Édes anyaföld (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Édes anyaföld
(The Good Earth)
1937-es amerikai film

Luise Rainer in The Good Earth trailer.jpg
Rendező Sidney Franklin
Producer Irving Thalberg
Vezető producer Irving Thalberg
AlapműPearl S. Buck: Az édes anyaföld
Műfaj
Forgatókönyvíró Talbot Jennings
Tess Slesinger
Claudine West
Főszerepben Paul Muni
Luise Rainer
Zene Herbert Stothart
Edward Ward
Operatőr Karl Freund
Vágó Basil Wrangell
Díszlettervező Cedric Gibbons
Gyártás
Gyártó Metro-Goldwyn-Mayer
Ország USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 139 perc
Költségvetés 2.800.000 $
Képarány 1,37:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Metro-Goldwyn-Mayer
BemutatóUSA 1937. január 29.
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Édes anyaföld témájú médiaállományokat.

Édes anyaföld (eredeti cím: The Good Earth) egy 1937-ben bemutatott Sidney Franklin rendezésében készült amerikai életrajzi filmdráma. A produkciót öt kategóriában jelölték Oscar-díjra, melyből kettőben sikerült nyernie. A történet alapjául a Nobel-díjas Pearl S. Buck azonos című regénye szolgált.

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A kínai földműves Wang Lung (Paul Muni) feleségül veszi O-Lant (Luise Rainer), aki addig a Nagy Ház – a falu legbefolyásosabb családjának a lakhelye – egyik alázatos szolgája volt. Az új meny kiváló feleségnek bizonyul, szorgalmas és nem panaszkodik. Wang Lung több földet vásárol, O-Lan pedig életet ad két fiú és egy lánygyermeknek. Eközben a Nagy Ház hanyatlásnak indul.

Paul Muni in The Good Earth trailer 2.jpg

Minden jól megy, amíg a nagy szárazság el nem jön, amiből éhínség fakad és a család is a tönk szélére kerül. A kétségbeesett Wang Lungot meggyőzi pesszimista és haszontalan nagybátyja (Walter Connolly), hogy adja el földjét értéken jóval alul, de felesége lebeszéli erről. Ehelyett délre utaznak egy nagyvárosba, hogy munkát keressenek. A család koldulásból és lopásból él. Amikor a forradalom kitör megjelenik az eső is északon, és Wang Lung és O-Lan ráeszmél, hogy az aszálynak is vége. Nagyon vágyódnak vissza a földjükre, de nincs pénzük ökörre, se vetőmagra és élelemre.

Mialatt a város gazdát cserél O-Lan is csatlakozik a kastélyt fosztogató tömeghez. Habár még az elején eszméletét veszti a nagy dulakodásban, és megtaposva, eszméletlenül terül el a földön. Mikor magához tér egy zacskó gyémántot talál maga mellett, melyet teljesen figyelmen kívül hagytak a nagy zűrzavar során. Ez a váratlan fordulat lehetővé teszi a családnak, hogy hazatérjenek és még a korábbinál is nagyobb jómódban éljenek. O-Lan mindössze csak annyit kér férjétől, hogy megtarthasson magának két igazgyöngyöt.

Luise Rainer in The Good Earth trailer 2.jpg

Közben múlnak az évek, Wang Lung fiai tanult fiatalemberekké érnek, ő maga pedig olyan gazdaggá válik, hogy megveszi a Nagy Házat. Wang Lung később Lotus (Tilly Losch) megszállottjává válik, és a helyi teaház fiatal táncosnőjét a második feleségévé teszi, még O-Lan gyöngyeit is neki adja.

Mikor Wang Lung rájön, hogy Lotus elcsábította a fiatalabb fiát (Roland Lui), megparancsolja fiának, hogy távozzon otthonról. Nem sokkal később sáskák feltűnése veszélyezteti az egész falut. Az idősebb fiú (Keye Luke) által kidolgozott stratégia szerint próbálják megmenteni a termést. Már amikor minden veszni látszik, a szél hirtelen irányt vált és messzire viszi a veszélyforrást. A majdnem bekövetkezett katasztrófa meglágyítja Wang Lungot. Kibékül kisebbik fiával és a kemény életben kimerült O-Lannak is visszaadja a gyöngyöket, aki később meghal.

Szereposztás[szerkesztés]

Színész Karakter
Paul Muni Wang Lung
Luise Rainer O-Lan
Walter Connolly nagybácsi
Tilly Losch Lotus
Charley Grapewin Wang Lung édesapja
Jessie Ralph Cuckoo
Keye Luke idősebb fiú
Roland Lui fiatalabb fiú
Suzanna Kim Wang Lung lánya
Harold Huber unokatestvér

A produkció[szerkesztés]

A szerző Pearl S. Buck azt javasolta, hogy a filmet kizárólag kínai illetve kínai-amerikai színészekkel készítsék el. Irving Thalberg eleinte szintén kínaiakkal képzelte el a produkciót, de később meggondolta magát, mert úgy vélte, hogy ezt az amerikai közönség még túl szokatlannak találná.

Bár Anna May Wong neve is felmerült O-Lan szerepére, de amikor eldőlt, hogy Paul Muni játssza Wang Lungot az is nyilvánvaló vált, hogy a kínai származású színésznő nem kaphatja meg a szerepet, mert a Hays-kódex szerint fajkeveredést tilos volt ábrázolni a filmvásznon, és a fehér Muni által alakított karakter feleségének is szintén európai származásúnak kellett lennie. Az MGM felajánlotta Wongnak Lotus szerepét, de a sértődött színésznő ezt visszautasította. Számos karaktert fehérek játszottak, akiket a Jack Dawn vezette sminkes csapat ázsiai külsejűre maszkírozott. Habár jó néhány fontos mellékszerepet kínai-amerikai színészek kaptak.

Mivel a produkció a második kínai–japán háború idején készült, a kínai kormány azzal fenyegette meg az MGM-et, hogy akadályozni fogja a film forgatását, ha japán származású szereplő is lehetőséget kap benne.

Thalberg a film elkészülte előtt elhunyt. A nyitó képkockákon ki is írják a nevét, és hogy ez volt „utolsó nagy teljesítménye”.

A produkció költségvetése 2,8 millió dollár volt, ami nagy pénznek számított akkoriban, és három évig tartott míg elkészült. A kaliforniai Chatsworthben egy ötszáz hektáros farmot alakítottak át kínai vidék replikájává. Bár Kínában készült felvételek is szerepelnek a produkcióban, hogy a film még autentikusabb legyen, többek között az emlékezetes sáskajárás.

Oscar-díj[szerkesztés]

 • Oscar-díj (1938)
  • díj: legjobb női főszereplő – Luise Rainer
  • díj: legjobb operatőr – Karl Freund
  • jelölés: legjobb film – Metro-Goldwyn-Mayer
  • jelölés: legjobb rendező – Sidney Franklin
  • jelölés: legjobb vágó – Basil Wrangell

Fordítás[szerkesztés]

 • Ez a szócikk részben vagy egészben a The_Good_Earth (film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]