London Eye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
London Eye
A London Eye alkonyatkor
A London Eye alkonyatkor
Hely Lambeth kerület, London,  Anglia
Építési adatok
Építés éve 1999.
Megnyitás 2000. március
Típus kilátó[1]
Tervező David Marks, Julia Barfield, Malcolm Cook, Mark Sparrowhawk, Steven Chilton, Nic Bailey
Építész(ek)
  • Julia Barfield
  • David Marks
  • Marks Barfield
Tulajdonos Merlin Entertainments
Alapadatok
Sebessége0,9 km/h
Magassága135 m
Fordulatok száma1
Menetidő30 perc
Egyéb jellemzők
Kocsik száma 32
Elhelyezkedése
London Eye (London)
London Eye
London Eye
Pozíció London térképén
é. sz. 51° 30′ 12″, ny. h. 0° 07′ 11″Koordináták: é. sz. 51° 30′ 12″, ny. h. 0° 07′ 11″
London Eye weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz London Eye témájú médiaállományokat.

A London Eye, (magyarul kb. Londoni szem vagy London szeme) más néven Millenniumi Kerék egy óriáskerék Londonban, melynek építését az EDF Energy szponzorálta. 1999-ben készült el, a nagyközönség számára 2000 márciusában nyitották meg. Eleinte a British Airways, később a Merlin Entertainments mint főszponzor nevét viselte. 2006 májusáig ez volt a világ legmagasabb kilátója. Ekkor adták át Nancsangban a Star of Nanchang nevű óriáskereket. A London Eye 135 méter magas, és a Jubilee Gardens nyugati, a Temze keleti partján, Lambethben fekszik, a Westminster és a Hungerford híd között.

Története[szerkesztés]

David Marks, Julia Barfield, Malcolm Cook, Mark Sparrowhawk, Steven Chilton és Nic Bailey építészek tervezték. Az óriáskerékben 32 zárt, légkondicionált kapszula van, amelyek a kerék külső széléhez vannak rögzítve. Sebessége 0,26 m/s, kb. 0,9 km/h, így egy kört 30 perc alatt tesz meg. A kerék általában nem áll meg azért, hogy utast vegyen fel: a körforgás olyan lassú, hogy az emberek kényelmesen tudnak be- és kiszállni. Néha azért megáll, hogy a fogyatékkal élők és az idősek is be tudjanak szállni, illetve el tudják hagyni a kereket.

A kereket részenként készítették el, amiket végül a Temzén úsztattak fel a megfelelő helyre. Mikor a kerék egy része kész volt, azt daruval emelték fel a kijelölt helyre. Óránként két fokot emeltek rajta, míg el nem érték a 65 fokot. Itt pihent egy ideig, míg a mérnökök előkészítették az emelés második szakaszára. Összesen 1700 tonna vas van a London Eye-ban.

Tony Blair brit miniszterelnök 1999. december 31-én adta át, de a nagyközönség számára csak 2000 márciusától hozzáférhető, mivel még technikai problémák merültek fel. Megnyitása óta a The Tussauds Groups üzemelteti, és a British Airways szponzorálja (manapság már a Coca-Cola is). Mióta elkészült, a város egyik fő látványossága.[2]

2002 júliusáig megközelítőleg 8,5 millió ember ült fel az óriáskerékre. Eredetileg az engedélyt csak öt évre adták meg neki, de akkorra a lambethi tanács úgy határozott, hogy meghagyja állandó látványosságnak.

Források[szerkesztés]

  1. 'About Us?' (angol nyelven). londoneye.com. [2012. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. március 14.)
  2. 'History'. londoneye.com. (Hozzáférés: 2011. március 14.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]