
  30. 'Sky Whirl' (angol nyelven). greatamericaparks.com. (Hozzáférés: 2010. április 29.)
  31. 'Marriott's Great America' (angol nyelven). Theme Park Timelines. [2015. január 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. május 25.)
  32. 'Drive-in Ferris Wheel' (angol nyelven). nextnature.net. (Hozzáférés: 2012. november 5.)
  33. 'Drive-in Ferris Wheel' (angol nyelven). armchairtravelogue.blogspot.com. (Hozzáférés: 2010. május 4.)
Commons:Category:Ferris wheel
A Wikimédia Commons tartalmaz Óriáskerék témájú médiaállományokat.