Ájurvéda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ájurvéda – az öt elem viszonylatai

Az ájurvéda (szanszkrit: आयुर्वेद; jelentése: „az élet tudománya” vagy „a hosszú élet gyakorlata”; átírásváltozata: Ayurveda) India több mint ötezer éves hagyományos, természetes orvostudományi rendszere, amelyet látnokok és szent emberek (ríszik) hoztak létre és természettudósokkal együtt megfigyelésekkel, kísérletekkel és meditációval fejlesztették évezredeken keresztül. Egyfajta alternatív gyógyászatnak tekinthető. A részletesen kidolgozott eljárásokat az i.e 5. századtól kezdve jegyezték le szanszkrit nyelven. Eredményeit a mai napig széles körben felhasználják Indiában és Délkelet-Ázsiában.

Az ájurvéda nagy hangsúlyt fektet a betegségmegelőzésre is, valamint ezzel összefüggésben a szervezetet fiatalító eljárásokra és a test élettartamának meghosszabbítására. Művelői úgy tartják, hogy a napi rendszerességgel végzett ájurvéda-gyakorlatok nemcsak a betegségek megelőzését szolgálják, hanem segítenek megérteni önmagunkat, a körülöttünk levő világot, gyakorlása harmóniát és egyensúlyt alakít ki környezetünkkel.

Az ájurvéda egyfajta integrált megközelítését nyújtja a megbetegedések megelőzésének és kezelésének az életmód megváltoztatásával és természetes gyógymódok kialakításával. Filozófiája azon alapul, hogy az elme (vagy tudat) és a test (vagy fizikai tömeg) nemcsak befolyásolják egymást, hanem megbonthatatlan egységet alkotnak. Az egyetemes tudat egy intelligens energia-óceán, amely lehetőséget ad arra, hogy a fizikai világot az öt érzéken keresztül észleljük. Az ájurvéda az öt alapvető elem (Dévanágari írással: [महा] पञ्चभूत ) metafizikájára alapozzák, amelyek emberi testet beleértve a világegyetemet alkotják. Ezek: Prithvi – föld Áp – víz, Tedzs – tűz, Váju – levegő és Akas – éter.

Az egyik legkorábbi védikus szöveg, az Atharvavéda,[1] amelyek (~ i. e. 1500) már tartalmaz orvoslással kapcsolatos fejezeteket, amelyre az ájurvédikus orvosi gyakorlat is alapul. Ájurvédikus kézikönyveket írt Csaraka, Szusruta, és Vagbhata (Kr. u. 1–4. század) amelyekben részletesen leírják a korabeli orvosi gyakorlatokat. Csaraka felsorolt mintegy 500 orvosi szert, Szusruta több mint 700 gyógynövényt ismertetett (Csaraka-szamhita, Szusruta-szamhita).

Gyógyászágai (Ashthanga)[szerkesztés]

Az ájurvéda gyógyászágai:[2]

 • Sebészet (Salja tantra);
 • Belgyógyászat (Kajacsikitsa tantra);
 • Fül-, orr-, gégészet (Salakja tantra);
 • Gyermekgyógyászat (Kaumarabhritja tantra);
 • Gyógyszerészet (Agada tantra);
 • Géntisztítás (Badzsikarana vagy Vadzsikarana tantra /Genetika/);
 • Életmód (Rasayana tantra);
 • Lelki-, testi tisztulás (Bhuta vidja /higiénia/)

Ájurvéda kúra (Panchakarma)[szerkesztés]

A Panchakarma kúra folyamán a különbözö mérgek kerülnek különbözö módon eltávolításra. Miután a test teljesen "méregtelenné" vált, megkezdödik az "igazi" kúra, melynek során masszázsokkal, különbözö fürdőkkel és italokkal (gyógyteák, stb.) a test megerősítésre kerül. Fontos tudni, hogy ennek a folyamatnak során, az étkezés is teljesen átalakul, tudatossá válik.[3]

Az ajurvéda rendszerében használt masszázsok nagyon speciálisak. Ezekben a masszázstechnikákban a vivőanyagoknak, a masszázs olajoknak is gyógyító hatásuk van. Az ajurvédikus masszázs előtt megállapításra kerül a személy testtípusa, hogy a megfelelő kezelést kaphassa. Az ajurvédikus masszázs hőterápia is egyben.[4]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Az atharvan papok által énekelt himnuszok gyűjteménye, amelyek nem kötődnek nagyobb védikus szertartásokhoz, ezért nem kerültek be a „hármas tudás” („trají vidrá”) védái közé. Világvallások lexikona 121. o.
 2. Ez nem Wellness – Ez Ayurveda
 3. Der zentrale Punkt: Die Ayurvedakur (Panchakarma) Archiválva 2012. május 4-i dátummal a Wayback Machine-ben (Hozzáférés: 2012. június 1.)
 4. Ayurvédikus masszázs és testkezelések. (Hozzáférés: 2020. október 29.)

Források[szerkesztés]

További források[szerkesztés]