Top TV

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Top Tv szócikkből átirányítva)
TOP TV
Adatok
Indulás 1995. június 12.
Megszűnés 1996. május 30.
Tulajdonos WVM Lízing és Pénzügyi Rt.
Nézettség1 millió néző (1996)[1]
Ország Magyarország
Vételi terület országos
Székhely 1119 Budapest, Galambócz u. 12-14.

A Top Tv (The Hungarian Music Channel) volt az első magyar zenecsatorna, egyben az első magyar műholdas tematikus televízióadó, mely 1995. június 12-től 1996. május 30-ig sugárzott.

A kezdetek[szerkesztés]

A Top Tv akkor kezdte sugározni az adását, amikor az MTV Europe lekódolta és fizetős rendszerűvé tette a saját programját.[j 1] Mivel a magyar kábelszolgáltatók nem voltak hajlandók megfizetni az MTV Europe által kért, háztartásonként havi 15 centes díjat, kapóra jött nekik a magyar zenecsatorna indulása, s a Top Tv egyik napról a másikra jelent meg a kínálatukban az MTV Europe helyén.

A Top TV főigazgatója Radó Péter, műsorigazgatója Gorbói Tamás, főszerkesztője Pethő Judit, zenei főszerkesztője Buza Sándor, gyártásvezetője Prigl László, művészeti igazgatója és az arculatterv készítője Kapitány Iván volt.[2]

A csatorna indulásakor sugárzott első klip az Eagles Hotel California című felvétele volt.

A kábeltelevíziók és tematikus csatornák hazai elterjedésének hőskorszakában indult Top Tv hamar népszerűvé vált a fiatalok körében.[j 2]

Eltérések más tévécsatornákkal[szerkesztés]

A Top Tv 24 órás adásából 18 óra saját gyártású, főleg élő műsor volt, viszonylag kevés ismétléssel.[j 3]

A műsorban 30-70%-os arányban játszották hazai, illetve külföldi előadók, együttesek klipjeit, országos nyilvánossághoz juttatva ezzel olyan magyar zenészeket, akiknek semmilyen más lehetőségük nem volt erre.

A csatorna zenei főszerkesztője tudatosan zeneileg felkészült műsorvezetőket válogatott a Top Tv stábjába - Balázsy Panna, Császár Előd, Csiszár Jenő, Palotás Petra, Pánczél Gábor, Rákay Kálmán (Philip), Szulák Andrea, Zana Zoltán, Bodrogi András (KID) Szabó Tamás vagy a Kimnowak-os Nagy Gergely. A Top Tv-n nem volt ritka egy-egy Sex Pistols, vagy Queen videóklip sem, így a csatornát nem csak a tinik, hanem jóval szélesebb korosztály is kedvelte.

A csatorna szerkesztői szándékosan törekedtek a nézők bevonására, az interaktivitás fokozására.[j 4] Több műsorba be lehetett telefonálni, és a nézők kérésére olyan, rétegigényt kielégítő videóklipeket játszottak le[j 5] akár főműsoridőben is, amit más zenecsatornák egyáltalán nem tűznek műsorukra.

A Top Tv-ben egyáltalán nem használtak súgógépet.[j 6]

A Top tv műsorai[szerkesztés]

  • a'la Carte
  • Top 44 (Apukám világa)
  • Bu-rock
  • Dee Zone
  • Greatest Hits
  • Hapták
  • Izé
  • Jazz Óra
  • Maradék
  • Old Top
  • RAPadt-Sarok
  • Sztárszáj
  • Daráló

Megszűnésének okai[szerkesztés]

A milliós nézőszám is kevésnek bizonyult, hogy az első magyar zenei csatorna életben maradjon. A kudarc okai összetettek voltak:

  • A Top Tv az indulás pillanatától kezdve pazarlóan működött. 24 órás műsort sugárzott, hatalmas stáb segítette a munkát. (A Viva elődjeként, 1997. júniusában indult Z+ csatornának azért sikerülhetett ugyanez, mert működése első évében nem sugárzott 24 órában és jóval kevesebb saját gyártású műsora készült. Mire a Z+ adása 24 órás lett, a korabeli kezdetleges digitális technika fejlődése miatt a műholdak képesek lettek többször annyi jel továbbítására, ami a sávszélességi díj jelentős csökkenését eredményezte.[j 7])
  • A kereskedelmi televíziók működésének törvényi szabályozása, valamint a kábelszolgáltatók technikai berendezésének hiányosságai.[j 8] (1996-ban lépett hatályba az éles belpolitikai csatározásoktól fűtött Médiaháborút lezáró első médiatörvény.[3][4])
  • A kilencvenes évek közepén még gyerekcipőben járt a nézőszámmérés Magyarországon. Szintén hozzájárult tehát a csatorna rövid létezéséhez, hogy a hirdetők és a nagy lemezkiadók "kivártak", és csak az első féléves nézettségi adatok után kezdtek hirdetéseket vásárolni a Top Tv-n, addigra viszont a csatorna már jelentős tartozást halmozott fel. (A televíziós tartalmak nézettségét 1994 óta mérik. Fontossága a profitorientált országos kereskedelmi adók térnyerésével nőtt meg.[5])
  • A legnagyobb problémát a Top Tv tulajdonosa, a WVM Lízing és Pénzügyi Rt. tőkehiánya, törvénysértő működése[j 9] a lízingpiacon helytelennek bizonyult üzleti gyakorlata[j 10], valamint adósainak fizetési morálja jelentette. A WVM Lízing és Pénzügyi Rt. ellen 1996-ban indított felszámolási eljárás 2001 novemberében ért véget.[j 11]

1996 tavaszán a csatorna csődbe ment. Vezetősége ígérte, hogy pár hónapos kihagyással újraindítják a Top Tv-t, de ez nem történt meg. Műsora már csak a nézők emlékeiben és a közönség által rögzített VHS kazettákon él. A korábban a csatornánál tevékenykedő stáb egy része a Z+ csatornához igazolt át. A Top Tv műsorvezetői közül egyedül Rákay Philip folytatta munkáját a később indult zenetévéknél.

Műholdas vétel egykori adatai[szerkesztés]

  • Kopernikus 2 (Keleti 28,5 fok)
  • 12,591 GHz, vertikális polarizáció
  • PAL/Nokia Line Shuffling, Audio: 6,60 MHz (mono)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. "Nálunk is több százezren nézték, egészen addig, amíg 1995 nyarán nem kódolták az adást: a magyar kábeltévé hálózatok egy része, nem tudván az anyagiakban megegyezni az MTV-vel, azóta sem továbbítja az adást."Szőnyei Tamás: Music TV, Magyar Televízió: underground zene a képernyőn. Artpool.hu. (Hozzáférés: 2009. október 1.)
  2. "… a televízió köré szerveződő mozgalmak (az úgynevezett TOP Tv Fun Clubok) korosztályi összetételéből, a csatornának és műsorvezetőinek körükben való elfogadottságából, valamint a műsorok iránti elkötelezettségükből egyaránt a zenei tematikus csatornák kereskedelmi szemléletébe illő, nagyon kedvező célcsoporton belüli részesedésre és még elfogadható affinitási indexre következtethetünk."Haulis Zoltán (2005). „Interaktív műsorformák a tematikus televíziózásban”. Médiakutató (01). (Hozzáférés: 2009. október 1.)  
  3. "Indulásától kezdve nonstop sugárzott, a műsoridő 18 órájában saját készítésű, zömében élő műsorokkal jelentkezett, kevés ismétléssel."Haulis Zoltán (2005). „Interaktív műsorformák a tematikus televíziózásban”. Médiakutató (01). (Hozzáférés: 2009. október 1.)  
  4. "… a TOP Tv szinte valamennyi műsorára kiterjedő, teljes interaktivitást valósított meg…"Haulis Zoltán (2005). „Interaktív műsorformák a tematikus televíziózásban”. Médiakutató (01). (Hozzáférés: 2009. október 1.)  
  5. "… a Top TV napi 24 órányi klipözönébe is belefértek alternatív zenék…"Szőnyei Tamás: Music TV, Magyar Televízió: underground zene a képernyőn. Artpool.hu. (Hozzáférés: 2009. október 1.)
  6. "A TOP Tv soha nem alkalmazott súgógépet, a VIVA kezdettől fogva épített rá."Haulis Zoltán (2005). „Interaktív műsorformák a tematikus televíziózásban”. Médiakutató (01). (Hozzáférés: 2009. október 1.)  
  7. "A digitális technológia 1997-re érte el azt a fokot, hogy a műholdak a korábbi sávszélesség nyolcadán képessé váltak ugyanannyi jel továbbítására. Mindez azt eredményezte, hogy a digitálisan sűrített jelek átviteli költsége (a sávszélesség használati díja) is a korábbinak nyolcadrészébe került."Íz­lés­for­má­ló te­leví­zió?. MédiaMix Online, 2002. február 1. (Hozzáférés: 2009. október 1.)[halott link]
  8. "A jogi korlátozások (vagyis a frekvenciamoratórium) leküzdése érdekében a műholdra történő feladással egyidejűleg a TOP Tv-t tartalmazó analóg jelet megzavarták (kódolták), amelyet így az Antenna Hungária hatályos szabályzata értelmében, külön engedélyek nélkül, távközlési szolgáltatásnak kategorizálva továbbíthatott. Az a dekódoló berendezés viszont, amely ezt a jelet ismételten élvezhető tartalommá tudta volna alakítani, a hazai kábeloperátorok rendszereiben még nem volt megtalálható, és sem a klienseik felől érkező nyomás, sem a piaci helyzet nem motiválta őket, hogy ilyen irányú, költséges fejlesztésekbe fogjanak. Az egyéves működés utáni profittermelésre előirányzott üzleti koncepciót ezért a csatorna menedzsmentje úgy kívánta tartani, hogy a reklámbevételek áramlásához szükséges mértékűnek (egymillió háztartás) tartott kábeles disztribúciókat megpróbálta mesterségesen (a televízió működésével párhuzamosan) kiépíteni. A kábelszolgáltatóktól nem kért pénzt a kínált programért, sőt még a dekódoló berendezéseket is megvásárolta, és ingyen biztosította a számukra."Haulis Zoltán (2005). „Interaktív műsorformák a tematikus televíziózásban”. Médiakutató (01). (Hozzáférés: 2009. október 1.)  
  9. "… a részvénytársaság 1994-95-ben nyolc sorozatban bocsátott ki kötvényeket, 2,2 milliárd forint névértéken. Alig telt bele másfél év, és felszámolási eljárás (majd értékpapír-felügyeleti kezdeményezésre per is) indult a cég ellen, melynek során közel hétezer kötvénytulajdonos jelentett be hitelezői igényt. A Legfelsőbb Bíróság érvénytelenítette a kötvényjegyzéseket, és felelőssé tette a kibocsátót a kárért."Bódis András: LÉGIHÍD CIPRUSIG. Heti Válasz, 2005. október 20. (Hozzáférés: 2009. október 1.)[halott link]
  10. "A pénzügyi egyensúly pedig tovább romlott, melynek fő oka a rádiótelefon lízing üzletágban felhalmozódott kinnlévőségekben keresendő."Pap Mária (1999). „Bukott brókerek, védtelen befektetők”. Beszélő (11). (Hozzáférés: 2009. augusztus 6.)  
  11. "A WVM ellen 1996-ban felszámolási eljárás indult… A WVM Lízing felszámolása tavaly, november közepén fejeződött be."WVM: folytatódnak a kifizetések. Népszabadság, 2002. július 15. (Hozzáférés: 2009. október 1.)

Források[szerkesztés]