Panorámakerék (Budapest)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Panorámakerék
A Panorámakerék az eredetileg tervezett bezárás napján, 2012. november 4-én
A Panorámakerék az eredetileg tervezett bezárás napján, 2012. november 4-én
Hely  Magyarország, Budapest, Városliget, Vidám Park
Építési adatok
Építés éve 1974
Lebontás éve 2014
Lebontás okaa Budapesti Vidám Park megszűnése
Típus óriáskerék
Felhasznált anyagok acél, vasbeton
Tulajdonos Budapesti Vidám Park Zrt
Alapadatok
Magassága31 m
Fordulatok száma1
Menetidő5 perc
Egyéb jellemzők
Kocsik száma 20
Férőhely 80
Elhelyezkedése
Panorámakerék (Budapest)
Panorámakerék
Panorámakerék
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 31′ 16″, k. h. 19° 04′ 55″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 16″, k. h. 19° 04′ 55″

A Panorámakerék egy szovjet gyártmányú, 1974 óta üzemelő, 31 méter magas óriáskerék volt a Budapesti Vidám Parkban. Elődje a Barlangvasúttal szemközt állt egykori, jóval kisebb óriáskerék volt, melyet elöregedés és egy baleset miatt az 1960-as évek végén lebontottak. Gyártója a Szórakoztató Létesítmények Gyára Jelszk városban. Gyártási száma 2050.

Az óriáskerék az ideszállítás során Záhonynál megsérült. A szovjet fél kárpótlásul az Aurora nevű játékot ingyen szállította le a Kis Vidámpark számára. A szovjet gyártó óriáskerekei sokfelé megtalálhatók, a budapestivel szinte teljesen megegyező áll 1986 óta Pripjaty elhagyott városában minden karbantartás nélkül.

20 kocsija összesen 80 fő befogadására volt képes. A kerék egy fordulatot 5 perc alatt tett meg.[1] A fordulatok között nem állt meg, folyamatos haladás mellett történt az utasok ki- és beszállása. A kerékről egyedülálló panoráma nyílt a Városligetre, Budapestre, valamint a környező hegyekre.

Fás környezete, viszonylag kis magassága és mindössze öt perces fordulata miatt azok a tériszonyban szenvedők is képesek voltak utazni rajta, akik egy magasabb, vagy hosszabb menetidejű óriáskereket már nem bírnának elviselni.

A Budapesti Vidám Park 2013. szeptember 30-án végleg bezárt, azonban a műemlékké nyilvánított faszerkezetű hullámvasút (1922), a lovas körhinta (1906) és a Barlangvasút (1912) mellett kérdéses volt, hogy az óriáskerék megmarad,[2] vagy pedig fémhulladékként végzi.[3] Noha az évente hivatalosan felülvizsgált és rendszeresen karbantartott kerék még hosszú ideig szolgálhatta volna a közönséget, 2014 elejére szétbontották és ócskavasnak eladták.[4]

Szerkezete[szerkesztés]

A kerék tengelyét mindkét irányból 3–3 acélszerkezet tartotta, melyek vasbeton alapban nyugodtak. A tengely irányába mutató, befelé dőlő tartók erős szilárdságot adtak a szerkezetnek. A tengely mindkét végéhez a szemből nézve bal oldali tartókon lehetett feljutni. Maga a kerék viszonylag vékony acélrudakból készült, ezért összhatása könnyed és légies volt. A küllők egyenként három, keresztben és átlósan is összekapcsolt acélrúdból álltak, a tengelytől távolodva keskenyedtek. A küllők egy első és egy hátsó tárcsát alkottak, ezek kereszttartókkal voltak összekötve. A külső perem alatt mindkét tárcsán acélpánt futott körbe. A gondolák az első és hátsó küllők végére voltak szerelve. Hajtása a talpazatnál található elektromotorral történt, mely fogaskerék-áttételen keresztül kapcsolódott a hátsó peremhez, melyen körben fogak voltak.

Az utasok néhány lépcsőn keresztül jutottak fel az ívet követő rámpához, menet közben szálltak be, majd ugyanott, de hátul szálltak ki. A gondolák szintén könnyed és légies benyomást keltettek. Négy utas számára biztosítottak kényelmes elhelyezkedést. A kiesés ellen stabil zárszerkezet, az esetleges eső ellen tető védett. Amennyiben nem volt egyszerre annyi látogató, hogy a teljes kereket megtöltse, a kezelő gondoskodott az utasok olyan elhelyezéséről, hogy a kerék minél kiegyensúlyozottabb maradjon. Ilyen esetekben csak minden harmadik, negyedik gondolába ültettek utast.

Változtatások az idők során[szerkesztés]

A kerék az első időkben világos drappos színű volt, később sárgára festették. A szerkezet izzólámpák százaival ki volt világítva, ez az évtizedes korai zárás miatt feleslegessé vált, ezért megszüntették. A későbbi fixen rögzített ülések helyett a gondolák utasterei az utasok által körben forgathatóak voltak.

Rekord[szerkesztés]

2001-ben hat fiatalember sikeres Guinness-rekord-kísérletet hajtott végre, amikor hét napon át keringtek folyamatosan az óriáskerékben.[5]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Panorámakerék. Vidampark.hu. [2013. október 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. június 3.)
  2. Félmilliárd forintba kerül a Vidám Park bezárása. Origo, 2012. szeptember 28. (Hozzáférés: 2013. június 3.)
  3. Továbbmenet sincs – A Vidám Park alkonya. Magyarnarancs.hu, 2012. május 3. (Hozzáférés: 2013. június 3.)
  4. Ócskavasnak adják el az óriáskereket, de jó hír is jött a Vidám Parkból. hvg.hu, 2014. január 13. (Hozzáférés: 2014. május 13.)
  5. Véget ért az Óriáskerék-keringés. Origo, 2001. szeptember 3. (Hozzáférés: 2013. június 3.)

További információk[szerkesztés]