Swellendami Köztársaság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Swellendami Köztársaság
17951795. november
Swellendami Köztársaság zászlaja
Swellendami Köztársaság zászlaja
Általános adatok
FővárosaSwellendam
Hivatalos nyelvekholland
Vallásholland református
Kormányzat
ÁllamformaKöztársaság
ÁllamfőHermanus Steyn

A Swellendami Köztársaság (hollandul: Republiek van Swellendam) rövidéletű holland államalakulat, amelyet Fokföldön alapítottak 1795-ben. A korai búr köztársaságok egyikének tekintik,[1] bár ekkoriban még igen kezdetleges volt az afrikáner (búr) identitás.

Hollandia a francia forradalom és a napóleoni háborúk során Franciaország megszállása alá került. Ekkor Swellendam és Graaff-Reinet fokföldi holland városok lakosai elhatározták, hogy saját maguk veszik kézbe lakóhelyük irányítását. A swellendami köztársaságot nemsokkal a graaff-reineti köztársaság után kiáltották ki. 1795. június 17-én[2] vagy június 18-án Petrus Delport vezetésével 60 swellendami polgár elfoglalta Anthonie Faure városbíró rezidenciáját és lemondatták az ottani tisztviselőket, majd kikiáltották a köztársaságot.[3] Az állam elnökének Hermanus Steynt választották.[4]

Az államnak a szeptemberi angol megszállás vetett véget.[4]

Irodalom[szerkesztés]

  • Hermann Giliomee (2013): Die Afrikaners – ’n Biografie. Tafelberg ISBN 978-0624041818, 52. o.
  • Anna Rothmann (1994): The Republic of Swellendam Under President Hermanus Steyn. Drostdy Museum, Swellendam.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Republik Swellendam című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.