George Washington Gale Ferris

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ifj. George Washington Gale Ferris
GWFerris.jpg
Született 1859. február 14.
Galesburg
Elhunyt 1896. november 22. (37 évesen)
Pittsburgh
Állampolgársága amerikai
Nemzetisége  USA
Szülei Id. George Washington Gale Ferris (1818-1895)
Martha Edgerton Hyde
Foglalkozása
Iskolái Rensselaer Polytechnic Institute
Halál oka Hastífusz
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Ifj. George Washington Gale Ferris témájú médiaállományokat.

Ifj. George Washington Gale Ferris (1859. február 14.1896. november 22.) amerikai mérnök. Ferris arról nevezetes, hogy ő alkotta meg az első és eredeti óriáskereket[1] az 1893-as chicagói világkiállításra.

Élete[szerkesztés]

Ferris Galesburgben (Illinois állam, USA) született, melyet névrokona, George Washington Gale alapított. Ferris ötéves korában családja eladta farmjukat és Carson City-be költöztek (Nevada állam). Később a család Kaliforniába költözött, ahol Ferris a középiskolát végezte. A Rensselaer Polytechnic Institute nevű magán kutatóegyetemen diplomázott 1881-ben,[2] ahol az alapító tagja volt a Chi Phi diákszövetségnek[3] és tagja a Rensselaer Society of Engineers nevű szervezetnek. Ezután karrierjét a vasútiparban kezdte, valamint érdeklődött a hídépítés iránt.[2] Ő alapította a G. W. G. Ferris & Co. nevű társaságot Pittsburghben (Pennsylvania állam), amely vasúti sínekhez és hidak építéséhez vizsgált be és ellenőrzött fémes anyagokat.

Az 1893-as World's Columbian Exposition Világkiállítás híre vonzotta Ferrist Chicagóba. 1891-ben a rendezvény szervezői egy felhívást tettek amerikai mérnökök részére. A cél egy olyan építmény megtervezése és megalkotása volt, mely felülmúlja a párizsi Eiffel-tornyot, ami a korábbi, 1889-es Párizsi Világkiállítás fő attrakciója volt.[4] A tervezők valami eredetit és egyedit szerettek volna a '93-as rendezvényre. Ferris javaslata egy hatalmas kerék volt, melyről a látogatók az egész Világkiállítás területét beláthatják. A terv annyira nagyszabású volt, hogy gyorsan elutasították megvalósíthatatlansága miatt. Ferris azonban nem tágított, néhány héttel később visszatért több elismert mérnök támogatásával, mire a társaság hozzájárult az építkezés megkezdéséhez. Sikerült több helyi befektetőt megnyernie, hogy a négyszázezer dolláros építkezési költséget fedezzék.

A Ferris Wheel azonnali sikert aratott, ahogy megnyílt a kiállítás. Becslések szerint 1-1,5 millió látogatót vonzott, és mindegyikük 50 centet fizetett a húsz perces menetért. A kiállítás vége után Ferris az állította, a vezetőség kirabolta őt és a befektetőket a jogos jussuktól abból a közel 750 ezer dolláros profitból, amit az ő óriáskereke hozott. Ráadásul az olyan üdülőhelyek tulajdonosai, mint például Coney Island, ellopták Ferris ötletét. Az ezt követő két évet pereskedéssel töltötte.[5]

Ferris apja 1895-ben hunyt el, nem sokkal utána maga Ferris is követte, 1896. november 22-én halt meg a pittsburghi Mercy kórházban.[6][7] Hamvai évekig a pittsburghi krematóriumban maradtak arra várva, hogy valaki jelentkezzen értük.[8]

Források[szerkesztés]

  1. Az "óriáskerék" szó egyik angol megfelelője a "ferris-wheel", amit megalkotója neve után kapott
  2. ^ a b 'George W.G. Ferris' (angol nyelven). Rensselaer Polytechnic Institute. (Hozzáférés: 2010. április 30.)
  3. 'Famous Chi Phis' (angol nyelven). chiphi.org. (Hozzáférés: 2010. április 30.)
  4. 'Doodles, Drafts & Designs' (angol nyelven). Smithsonian Instituion Libraries. (Hozzáférés: 2010. április 30.)
  5. 'Inventor of the Week' (angol nyelven). MIT. (Hozzáférés: 2010. április 30.)
  6. 'INVENTOR FERRIS IS DEAD.; The Man Who Built the Great Wheel for the World's Fair' (angol nyelven). The New York Times, 1896. november 23. (Hozzáférés: 2010. április 30.)
  7. 'George W. Ferris' (angol nyelven). L. A. Times. (Hozzáférés: 2010. április 30.)
  8. 'ASHES OF GEORGE W.G. FERRIS.; Report that a Pittsburg Undertaker is Holding Them for Payment of Funeral Expenses' (angol nyelven). The New York Times, 1898. március 8. (Hozzáférés: 2010. április 30.)

További információk[szerkesztés]