Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2010-01-03

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

ortodox, pravoszláv, görögkatolikus, görögkeleti egyház[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

A pravoszláv és a görög katolikus egy és ugyanaz?
És a pravoszláv meg a görögkeleti ugyanazt jelenti?
--217.113.51.216 (vita) 2010. január 3., 13:50 (CET)[válasz]

1. válasz, Vitorla:

Az ortodox (ez görögül: ορθός δόξα (ortosz doxa) = helyes dicsőítés) és a pravoszláv (ez szlávul: права слава = igaz dicsőség) egyház ugyanaz.
A görögkeleti elnevezés a római katolikusoktól ered, és így nevezték az ortodox egyházat.
A Magyar Görögkatolikus Egyház a Katolikus egyház része.
Részletesen itt olvashatsz erről: http://osbutasagok.nolblog.hu/archives/2009/12/29/Az_a_pravoszlav_Karacsony/
vitorlavita 2010. január 3., 14:50 (CET)[válasz]

Kiegészítés, Karmela:

Az Ortodox kereszténység című cikk foglalkozik bővebben ezzel a kérdéssel, érdemes elolvasni. A cikkben hivatkozott Az orthodox kereszténység című könyv szerint a görögkeleti műszó magyar sajátosság, amely – történelmi összefüggéseit tekintve – pejoratív, kirekesztő elnevezés, a magyarországi ortodoxok egy része mindig is visszautasította.
Karmelaüzenőlap 2010. január 3., 18:17 (CET)[válasz]

Két megjegyzés:

A Karmela által említett "kirekesztő" 'görögkeleti' szó védelmére felhozható, hogy az 'ortodox' szó önmagában nem hordozza a pravoszláv vallással való kapcsolatot. Ők bizonyára tudják, hogy a 'görögkeleti' miért kirekesztő kifejezés, én nem sejtek benne semmi sértő szándékot. A kelet-római birodalomban született, Európa keleti felén van jelen ma is, görög volt a liturgikus nyelve, szóval ez a név csak egy kézenfekvő címke. Vannak más nevek is, amelyek valójában pejoratívak vagy kirekesztőek, csak nem akként használjuk: eszkimó, indián, néger, német, olasz, búr stb. De a pravoszlávok ama kívánsága, hogy az 'ortodoxia' szó önmagában is a pravoszláv vallást, az 'ortodox' pedig ennek a hívőjét jelentse, szintén kirekesztő lenne. Az idegen szavak szótára az 'ortodox' szó kifejtésében ezt írja: "1. óhitű, igazhitű; vmely tan lezárt dogmáihoz betű szerint ragaszkodó 2. a rituális szabályokhoz mereven ragaszkodó (zsidó) 3. görögkeleti vallású" Az "ortodox kereszténység"-nek a pravoszláv vallás számára való kisajátítása megtagadná az "igazhitű" és "az alapokhoz ragaszkodó" minősítést azoktól az ókonzervatív, puritán, radikális felekezetektől, akik szintén a kereszténység hithű követői. Az 'ortodox' szó önmagában pedig egyaránt felbukkan az "ortodox zsidó", "ortodox izraelita", "ortodox iszlám", sőt, "ortodox protestáns" kifejezésekben, erről a Google kereső mozgósítása révén bárki meggyőződhet. Szóval számunkra, kívülállók számára, ha a teljesen megszokott 'görögkeleti' szót az ő kívánságukra mellőzzük, a legjobb a 'pravoszláv' megnevezés használata.
A 'pravoszláv' szó etimologikus magyarázataként valahol én már találkoztam azzal a szintén figyelmre méltó ötlettel, hogy a katolikus és protestáns szlávokkal ellentétben a magukra keresztet vető pravoszláv szlávok a vízszintes mozdulatot a jobb (právo) válluktól kezdik. Az egybeesés nekem túl érdekes ahhoz, hogy egyből a kukába vágjam, de forrást felmutatni nem tudok hozzá. - Orion 8 vita 2010. január 4., 01:10 (CET)[válasz]
Ez mind-mind szép, de mi a különbség az ortodox és a görök katolikus vallás között. – 84.3.182.214 (vita) 2010. január 5., 20:11 (CET)[válasz]

A görögkatolikusok liturgikusan a hagyományos görög modellt követik, de elismerik a pápát és a katolikus egyházak részét képezik. Vagyis bizánci rítusú katolikusokról van szó. L András 2010. január 5., 20:20 (CET)[válasz]

Igencsak megkésve, hozzászólnék. S látom, hogy egy jó lélek megadta cikkemet is hivatkozásként... :-) Mivel a cikkemet úgysem olvassa végig mindenki, röviden: 1. A probléma jellege egy részről az, hogy az ortodox használatos általában mint "óhitű, igazhitű" is magyarul, valójában pont ezt is jelenti a szó! 2. Jelenleg önelnevezesként KÉT egyházcsoport nevezi magát ortodoxnak, a khalkedóni ortodoxok és a az antikhalkedóni ortodoxok. Angolul az előbbieket "eastern orthodox", az utóbbiakat "oriental orthodox" néven szokás emlegetni. Magyarul nincs kialakult elnevezés, esetenként az utóbbiakra azt mondják, hogy "ókeleti", de ez meg azért nem pontos, mert az antikhalkedóni ortodoxokon kívül az asszír keresztényeket ("nesztoriánusokat") is magában foglalja. 3. Mivel Magyarországon az antikhalkedóni ortodoxok nagyon kis létszámban vannak jelen, hagyjuk a problémát a két ortodox csoport megkülönböztetéséről! 4. A Magyarországon bejegyzett 5 ortodox felekezet közül magyarul kettő kizárólag az "ortodox" szót használja magára: a konstantinápolyiak és a románok. Két felekezet, a bolgár és az orosz, használja magyarul mind az "ortodox", mind a "pravoszláv" szót, de az esetek 90 %-ában az ortodox szót. Az orosz egyház kifejezetten harcot vívott a "pravoszláv" szó magyar használata ELLEN! Az egyetlen magyarországi ortodox egyház, mely párhuzamonosan használja az "ortodox" és a "pravoszláv" elnevezést, a szerb. Ami a "görög-keleti" és "görögkeleti" elnevezést illeti, ezt az 5 közül ismét csak a szerb használja, a többi egyáltalán nem. 5. Görög-keleti = görögkeleti = pravoszláv = ortodox. A "görögkeleti" eredetileg prejoratív KATOLIKUS elnevezés, ezért a legtöbb ortodox direkt nem használja. Ugyanis az ortodox egyház se nem feltétlenül görög, se nem feltétlenül keleti. 6. Használatos a "görög ortodox" elnevezés, ez azonban mást jelent: azokat az ortodox egyházakat jelenti, melyeknek az egyházi nyelve a görög (5 ilyen egyház van a világ 15 kanonikus, elismert ortodox egyházából). 7. A görögkatolikusoknak semmi köze az ortodoxokhoz. A görögkatolikus azokat a katolikusokat jelenti, akik a bizánci rítust követik. A rítus nem egyenlő a hittételekkel. A katolikus hittételek ugyanazok, akár latin, akár bizánci rítussal, akár mással követjük őket. Az ortodoxoknál ugyanez a helyzet. Az ortodoxok 99 %-a bizánci rítusú, de létezik latin rítus is. – maxval 2010. július 19., 17:03 (CEST)[válasz]

tudakozódás a sivatagi kutakról[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Hogyan óvják a kutakat a sivatagban?
--80.99.151.248 (vita) 2010. január 3., 14:14 (CET)[válasz]

A választ a Wikipédia:Tudakozó/Archívum/2009-11-15#Hogyan óvják a sivatagban a kutakat? szakaszban megtalálod! - vitorlavita 2010. január 3., 14:27 (CET)[válasz]

Egri Csillagok[szerkesztés]

Megválaszolva. Ha további kiegészítést akarsz tenni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [forrásszöveg szerkesztése] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

milyen idegen szavak vannak az Egri Csillagokban?
--85.238.70.126 (vita) 2010. január 3., 15:39 (CET)[válasz]

1. válasz, Vitorla

Nem értem a kérdést!
Vegyél elő egy jegyzetlapot, meg egy ceruzát, s kezdd el olvasni Gárdonyi Géza regényét! (Ha nincs meg neked a könyv, akkor itt is, a számítógépen is elkezdheted, csak kattints ide!) Mihelyst egy nem magyar szóra bukkansz, írd fel! Hamar fogsz találni! Sokat! Jó kutatást! - vitorlavita 2010. január 3., 16:27 (CET)[válasz]
2. válasz, Rodrigo
Főleg török nyelvű idegen szavak. – Rodrigó 2010. január 3., 16:32 (CET)[válasz]
3. válasz, Karmela
A könyv végén egy jegyzék található a török szavakról és kifejezésekről azok magyarázatával együtt. Kattints ide: [1]. Karmelaüzenőlap 2010. január 3., 18:07 (CET)[válasz]

Szén-monoxid szintjének mérése – olcsó módszerrel[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Segítséget kérek abban, hogyan találhatnék infókat a szén monoxid mérésének alapelméletéről - legolcsóbb technikájáról. Eddig a Google segítségével, valamint itt a Wikipédiában keresgéltem, de eddig sajnos nem találtam semmi ilyen információt.
Előre is köszönöm.
--Romiwiki vita 2010. január 3., 20:33 (CET)[válasz]

(A Te érdekedben kitöröltük az itt megadott személyes adatokat. A web-oldalunk nyilvános, bárki olvashatja: ezért nem tanácsoljuk, hogy az e-mail-címedet, címedet, telefonszámodat vagy más hasonló személyes adatodat az interneten így közzétedd. A választ kizárólag ugyanide, a kérdésed alá írjuk.)

Válasz:

A kérés második felére nem tudok válaszolni: az interneten én nem találtam árjegyzéket a szénmonoxid(CO)-mérő készülékekről, pedig már a hipermarketek is kínálják az ilyen elven működő riasztókészülékeket, egyszerű lakossági használatra, „magán-zseb”-nek megfelelő árakon (nyilván, nem is szükséges komoly szakértelem használatbavételükhöz).


A kérés első felét jelentő „CO-mérés alapelve” utáni böngészésem során a következő linkek adtak némi felvilágosítást a CO-koncentráció mérési módszereiről:
[2] - [3] - [4] - [5]
Összefoglalva: általában kétféle módszer van.
Elektrokémiai módszer:
a mérőcella két egymástól különböző elektródából és elektrolitból áll. Amikor a CO a cella belsejébe diffundál, a katód és az anód között a koncentráció nagyságával arányos elektromos feszültség jön létre. Az ilyen érzékelők fogyasztása alacsony, élettartama 5 év felett van. E típus igen elterjedt.
Bosch-módszer (nem árul el sokat magáról - talán ez is elektrokémiai módszer):
A mérés alapelve a CO elektródán történő oxidálódása, illetve az ennek során keletkező mérhető áram. Az érzékelőn mért jel arányos az aeroszol koncentrációjával.
Spektrofotometriai módszer:
A szénmonoxid abszorbciós spektruma (elnyelési színképe) (az infravörös tartományba eső) 4,67 µm hullámhossznál mutat maximumot, az optikai szűrő erre a hullámhosszra van beállítva. Az infravörös sugárforrásból kibocsátott fény két nyalábban keresztülhatol a mérési cellán és belép egy detektorba, ami körbeveszi a gázt. Az infravörös sugarak egyike áthatol a referenciagázt (null gáz - CO) tartalmazó cellán, ezután eléri a detektort. Ha a másik sugárnyaláb esetén a vizsgált gázmintában CO van jelen, az elnyelõdés miatt a fénynek csak egy része hatol át. Vagyis az infravörös energia ingadozik a gázmintában mért komponensek függvényében. A különbségek alapján a mért komponensek mennyisége meghatározható.


Épületgépészeti szaklap - A gázok koncentrációjának mérése
Villanyszerelők lapja - A gázok koncentrációjának mérése
Ez az utolsó két cikk egymást kiegészítik. A két cikk szövege ugyanaz, szó szerint egyeznek, csak az első cikk egy részletesen megírt ismertetéssel kezdi, bemutatja a gázok tulajdonságait, élettani hatásukat stb. Az utána következő technikai rész és a második cikk tartalma azonos - a második cikk csak ezt tartalmazza, viszont nem hiányoznak belőle az ábrák (az első csak említi őket).
Mindkét cikk részletes összefoglalót ad a fent említett elektrokémiai módszerről. Emellett bemutat még két másik módszert is:
a félvezető érzékelős és
a katalítikus érzékelős CO-kimutatást.
vitorlavita 2010. január 4., 00:36 (CET)[válasz]

zebordító[szerkesztés]

Ez a kérdés még nyitott. Ha tudod a választ és a forrást is meg tudod adni, akkor kattints a szakaszcím mellett a [szerkesztés] feliratra.
Ha új kérdést akarsz feltenni, kattints ide!

Üdvözlet!

Egy szó eredetére lennék kíváncsi,ez pedig a fent említett zebordító lenne.Azt tudom csak,hogy a nagy hidegre szokták ezt mondani és én az eredetére lennék kíváncsi.Hagyományos szótárakban néztem,de ott nem találtam semmit sajnos!Segítségüket előre is köszönöm!

Tisztelettel:Gulyás László.

--95.171.72.75 (vita) 2010. január 3., 21:00 (CET)[válasz]

1. találgatás, Karmela:

Zebordító hidegről még nem hallottam, de farkasordító hidegről annál inkább, a google is 39  600 találatot hoz rá.
Talán van vanamilyen összefüggés aközött, hogy zeb, és aközött, hogy farkas?
Könnyen lehet, és én inkább erre szavazok, hogy csupán azzal a szóval való játék, hogy ebordító.
Van ugyanis, aki ebordító hidegről, ebordító télről beszél.
Márpedig „az ebordító tél”-ből könnyen lehet „a zebordító tél”.
Karmelaüzenőlap 2010. január 3., 22:29 (CET)[válasz]
 támogatom :-) - vitorlavita 2010. január 4., 00:44 (CET)[válasz]