George Washington Gale Ferris

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ifj. George Washington Gale Ferris
GWFerris.jpg
Született 1859. február 14.[1][2]
Galesburg
Elhunyt 1896. november 22. (37 évesen)[1][2]
Pittsburgh
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége  USA
SzüleiId. George Washington Gale Ferris (1818-1895)
Martha Edgerton Hyde
Foglalkozása
Iskolái Rensselaer Polytechnic Institute
Halál okahastífusz
A Wikimédia Commons tartalmaz Ifj. George Washington Gale Ferris témájú médiaállományokat.

Ifj. George Washington Gale Ferris (Galesburg, Illinois, 1859. február 14.Pittsburgh, Pennsylvania, 1896. november 22.) amerikai mérnök. Ferris arról nevezetes, hogy ő alkotta meg az első és eredeti óriáskereket[3] az 1893-as chicagói világkiállításra.

Élete[szerkesztés]

Ferris Galesburgben (Illinois állam, USA) született, melyet névrokona, George Washington Gale alapított. Ferris ötéves korában családja eladta farmjukat és Carson City-be költöztek (Nevada állam). Később a család Kaliforniába költözött, ahol Ferris a középiskolát végezte. A Rensselaer Polytechnic Institute nevű magán kutatóegyetemen diplomázott 1881-ben,[4] ahol az alapító tagja volt a Chi Phi diákszövetségnek[5] és tagja a Rensselaer Society of Engineers nevű szervezetnek. Ezután karrierjét a vasútiparban kezdte, valamint érdeklődött a hídépítés iránt.[4] Ő alapította a G. W. G. Ferris & Co. nevű társaságot Pittsburghben (Pennsylvania állam), amely vasúti sínekhez és hidak építéséhez vizsgált be és ellenőrzött fémes anyagokat.

Az 1893-as World's Columbian Exposition Világkiállítás híre vonzotta Ferrist Chicagóba. 1891-ben a rendezvény szervezői egy felhívást tettek amerikai mérnökök részére. A cél egy olyan építmény megtervezése és megalkotása volt, mely felülmúlja a párizsi Eiffel-tornyot, ami a korábbi, 1889-es Párizsi Világkiállítás fő attrakciója volt.[6] A tervezők valami eredetit és egyedit szerettek volna a '93-as rendezvényre. Ferris javaslata egy hatalmas kerék volt, melyről a látogatók az egész Világkiállítás területét beláthatják. A terv annyira nagyszabású volt, hogy gyorsan elutasították megvalósíthatatlansága miatt. Ferris azonban nem tágított, néhány héttel később visszatért több elismert mérnök támogatásával, mire a társaság hozzájárult az építkezés megkezdéséhez. Sikerült több helyi befektetőt megnyernie, hogy a négyszázezer dolláros építkezési költséget fedezzék.

A Ferris Wheel azonnali sikert aratott, ahogy megnyílt a kiállítás. Becslések szerint 1-1,5 millió látogatót vonzott, és mindegyikük 50 centet fizetett a húsz perces menetért. A kiállítás vége után Ferris az állította, a vezetőség kirabolta őt és a befektetőket a jogos jussuktól abból a közel 750 ezer dolláros profitból, amit az ő óriáskereke hozott. Ráadásul az olyan üdülőhelyek tulajdonosai, mint például Coney Island, ellopták Ferris ötletét. Az ezt követő két évet pereskedéssel töltötte.[7]

Ferris apja 1895-ben hunyt el, nem sokkal utána maga Ferris is követte, 1896. november 22-én halt meg a pittsburghi Mercy kórházban.[8][9] Hamvai évekig a pittsburghi krematóriumban maradtak arra várva, hogy valaki jelentkezzen értük.[10]

Források[szerkesztés]

  1. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. a b Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Az "óriáskerék" szó egyik angol megfelelője a "ferris-wheel", amit megalkotója neve után kapott
  4. a b 'George W.G. Ferris' (angol nyelven). Rensselaer Polytechnic Institute. [2007. november 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 30.)
  5. 'Famous Chi Phis' (angol nyelven). chiphi.org. [2009. augusztus 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. április 30.)
  6. 'Doodles, Drafts & Designs' (angol nyelven). Smithsonian Instituion Libraries. (Hozzáférés: 2010. április 30.)
  7. 'Inventor of the Week' (angol nyelven). MIT. (Hozzáférés: 2010. április 30.)
  8. 'INVENTOR FERRIS IS DEAD.; The Man Who Built the Great Wheel for the World's Fair' (angol nyelven). The New York Times, 1896. november 23. (Hozzáférés: 2010. április 30.)
  9. 'George W. Ferris' (angol nyelven). L. A. Times. (Hozzáférés: 2010. április 30.)
  10. 'ASHES OF GEORGE W.G. FERRIS.; Report that a Pittsburg Undertaker is Holding Them for Payment of Funeral Expenses' (angol nyelven). The New York Times, 1898. március 8. (Hozzáférés: 2010. április 30.)

További információk[szerkesztés]