Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-01-05

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Vetélkedő[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Udvozlom! Kerdeseim: 3-om vagy 4-megyet hatarol az eszaki-kozephegyseg ?

melyik varos resze szepasszony-volgye?
--87.97.43.122 (vita) 2010. január 5., 12:50 (CET)[válasz]

melyik a helyes allitas :

  • a bukk hegyseg a bukkfarol kapta a nevet
  • a bukkben nincsenek barlangok
  • a aborzsonyben talalhato legtobb koolaj
  • a matra keletebre van a cserhattol?

Kérés, Karmela:

Nyilvánvalóan egy verseny idemásolt kérdéseiről van szó, ezért majd csak holnap válaszolunk rá.
Addig is megkérünk, hogy írd meg nekünk a kérdéseket újra, de ezúttal vigyázzál az olvashatóságra, és adj címet is a kérdéseidnek.
Karmelaüzenőlap 2010. január 5., 16:31 (CET)[válasz]

Válasz, Karmela:

Szerkesztő:Piskóta látom rendet csinált.
Írd be a Wikipédia bal szélen található keresőablakába: Szépasszony-völgy, majd Bükk hegység, bükkfa, Lillafüred, Északi-középhegység, Börzsöny, Mátra illetve Cserhát, kattints minden alkalommal arra a gombra a keresőablak alatt, ami így néz ki: Menj, és máris megtalálod a keresett cikk(ek)et.
Karmelaüzenőlap 2010. január 7., 22:53 (CET)[válasz]

Dáriusz kincse[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Perzsai Darius kincse Mekkora hatalma volt Darius királynak és mi történt a nagy vagyonával?? – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 188.36.144.199 (vitalap | szerkesztései) 2010. január 5., 16:29

1. válasz, Karmela:

Az I. Dareiosz perzsa király című cikk szól a királyról. Fia Xerxész követte a trónon, ő örökölte a vagyonát is, hatalmas építkezéseket fejezett be belőle.
Kőváry László: Száz történelmi rege című művében mégis olyan erdélyi regék soráról mesél, amik szerint a legendásan gazdag perzsa uralkodó a kincseit ebben vagy abban a barlangban rejtette volna el.
Karmelaüzenőlap 2010. január 5., 16:51 (CET)[válasz]

2. válasz, vitorla:

A Sulinet A marathoni csata cikke is ismerteti - nagyon vázlatosan - Dareiosz tevékenységét. Természetesen, mivel ő volt a király, az adóbevételek őt, a királyt gazdagították... De nemcsak saját jólétére fordította jövedelmét! - vitorlavita 2010. január 5., 17:09 (CET)[válasz]

3. válasz, L András:

A Dárius-kincséről szóló legenda leginkább az iszokratészi demagógiában szerepelt, amikor Perzsia meggyengülésével az lett a jelszó Hellászban: tegyük át a hadszínteret Perzsiába, a perzsa aranyat meg göröghonba. Dareiosz (Dârayavaûš) persze gazdag volt, de ez nem személyes vagyon, hanem büdzsé. Az államkasszát viszont jelentősen megviselte, hogy a teljes hajóhadat újra kellett építenie, majd a Dareiosz halálát követő polgárháború, amikor Kyrosz (Kurûš) és Xerxész (Kšajarša) esett egymásnak. Aztán Xerxész eredménytelen hadjáratai. A perzsa államkassza III. Dareiosz alatt korántsem volt olyan állapotban, mint I. Dareiosz alatt, de még mindig jelentősnek számított egy makedón előtt. Dárius kincseit végül a diadókhosz háborúk emésztették fel végképpen, például jelentős szerepet játszott Pergamon önálló állammá válásában. Laszlovszky András 2010. január 6., 12:27 (CET)