Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-01-13

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Farkas Bertalan szkafandere[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

== farkas bertalan szkafandere ==
--89.133.100.192 (vita) 2010. január 13., 06:41 (CET)[válasz]

Válasz:

Három szó (csupa kisbetűvel!!!), s még csak nem is kérdés a mondat...
A válasz is hasonló: Farkas Bertalan - vitorlavita 2010. január 13., 22:27 (CET)[válasz]

Mosogatószer használata[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Sziasztok!

Mosogatógépembe a poharak homályosak lettek, de annyira, hogy semmivel nem lehet helyrehozni. Pronáltan ecettel, ciffel eltávolítani, de sajnos használhatatlanok lettek. Szeretnék segítséget és tanácsot kérni, hogy mit tegyek, hogy ez a továbbiakban ne forduljon elő és ha lehet a meglévő homályos poharakat helyre hozni. Segítségeteket, és tanácsotokat előre is köszönöm:Éva

--78.92.238.189 (vita) 2010. január 13., 13:08 (CET)[válasz]

1. válasz:

Kedves Éva!
Ez a témakör ugyan nem igényel enciklopédiát, és látatlanul nehéz tanácsot adni, de próbáld ki a Clin alkoholos változatát. Szakemberektől hallottam, hogy ez sok esetben segíthet.– 84.0.13.34 (vita) 2010. január 13., 17:21 (CET)[válasz]

2. válasz:

A „szakirodalom” ismeri a problémádat... Valamifajta választ is ad - ime, a kérdés és a válasz:
Megmenthetők-e a homályossá vált poharak?
Ez a homály fajtájától függ. Ha vízkőlerakódás miatt keletkezett, mert nem működik a vízlágyító egység, vagy túl kevés regeneráló sót adagoltunk, akkor mechanikai úton egyszerűen eltávolítható.
Ha ezzel a módszerrel nem tűnik el a homály, akkor visszafordíthatatlan mattulásról (ún. üvegkorrózióról) beszélünk, mely a poharak hőmérsékletre és kémiai anyagokra való érzékenysége miatt következett be. Minden egyes gépi mosogatási folyamat az üveg felületét 400-szor erősebben terheli, mint a kézi mosogatás.
Ezért csak gépi mosogatásra alkalmas poharakat tegyünk a mosogatógépbe és maximum 55 °C-os programot futtassunk. A mosogatógép ajtaját rögtön a program lefutása után nyissuk ki.
Forrás: Claro
2007.01
Remélem, „csak” vízkő van a poharaidon... - vitorlavita 2010. január 13., 22:48 (CET)[válasz]

3. válasz:

Kedves Éva gondolom nem 2forintos poharakért fáj a feje.Ha ólomkristályról van szó soha se vázát se ilyen poharat ne tegyen senki mosogató gépbe.Ha megtette autófényező pasztával, fogkrémmel,a festők használta bécsi fehérrel nedves ronggyot mártson bele és dörzsőlje finoman bármelyik szerrel.H.Lajos:
--79.88.203.229 (vita) 2010. január 15., 01:23 (CET)[válasz]

Házasodás[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

sziasztok!

Azt szeretném megtudni hogy házasodtak őseink? a választ előre is köszönöm

--188.36.31.217 (vita) 2010. január 13., 16:38 (CET)[válasz]

1. válasz, anon:

Szia!
A házasságkötésnek a világon nagyon sokféle módja van. Alapvetően két embernek a közösség előtt tett együttes kijelentése határozta meg az együttélést. (Úgy is lehet értelmezni, hogy a közösség ezt tudomásul veszi) A ceremónia mesterek különböző pozíciókat tölthettek be (torzsfőnök, varázsló, hűbérúr,) A középkorban és polgári társadalmakban egyházi és polgári közegek előtt kellett egybehangzó kijelentésüket megtenniük a házasulandóknak. Erről szakszerűbben a házasság és az anyakönyvezés szócikkünk ad részletes ismertetést.– 84.0.13.34 (vita) 2010. január 13., 17:31 (CET)[válasz]

2. válasz, Orion 8:

"együttes kijelentése..." Hát, ezzel kapcsolatban azért ne hallgassuk el, hogy rengeteg korban rengeteg közösség volt nem kíváncsi a nő véleményére az ügyről. A házasságkötés eredeti célja egyfajta birtokviszony bejelentése volt. Ennek az eredete bőségesen visszanyúlik az állatok körébe. A hím valamilyen módon megjelölte a nőstényt, mint az ő saját tulajdonát, ebből következően csak ő párosodhatott a nősténnyel, azaz csakis az ő génjeit örökölhetik az így született utódok, és az utódok is mind deklaráltan az illető hím utódjai. Vagyis a nő a férfi utódnemzési céljának volt az eszköze, és emellett félig-meddig a házirabszolgája is. A "nőstény megjelölése" az emberinek nevezhető közösségekben már történhetett szóban is, és a közösségi emlékezet őrzői, a vitás ügyekben döntési jogot birtokló tagok ezt a viszonyt jóváhagyták és/vagy regisztrálták. Az eseménynek az is volt a célja, hogy a közösség többi hímje tudomásul vegye, hogy az illető nőstény már nem szabad préda, hanem a megkörnyékezése a továbbiakban a birtokló hím neheztelését fogja kiváltani. Az ősi "már nem préda" állapotot jelzik az egészen napjainkig fennmarad olyan hagyományok is, mint például az elvárás, hogy az asszonyok fejkendőt hordjanak ("bekötik a fejét"), szemben a csábítóan hosszú hajukat a divat szerint fedetlenül mutató hajadonokkal.

A házasságkötés tulajdonviszony jellegét igazolja a néhány közel-keleti területen még mindig teljesen komolyan vett szokás, amikor a kérő a lány apjával szó szerint megegyezik a lány árában. Ha az üzlet megköttetett, az apa jóváhagyását nyilvánítja ki a közösség előtt a házasság megköthetőségéről. Az elegáns európai módi szerint is az apa viszi oltárhoz a lányát, mintha az a saját értéktárgya lenne. Ha a pár a nászéjszakát elhálta, ahogy mondják, de a férjnek nem tetszett az áru, akkor súlyos kártérítést kellett fizetnie, hogy a "használt" lányt az apa visszavegye tőle. És így tovább. A házasságkötésnek persze régóta örvendezni szokott a közösség, hiszen újabb utódok születésének nyílik meg az útja, a férj elégedett, és az elégedettsége bőkezű vendéglátásban is mulatságban is megnyilvánul. Az sem baj, ha feleség is elégedett, de ha mégsem, hát majd megszokja.

Ez a rendszer persze mára sokat változott. Mi ezt természetesen előnyös változásnak tartjuk, és örülünk annak, ha a nő éppúgy akarja a férfit házastársul, mint ahogy az őt. Ezt mi ma kívánalomnak tartjuk, és törvény szerint érvénytelen a házasságkötési kísérlet, ha valamelyik fél a felhívásra nem jelenti ki azonnal és hallhatóan az "igen"-t. A "Nem! - Csak vicceltem!" típusú mókát a törvény nálunk nem honorálja. A házasságkötésnek ma is megvan a régi jelentősége is a foglalt státusz kihirdetésével, és nem utolsósorban az örökösödési jogok nyilvános rögzítésével.

Mindezzel ugyan nem a házasság megkötésének rítusáról, hanem a céljáról beszéltem, de a kettő össze is függ egymással. A rítusokról szóló könyvek pedig szerintem könyvtárat töltenek meg. Nemrég voltam egy görögkatolikus esküvői szertartáson, és noha jóformán ugyanaz az egyház, mégis egy csomó érdekes különbséget láttam a megszokott katolikus szertartáshoz képest. - Orion 8 vita 2010. január 13., 20:48 (CET)

Megjegyzés, Karmela:

Orion 8, megkoronáznád kérlek a hozzászólásodat olyan hivatkozásokkal, ahol mindennek utánanézhet a kérdező?
„Őseink” házasságközéséről kérdeztek itt, lehet hogy Hunorig és Magorig kéne visszamenni? A legendáig a lányrablásról a tündérek köréből? Erről itt olvashatni nálunk: Hunor és Magor#A Csodaszarvas-mondában.
Karmelaüzenőlap 2010. január 14., 23:37 (CET)[válasz]

Miskafa[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Mi az a miskafa? A világháló szerint egy vállalkozás vagy Szentmihályfa beceneve. És mi még azon túl? Katonai bakancs beceneve? Alkoholféleség, börtön, fenyítés? – Beroesz 2010. január 13., 17:19 (CET)[válasz]
--Beroesz 2010. január 13., 17:19 (CET)[válasz]
Igen, Miskafa az egykor Lentiben katonai szolgálatukat töltők kedvelt (illegális) eltávozási helye volt, alapos lerészegedés céljából :) – fvincze
Ja, és a település neve Bárszentmihályfafvincze vita 2010. január 13., 22:41 (CET)[válasz]

Védőszentek![szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Sziasztok! Szeretném megtudni, hogy az Évának ki a védőszentje? Ha valaki tud segíteni azt nagyon megköszönném.
--188.36.176.181 (vita) 2010. január 13., 17:43 (CET)[válasz]

Válasz, Alensha:

Szerintem az édenkertbeli Éva, mert a naptárban is szerepel Ádám és Éva napja (dec. 24) és ha nem lennének szentek, akkor nem lehetnének a naptárban, de lehet, hogy hülyeséget beszélek. Alensha 2010. január 13., 19:50 (CET)[válasz]

Kiegészítés, vitorla:

Nem! Jól mondod, Alensha! Keleti Antal Keresztneveink-védőszentjeink című művében ez áll (a mű linkje ezen a weblapon található):
ÉVA
Ószövetségi név: Jelentése (inkább csak afféle népies szómagyarázat módján): életadó, az élők anyja.
Rokon nevek: Evelin, Evelina. Védőszent az emberiség ősanyja, aki a szentatyák tanítása szerint bűnbocsánatot nyert, és így helyet kapott a keresztény szentek naptárában, méghozzá nagyon találó módon karácsony előestéjén, december 24-én.
Sajnos, többet nem ír erről a névről (sem). – vitorlavita 2010. január 13., 21:59 (CET)[válasz]

Kieg, eLVe:

Nem népetimológia, az eredeti chavvá valóban azt jelenti, hogy életet ad, élővé tesz. – eLVe kedvesS(z)avak 2010. január 14., 12:58 (CET)[válasz]

Turul-szobor[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Oroszlányban létezett egy Turul emlékmű amiről semmi emlitést nem találok.
--79.88.203.229 (vita) 2010. január 13., 17:46 (CET)[válasz]

Én Tatabányához kötve megtaláltam itt és főleg itt. - Orion 8 vita 2010. január 13., 21:01 (CET)[válasz]

Olimpia karikái[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Melyik kontinens melyik olimpiai karikát jelenti?
--193.91.86.4 (vita) 2010. január 13., 20:23 (CET)[válasz]

"Az Olimpiai Bizottság állásfoglalása szerint a földrészek és a karikák nincsenek egymáshoz egyenként hozzárendelve." Lásd még Olimpiai zászló. - Orion 8 vita 2010. január 13., 20:56 (CET)[válasz]

A mai naptár összeállítója[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Ki volt az aki összeállította a ma érvényes naptárt?


--86.109.73.101 (vita) 2010. január 13., 21:02 (CET)[válasz]

Válasz:

Kedves kérdező! Sokféle mai naptár létezik! Még Magyarországon is többféle van!
Kérlek, olvasd el Naptár szócikkünket, a hivatkozásokat is ajánlom a figyelmedbe!
Azután lehet újra kérdezni! :-) - vitorlavita 2010. január 13., 22:07 (CET)[válasz]

Vagy a kronológiát. L András 2010. január 14., 11:36 (CET)[válasz]