Zoutpansbergi Köztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zoutpansbergi Köztársaság
18491858
Zoutpansbergi Köztársaság zászlaja
Zoutpansbergi Köztársaság zászlaja
Általános adatok
FővárosaZoutpansberg, 1854 után Schoemansdal
Hivatalos nyelvekafrikaans
Vallásholland református
Kormányzat
ÁllamformaKöztársaság
ÁllamfőAndries Hendrik Potgieter (1849–1852)
Pete Potgieter (1852–1854)
Stephanus Schoeman (1854–1858)
Janse van Rensburg (1858)

Zoutpansbergi Köztársaság (afrikaansul: Republiek van Zoutpansberg) a mai Dél-afrikai Köztársaság Limpopo nevű tartományában alapított búr állam volt 1849 és 1858 között. Alapítója Andries Hendrik Potgieter, aki 1838-ban létrehozta a Winburg–Potchefstroomi Köztársaságot (ez később különvált potchefstroomi és winburgi köztársaságra), valamint a Lydenburgi Köztársaságot is szintén 1849-ben.

Az első telepesek Zoutpansberg területére 1835-ben érkeztek Louis Tregardt és Hans van Rensburg vezetésével. Potgieter 1845-ben költözött ide és fogott bele a közösség szervezésébe, amely négy évvel később önálló államként deklarálta magát.

Központjában templomot és egy erődítést építettek. Ez a búr köztársaság feküdt a lehető legtávolabb az angolok ellenőrizte területektől. A közeli Mozambikból a portugálok kereskedelmi állomást létesítettek Zoutpansbergben, ahol virágzásnak indult az elefántcsont-kereskedelem és a fegyvercsempészet.

Potgieter 1852-ben meghalt. Utódja fia, Pete Potgieter lett, aki két évvel később egy, a helyi őslakókkal vívott harcban esett el. Utána Stephanus Schoeman tábornok követte őt az elnöki székben, aki a város katonai parancsnoka is volt. Schoeman után nevezték el a köztársaság fővárosát és névadóját, Zoutpansberget Schoemansdal-ra, amelynek ekkortájt körülbelül 1800 lakója volt.

Schoeman a Marthinus Wessel Pretoriusszal folytatott tárgyalásokat követően 1858-ban egyesítette az országot Transvaallal. Az állam fennállásának utolsó évében Schoeman betegsége miatt Janse van Rensburg látta az elnöki teendőket.

Zoutpansberg egyesülése Transvaallal bár formálisan megtörtént, a gyakorlatban viszont csak a búr polgárháborút követően (1864) lett annak része.

A területet a búrok 1867-ben elhagyták, miután a vendák törzse felégette Schoemansdalt. Ezt követően szakadár búrok és más fehérek éltek öntörvényű szabad közösség formájában, akiket a búr államokban megvetettek és törvényenkívülieknek számítottak. Ez a közösség számos esetben követett el bűncselekményeket is.

További információk[szerkesztés]

  • búr Búr portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap