Tengeri legyező

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Tengeri legyező
Eunicella verrucosa.JPG
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Csalánozók (Cnidaria)
Osztály: Virágállatok (Anthozoa)
Alosztály: Nyolcosztatú virágállatok (Octocorallia)
Rend: Szarukorallok (Gorgonacea)
Alrend: Holaxonia
Család: Plexauridae
Nem: Eunicella
Faj: E. verrucosa
Tudományos név
Eunicella verrucosa
(Pallas, 1766)
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Tengeri legyező témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Tengeri legyező témájú kategóriát.

A tengeri legyező (Eunicella verrucosa) a virágállatok (Anthozoa) osztályának a szarukorallok (Gorgonacea) rendjébe, ezen belül a Plexauridae családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tengeri legyező az Atlanti-óceán európai partjainál él, Írországtól a Golf-áramlat mentén egészen Észak-Afrikáig, valamint a Földközi-tengerben. A gyűjtőgetők és a tengerek szennyezettsége miatt, az állománya visszaszorult.

Megjelenése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tengeri legyező terjedelme maximum 40 centiméter, magassága maximum 30 centiméter. A tengeri legyező nem egy állat, hanem több korallpolipból álló kolónia. Egy korallpolip magassága 3-5 milliméter. A korallpolip úgy néz ki, mint egy kis aktínia. Összekötetésben van a tengeri legyező ágaival és a belsejében lévő csőrendszerrel. A korallpolipok a táplálkozáshoz kinyílnak, máskor összezárulnak. Nyolc tapogatókar válik láthatóvá, amikor a korallpolip kinyílik. Ezeken csalánsejtek helyezkednek el. A koralltelepet a tengelyváz „lába” rögzíti a sziklához.

Életmódja[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tengeri legyező kizárólag a tengerben él, 10-200 méteres mélységben sziklán vagy más kemény felületen. Az állat apró planktonikus szervezeteket és szerves törmeléket szűr ki a vízből. A tengeri legyező a 30 év feletti kort is megéri.

Szaporodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tengeri legyező kétféleképpen szaporodhat. Az ivartalan szaporodás esetében, bimbózással új korallpolipok keletkeznek. Az ivaros szaporodás esetében, a korallpolipok spermiumot lövellnek ki. A megtermékenyített petékből létrejövő lárvák letelepednek és új kolóniákat alkotnak.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]