Panorámakerék (Budapest)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Panorámakerék
A Panorámakerék az eredetileg tervezett bezárás napján, 2012. november 4-én
A Panorámakerék az eredetileg tervezett bezárás napján, 2012. november 4-én
Hely  Magyarország, Budapest, Városliget, Vidám Park
Építési adatok
Építés éve 1974
Lebontás éve 2014
Lebontás oka a Budapesti Vidám Park megszűnése
Típus óriáskerék
Felhasznált anyagok acél, vasbeton
Tulajdonos Budapesti Vidám Park Zrt
Alapadatok
Magassága 31 m
Fordulatok száma 1
Menetidő 5 perc
Egyéb jellemzők
Kocsik száma 20
Férőhely 80
Elhelyezkedése
Panorámakerék (Budapest)
Panorámakerék
Panorámakerék
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 31′ 16″, k. h. 19° 04′ 55″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 16″, k. h. 19° 04′ 55″

A Panorámakerék egy szovjet gyártmányú, 1974 óta üzemelő, 31 méter magas óriáskerék volt a Budapesti Vidám Parkban. Elődje a Barlangvasúttal szemközt állt egykori, jóval kisebb óriáskerék volt, melyet elöregedés és egy baleset miatt az 1960-as évek végén lebontottak. Gyártója a Szórakoztató Létesítmények Gyára Jelszk városban. Gyártási száma 2050.

Az óriáskerék az ideszállítás során Záhonynál megsérült. A szovjet fél kárpótlásul az Aurora nevű játékot ingyen szállította le a Kis Vidámpark számára. A szovjet gyártó óriáskerekei sokfelé megtalálhatók, a budapestivel szinte teljesen megegyező áll 1986 óta Pripjaty elhagyott városában minden karbantartás nélkül.

20 kocsija összesen 80 fő befogadására volt képes. A kerék egy fordulatot 5 perc alatt tett meg.[1] A fordulatok között nem állt meg, folyamatos haladás mellett történt az utasok ki- és beszállása. A kerékről egyedülálló panoráma nyílt a Városligetre, Budapestre, valamint a környező hegyekre.

Fás környezete, viszonylag kis magassága és mindössze öt perces fordulata miatt azok a tériszonyban szenvedők is képesek voltak utazni rajta, akik egy magasabb, vagy hosszabb menetidejű óriáskereket már nem bírnának elviselni.

A Budapesti Vidám Park 2013. szeptember 30-án végleg bezárt, azonban a műemlékké nyilvánított faszerkezetű hullámvasút (1922), a lovas körhinta (1906) és a Barlangvasút (1912) mellett kérdéses volt, hogy az óriáskerék megmarad,[2] vagy pedig fémhulladékként végzi.[3] Noha az évente hivatalosan felülvizsgált és rendszeresen karbantartott kerék még hosszú ideig szolgálhatta volna a közönséget, 2014 elejére szétbontották és ócskavasnak eladták.[4]

Szerkezete[szerkesztés]

A kerék tengelyét mindkét irányból 3–3 acélszerkezet tartotta, melyek vasbeton alapban nyugodtak. A tengely irányába mutató, befelé dőlő tartók erős szilárdságot adtak a szerkezetnek. A tengely mindkét végéhez a szemből nézve bal oldali tartókon lehetett feljutni. Maga a kerék viszonylag vékony acélrudakból készült, ezért összhatása könnyed és légies volt. A küllők egyenként három, keresztben és átlósan is összekapcsolt acélrúdból álltak, a tengelytől távolodva keskenyedtek. A küllők egy első és egy hátsó tárcsát alkottak, ezek kereszttartókkal voltak összekötve. A külső perem alatt mindkét tárcsán acélpánt futott körbe. A gondolák az első és hátsó küllők végére voltak szerelve. Hajtása a talpazatnál található elektromotorral történt, mely fogaskerék-áttételen keresztül kapcsolódott a hátsó peremhez, melyen körben fogak voltak.

Az utasok néhány lépcsőn keresztül jutottak fel az ívet követő rámpához, menet közben szálltak be, majd ugyanott, de hátul szálltak ki. A gondolák szintén könnyed és légies benyomást keltettek. Négy utas számára biztosítottak kényelmes elhelyezkedést. A kiesés ellen stabil zárszerkezet, az esetleges eső ellen tető védett. Amennyiben nem volt egyszerre annyi látogató, hogy a teljes kereket megtöltse, a kezelő gondoskodott az utasok olyan elhelyezéséről, hogy a kerék minél kiegyensúlyozottabb maradjon. Ilyen esetekben csak minden harmadik, negyedik gondolába ültettek utast.

Változtatások az idők során[szerkesztés]

A kerék az első időkben világos drappos színű volt, később sárgára festették. A szerkezet izzólámpák százaival ki volt világítva, ez az évtizedes korai zárás miatt feleslegessé vált, ezért megszüntették. A későbbi fixen rögzített ülések helyett a gondolák utasterei az utasok által körben forgathatóak voltak.

Rekord[szerkesztés]

2001-ben hat fiatalember sikeres Guinness-rekord-kísérletet hajtott végre, amikor hét napon át keringtek folyamatosan az óriáskerékben.[5]

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Panorámakerék. Vidampark.hu. (Hozzáférés: 2013. június 3.)[halott link]
  2. Félmilliárd forintba kerül a Vidám Park bezárása. Origo, 2012. szeptember 28. (Hozzáférés: 2013. június 3.)
  3. Továbbmenet sincs – A Vidám Park alkonya. Magyarnarancs.hu, 2012. május 3. (Hozzáférés: 2013. június 3.)
  4. Ócskavasnak adják el az óriáskereket, de jó hír is jött a Vidám Parkból. hvg.hu, 2014. január 13. (Hozzáférés: 2014. május 13.)
  5. Véget ért az Óriáskerék-keringés. Origo, 2001. szeptember 3. (Hozzáférés: 2013. június 3.)

További információk[szerkesztés]